имот под н

Тенденции при цените на наемите в София

2021 г. не започва с голяма динамика на пазара на наеми както в столицата, така и в останалите големи градове. Коронакризата удължава необходимия период за отдаване на жилище под наем в София успоредно с разликите в очакванията на наематели и наемодатели. Средният период на отдаване вече достига месец и половина или два.


Какво се случва на пазара на недвижими имоти?

Жилищният пазар в сегмента на продажбите не бе сред сериозно засегнатите сектори от Covid, а напротив. Неяснотата около икономическата картина подтикна голяма част от хората да използват спестяванията си за покупка на имот – инвестиция, доказана във времето, като най-сигурен и изгоден начин за съхранение на средствата. 

На пазара на наеми обаче ситуацията е доста по-различна. Активността все още не може да възвърне нивата си отпреди извънредното положение. Многото неизвестни в общ икономически и здравен план прави хората по-предпазливи. Запитванията на наемателите са силно ограничени заради променените условия за живот, свиването на икономиката и повишаването на безработицата вследствие на COVID кризата. 

От гледна точка на предлагането също има лек спад. Някои от собствениците се ориентират към продажба на имот. Има и такива, които предлагат жилищата както под наем, така и за продажба. 

Изисквания на наемателите

Профилът на желаните имоти под наем не се изменя съществено, тъй като и наемателите продължават да бъдат сходен тип. Това традиционно са по-млади хора, които търсят неголям, лесен за поддръжка апартамент на комуникативна локация. Важно за тях е апартаментите да бъдат съвременно обзаведени с качествени мебели и електроуреди. 
Търсят се предимно двустайни, по-рядко и едностайни жилища. Предпочитаните локации продължават да са централните, тези в близост до университети, бизнес и административни сгради, районите по протежението на метрото. Някои дори ограничават търсенето до конкретни улици и подрайони, което затруднява намирането на подходящ имот. 

Броят на хората, отглеждащи четириного у дома, расте и това също влияе върху изискванията на наемателите. Собствениците рядко са склонни да се съгласят на подобно условие. Апартаментите, в които е позволено отглеждането на куче или котка, стават все по-атрактивни и имат повече запитвания спрямо тези, в които не е разрешено.


 Устойчиви наемни цени

Въпреки сериозното отслабване на активността, не се забелязва спад в офертните наемни цени. При първия локдаун част от наемателите успяха да предоговорят условия си за наем. След това обаче наемодателите решиха да върнат старите си нива. Това накара някои наематели, които не съумяха да постигнат консенсус със собствениците, да напуснат жилищата си. 

Едностаен апартамент в София под наем в центъра е за около 600 лева. Двустайните апартаменти се отдават за около 700-750 лева. Тристайните апартаменти в София се предлагат за около 1000 лева. В по-отдалечените райони, но и в зависимост от комуникативността и състоянието на самия имот нивата стартират от 450 лева за едностаен апартамент, 600 лева за двустаен и около 750-800 лева за тристаен. Разбира се, това са цени, които се влияят и от това дали имотът е обзаведен или не, дали е след ремонт, дали в близост има изградени удобства и подходяща социална инфраструктура.
Бюджетите на наемателите са около 450 лева за едностаен апартамент, 650 лева за двустайно жилище и 750-800 лева за тристаен апартамент под наем в София.

Като цяло, наемодателите рядко се съгласяват на коментари в наемните цени. Склонни са да изчакат повече, но да реализират имотите си на първоначално обявените си оферти. Със забавянето на пазара надценените имоти се отдават все по-трудно. Възможно е да се наложи в скоро време наемодателите да направят компромис. 
Между двете страни винаги е съществувал известен дисбаланс в очакванията, който в днешните условия може да се изостри. Собствениците трябва да вземат предвид новите условия и да се вслушват в съветите на консултантите.

Доверете се на агенция за недвижими имоти

Предстои ви да се изнесете под наем, но изпитвате колебания дали да се доверите на агенция за недвижими имоти, или самостоятелно да предприемете търсенето на приятно и функционално жилище, в което да се настаните? В следващите редове ще откриете три аргумента в подкрепа на това защо няма да сгрешите, ако изберете услугите на брокер на недвижими имоти.


Спестява време за проучване

Работата на агента на недвижими имоти спестява много време, което обикновено е дефицитно за хората, изправени пред необходимостта да търсят жилище под наем. За разлика от тепърва ориентиращия се в спецификите на имотния пазар наемател, брокерът на недвижими имоти има вече сформирани наблюдения върху тенденциите и особеностите на търсенето и предлагането. Неговите впечатления са изградени въз основа на сериозно изследване, чийто фокус попада върху запознаването с реномето на различните райони в града. Освен това агентът на недвижими имоти се стреми да бъде детайлно осведомен за предимствата на различното по вид строителство, като същевременно с това следи актуалните критерии на търсещите и предлагащите имоти. 

В допълнение към задълбоченото му проучване, брокерът на недвижими имоти получава директна обратна връзка от своите клиенти. Това му позволява да добива преки впечатления за нагласите на търсещите и предлагащите жилище. Във всеки един момент той знае каква е посоката на развитие на пазара и с какви темпове се движи той. Именно тези знания и умения на вашия агент стоят в основата на това да откриете практично и уютно жилище значително по-бързо с негова помощ, отколкото ако разчитате изцяло на собствените си сили и компетенции.

Подбира най-добрите имоти за Вас

Добрата осведоменост и познания на брокерите на недвижими имоти са особено ценни качества и в процеса по подбор на най-подходящото за вас жилище. Това е така, тъй като офертите, които вашият агент ви предлага са директно съобразени с нуждите и изисквания, които сте му представили. Разпространена практика сред добрите консултанти в сферата е провеждането на предварителен разговор с клиентите. Неговата цел се състои в това брокерът да се запознае подробно с нагласите и възможностите на своя клиент, като същевременно добие представа за очакванията и изискванията на клиента. Така в случай че поради някаква причина все пак не харесате дадено жилище, агентът има готовност своевременно да ви отправи нова оферта и да насрочи друг оглед.


Има опит в договарянето 

Опитността при уреждането на условията е една от най-важните отговорности, която е част от професионалната характеристика на брокера на недвижими имоти. Той е много добре запознат в какво се състоят най-изгодните условия за неговия клиент, както и как най-добре да защити интересите му. Брокерът на недвижими имоти е не просто консултант, той влиза в ролята на ваш сподвижник. Агентът следи изкъсо за изрядността във взаимоотношенията и може да ви предупреди, в случай че се осъмни в съществуването на някаква нередност. Добрият агент е гъвкав и открит, притежава качества като комуникативност и отговорност. Това спомага за успешното и безпроблемно осъществяване на договорките между двете страни по споразумението. В случай че възнамерявате да се възползвате от услугите на агенция за недвижими имоти в търсенето на жилище, което да наемете, не се колебайте да се обърнете към нас за съдействие. Брокерите на Имотека ще се погрижат да получите безкомпромисно отношение. С готовност ще се съобразят с вашите интереси и ще преодоставят необходимите професионални съвети и насоки.