предварителното одобрение за кредит

Какво представлява предварителното одобрение за кредит?

Предварителното определяне на бюджет за покупка е една от първите стъпки, които трябва да предприемете, в случай че планирате покупка на нов дом с ипотечен кредит. Прочетете нашата статия, за да разберете с какво е толкова важно предварителното одобрение за ипотечен кредит, как се калкулира бюджетът и какви са ориентировъчните срокове за договаряне на добри условия по заема. 
 

Основни стъпки при покупка на имот с ипотечен кредит:

1. Получете предварително одобрение

Задължителен елемент от процеса по покупка на жилище чрез външно финансиране е получаването на предварително одобрение. Много е важно преди да започнете търсенето, първо да получите одобрение за кредита, който ще ползвате. По този начин ще получите ориентировъчна цена, според която да започнете и търсенето на нови си дом. 
За да стане по-ясно ще си послужим с конкретен пример. Представете си, че сте открили  жилище, което отговаря на всичките ви критерии – намира се на удобна локация, отговаря на изискванията ви за жилищна площ, разполага с паркомясто/гараж и други удобства, които сте търсили. Нека си представим, че неговата цена е 200 000 лв. След това обаче при кандидатстване за отпускане на кредит се оказва, че банката не може да ви отпусне повече от 150 хил. лв. заем. Така се оказвате в ситуация, в която не можете да покриете разликата и трябва да се откажете от  жилището, което сте харесали и да започнете търсенето спрямо новият критерий за бюджет.  

2. Помислете какъв ще бъде бюджета ви за покупка

Когато планирате покупка на недвижим имот, трябва да знаете, че заемът от банката не е  единственият разход, който ще трябва да платите. В сметките си задължително трябва да включите освен продажната цена на имота, така и разходите за прехвърляне на имота, такса за вписване в Агенцията по вписванията, нотариални такси, банкови такси, местен данък, такси за получаване на справки, брокерска комисиона, пазарна оценка на имота, разходи за ремонт и/или обзавеждане и т.н. Включете и таксата за усвояване на кредита, която се определя в зависимост от политиката на банката, която сте избрали. За някои финансови институции размерът на тази такса е фиксирана, докато за други тя представлява процент от размера на отпуснатия заем. За най-сигурно проверете каква е тарифата на банката, която сте избрали за ваш партньор за покупката на новия ви дом. Имайте предвид също, че таксата за усвояване на кредита се плаща след като кредитът е получил одобрение. 
При определянето на бюджета, обърнете внимание и на размера на таксата за застраховка на имота. За разлика от другите такси, застраховка „Имот“ се заплаща всяка година. В масовия случай тя е в размер 0,15% от стойността на имота, а не на отпуснатия заем. Всичко отново зависи от условията на избраната от вас банкова институция. 

3. Получете окончателно одобрение

За получаването на окончателно одобрение за ипотечен кредит, задължително трябва да предоставите информация за реалната пазарна стойност на имота. За целта юе ви бъде нужна изготвена експертна оценка, на основата на която се определя максималната сума, която може да бъде отпусната. Тези действие обикновено отнемат около 7 дни, но в случай че се доверите на кредитен консултант, ще получите тази информация само за 24 часа.  
Следващата стъпка е подготовката на нужните документи и подаването им в банката. Част от тази документация са данъчна оценка на имота, удостоверения за наличие или липса на задължения, удостоверения за тежести, нотариални актове, скица/схема и др.
Стига оценката на юристите да не покаже рискове, получите окончателно одобрение, оценката на имота е направена и сте постигнали консенсус по офертата, вече можете да се заемете с нотариалното заверяване на сделката, а след това и към вписването на ипотеката в Агенция по вписванията. 

Колко време отнема целия процес?

Целият процес по покупка на недвижим имот и договарянето на подходящи условия по ипотечния заем може да бъде дълъг и сложен. Но доверяването на специалист в лицето на кредитен консултант може да ви спести голяма част от времето и значително да улесни процеса по покупка на мечтаното жилище. Доверявайки се на кредитен консултант освен, че ще спестите време, ще  получите най-добри резултати и ще си осигурите спокойствие. 

Виж имоти и попитай за кредит