Какво да имате предвид при обзавеждането на детска стая?
13.02.2020 г.

Какво да имате предвид при обзавеждането на детска стая?

Обзавеждането на детска стая е голямо предизвикателство. Детето расте бързо, а със същата скорост се изменят и желанията, потребностите му. Ако не обзавеждате с поглед към бъдещето, в един момент може да ви се наложи да направите цялостен ремонт на помещението. Как да избегнете неудобствата? Кои са най-важните неща, които да имате предвид? Как стаята да бъде едновременно практична, но и приветлива? Кои мебели ще са подходящи както днес, така и в бъдеще? Прочетете отговорите в следващите редове.

Практичност

Когато казваме, че една детска стая трябва да бъде практична, това означава да е практична за вашето дете. Именно то ще прекарва времето си в нея и ежедневно ще използва мебелите. Затова трябва да бъде напълно съобразена с неговите желания и потребности. 

Шкафовете и рафтовете, където държи вещите си, трябва да се отварят лесно и да са пригодени към неговата височина. Същото се отнася и за леглото, на което да се качва без чужда помощ, а и да не е опасно високо, в случай че падне през нощта. Ако помещението е удобно и уютно за мъника, то това ще го стимулира да подрежда, учи и играе повече и с по-голямо удоволствие.

В същото време стаята трябва да е подходяща за изпълнението на множество функции – за игра, спане, учене и т.н. Препоръчително е да обособите отделни кътове за всяка от тях. 

Устойчиви мебели

Изключително важно е да подберете мебели и декорации, които издържат на времето и са в състояние да понасят ежедневната употреба. Децата са щури и невнимателни, затова и изборът на устойчиви материали е определящ за бъдещето разпределение на семейния бюджет. Обърнете внимание и на това доколко лесно ще бъде чистенето на мебелите и на пространството около тях. Стилът и елегантността не бива да са ваши приоритети. С други думи – ако детето нарисува къщичка и слънце на стената и разлее водата, в която чисти четките си от боите, върху бюрото и пода, това не бива да е повод за караница. 

Но освен да са издръжливи, мебелите и повърхностите трябва да създават уют, да излъчват жизнерадост. Подберете свежи и пъстри цветове, както и весели щампи. 

В резюме: избирайте евтини, устойчиви, удобни и „весели“ мебели, килими, пердета, така че детето да се чувства добре в стаята си, а когато моментът за преподредба и ремонт настъпи, да не се чувствате сякаш губите пари.