19.10.2018 г.

9 грешки, които да не допускате при обзавеждане на кухненското пространство

Обзавеждането на кухнята изисква доста усилия, мислене в перспектива и немалко пари. За да не разхищавате времето и финансите си, е препоръчително да избягвате грешки, които след това да поправяте. В следващите редове споделяме с вас 9 примера за това какво да не правите.

Разхищаване на пространство

С колкото и пространство да разполагате, най-важното е да го използвате правилно. Не бихте искали да извървявате „километри“, за да стигате от печката до хладилника, а после до масата. Изключително важен е триъгълникът мивка-печка-хладилник. Той трябва да бъде достатъчно голям, за да позволява на двама души да се разминават спокойно, но и достатъчно малък, за да ви е удобно, когато готвите. Препоръчително е и да създадете отделни ъгли за различните дейности – за готвене, за хранене и евентуално за почивка, в случай че кухнята и всекидневната са в едно помещение.

Тесни „коридори“

Коридорите, които оставяте между мебелите в кухнята, трябва да са достатъчно просторни за разминаването на поне двама души. Представете си сутрин, в която всички членове на семейството ви бързат за работа и училище и се опитват да си приготвят закуска и/или храна за обяд. В подобен момент ще се радвате да разполагате с пространство, което е широко поне метър – метър и половина, между мебелите.

Да не мислите триизмерно

Разбира се, че ще искате кухнята ви да е красива, но още по-важно е да е функционална. Когато планирате интериора на помещението, обмислете добре както големината на вратите, електроуредите и шкафовете, така и посоката на отваряне на вратите им. По този начин ще се подсигурите, че фурната и шкафа с тавите например биха могли да бъдат отворени едновременно, ако това ви е нужно. Добра идея е, първо, да изберете електроуредите си и след това те да ви водят в подбора на шкафове, а не обратното.

Твърде големи „острови“

„Острови“ ще наричаме струпванията на големи мебели на едно място. Такива например в кухнята са масата със столовете, барплота, кухненските шкафове и т.н. Най-добре е те да бъдат поне два. Ако всички мебели са на едно място, ще имате твърде много празно пространство, а в същото време ще ви е трудно да се разминавате и често ще ви се налага да заобикаляте нещо или някого. Внимавайте и с това колко голям е даден „остров“. Всичко, което е по-дълго от 3 метра и по-широко от метър и нещо, би било непрактично.

Промени в плана

Когато веднъж вече сте започнали с преустройството на помещението, не е добра идея да променяте плана си. Обмислете всичко предварително и след това се придържайте към взетите решения, защото едно изменение в напреднал етап би могло да доведе до по-нататъшни затруднения.

Място за складиране?

Ако желаете кухнята ви да има приветлив и красив вид, то не бихте могли просто да трупате чиниите си в кашон. Шкафове, рафтове, витрини – изключително важно е на какво ще се спрете и как ще го съчетаете с цялостната визия на помещението. И имайте предвид, че ако отворените рафтове и прозрачните витрини преобладават, то ще трябва винаги да ги държите в изрядно състояние – без прах и добре подредени.

Да забравите за приятелите си

Без значение е дали кухнята ви е голяма, или малка. Размерите на помещението няма да успеят да задържат приятелите и роднините ви далече от вас. Ако организирате събиране в дома си, ще ви се налага да се отбивате често до кухнята. И вероятно бързо ще бъдете следвани от някой от гостите, за да ви прави компания и да помага. Затова и е много важно да сте подсигурили подходящо пространство за него, било то и само един стол до кухненския плот.

Импулсивни решения

Теракотът, паркетът и останалите материали, които използвате за преобразяване на кухненското пространство, често изглеждат много по-различно в съчетание с вашето конкретно помещение, отколкото в каталога или дори в магазина. Не купувайте нищо, преди да сте видели мостра и да сте я съпоставили с останалите неща в интериора си.

Да не ползвате професионалисти

Попадали ли сте в баня с наклонен под, в която водата трудно успява да се изтича? Това е често срещан резултат, когато човек се захване сам с ремонтните дейности. В кухнята не бихте имали подобен проблем, но вероятно бихте предпочели да си спестите всяка възможност за нежелани последствия от неопитните ви действия. Затова и помощта на специалисти винаги е добра идея. По този начин ще си спестите време, нерви и пари, които би ви се наложило да похарчите за последващо поправяне на несъвършенствата.