4 стила в интериорния дизайн от 4 уникални и вдъхновяващи култури
08.05.2018 г.

4 стила в интериорния дизайн от 4 уникални и вдъхновяващи култури

Светът е толкова пъстър и разнообразен, че вдъхновението дебне отвсякъде - особено що се отнася до интериора. Всяка една култура се характеризира със свои отличителни белези при обзавеждането на жилищата. Ако желаете да внесете духа на културното разнообразие в дома си, бихте могли да почерпите идеи от следващите редове.

Мароко

Еклектичната история на Мароко, в която се преплитат различни култури и религии, води до обособяването на един уникален стил в интериорния дизайн. В него са съчетани най-различни цветове, геометрични фигури и материали. От акациевите плочки и колоритните марокански килими до пухените мебели и сложните декорации - тази приказна и жива естетика често служи за отправна точка на търсещите баланса между модерно и антично.

Тъй като мароканският стил на обзавеждане придобива все по-голяма популярност с годините, вече е изключително лесно да откриете необходимите ви мебели и декорации, за да го пренесете в дома си. Фокусирайте се върху топлите цветове, органичните материали и старинните елементи. А и дори само да нахвърляте няколко възглавници по пода, а между тях да поставите дървена масичка за кафе, бързо ще се почувствате като попаднали насред приказка от далечното Мароко.

Скандинавските страни

Скандинавският интериор е синоним на модерно и класно. Тук стилистиката е светла, изчистена и функционална. Цветовете и материалите са вдъхновени от природата, а комфортът е най-важен. Наблюдава се силен стремеж към естественото.

За да пренесете скандинавската естетика и в своя дом, бихте могли да боядисате стените в неутрални тонове и да внесете пъстрота в помещенията чрез жълти, бебешко сини и светло розови мебели и декорации. Задължително е и присъствието на дървени елементи. А чудесен завършек на визията биха били няколко саксийни растения на пода.

Япония

Тук на почит е минимализмът. Той е самото сърце на японския интериорен дизайн. Фокусът попада върху естествените материали и премерените цветови съчетания, което води до излъчващ спокойствие стил – коренно противоположен на този в Мароко и Индия. Типичните японски домове са изпълнени с бамбук и други видове дървесина. Рамките на леглата, настилките, шкафовете – колкото повече е дървото, толкова по-добре. А най-често използваните цветове са нюансите на бежово и кафяво.

Изключително важно е и обилното количество светлина. Поради това прозорците са огромни. Що се отнася до мебелите, японците се придържат към функционалното и удобното, към онова, което ще спомогне за пълния им релакс.

Индия

Става ли въпрос за интериорен дизайн, вдъхновен от Изтока, централно място заема именно Индия. Изящните и сложни украси, смелите цветове, ръчно изтъканите материи превръщат индийския стил в един от най-пленителните в целия свят.

Неформалната атмосфера е нещо обичайно за всяка една стая, като кътовете за релакс и непринудени разговори заемат по-голямата част от пространството. Що се отнася до цветовете, червеното, оранжевото, синьото и жълтото са основна част от културата на индийците, което ги превръща и в чест избор за интериора. На каквито и багри да се спрете, ако желаете да постигнете индийско излъчване, то те трябва да бъдат наситени и ярки.