20 любопитни факта за сгради по света
13.08.2018 г.

20 любопитни факта за сгради по света

Ако сте вярвали, че знаете всичко за имотите, то помислете отново. Сградите в света са толкова много, че би било странно, ако нямаше хиляди чудати факти и истории, които са свързани с тях. Нима сте чували всичките? В следващите редове ще се опитаме да ви изненадаме с 20.

  1. 1. Най-голямата къща на дърво в света има повече от 80 стаи, разположени на цели 10 етажа. А за построяването й са били необходими над 14 години.
  2. 2. Най-старата дървена сграда в света е 5-етажната пагода в Horyuji, Япония. Тя е построена от дървета, отсечени през 600 г. пр. Хр.
  3. 3. Официалното откриване на „Емпайър Стейт Билдинг“ е през 1931 г. Тъй като това е и времето на Голямата депресия, в началото много от помещенията в сградата остават ненаети. Затова и нюйоркчани я наричали „Емпти Стейт Билдинг“ (Празната Щатска Сграда).
  4. 4. За известно време Адолф Хитлер притежавал жилище в Холивуд, но никога не прекрачил дори прага му.
  5. 5. На имотния пазар във Франция се предлагат такива замъци, които струват по-малко от двустайни апартаменти в Австралия.
  6. 6. От 1908 до 1940 г. американската верига от универсални магазини Сиърс продала около 75 000 къщи, които изпратила на своите клиенти по пощата. Те пристигали под формата на комплект за сглобяване и предлагали всяко необходимо удобство. Някои от тях съществуват и до днес.
  7. 7. В някои големи градове като Лондон, Торонто и Ню Йорк има цели сгради, чиято единствена цел е да крият вентилационни шахти, да помещават кули на телефонните оператори, да бъдат ползвани като складове, а същевременно създават илюзията, че са обитавани от хора.
  8. 8. Иглата на върха на „Емпайър Стейт Билдинг“ по начало е била замислена да служи като котва за дирижабли.
  9. 9. Апартаментът на Моника от хитовия сериал „Приятели“ е оценен на стойност от 3.5 милиона долара.
  10. 10. Съществува машина, която преобразува бетонни развалини в строителни блокчета, наподобяващи Лего. С тяхна помощ жертви на войни и природни бедствия могат да си строят нови къщи, които издържат дори на земетресения.
  11. 11. Амазон кръщават сграда по името на своя първи клиент. През 1995 г. John Wainwright си купува книга за изкуствен интелект, която струва 27,95 долара.
  12. 12. Марк Зъкърбърг купува четири къщи, които са разположени до неговия дом в Пало Алто, САЩ, а след това ги предоставя отново на първоначалните им собственици. Целта му е да избегне продажбата на имотите под етикета „точно до къщата на Марк Зъкърбърг“ и да се сдобие с „луди“ съседи.
  13. 13. В рамките на 3 години – от 1949 до 1952 г., Белият дом в САЩ е сринат до основи и е препостроен като първоначалните дървени греди са заменени с бетон и стомана.
  14. 14. Катедралата в Уинчестър е построена за 38 години, като през това време строителите са работели 24/7. Мнозина вярват, че сградата е обитавана от духове.
  15. 15. В Тунис бихте могли да нощувате в дома от детинството на Люк Скайуокър срещу 10 долара на вечер.
  16. 16. Въпреки създадената представа, че пазарът в Сингапур е свободен, цялата земя там е притежавана от правителството, а 85% от къщите са построени от държавна имотна корпорация.
  17. 17. Капитолий (САЩ) – седалището на щатската законодателната власт, е сграда с 365 стъпала – по едно за всеки ден от годината.
  18. 18. Когато архитектът на Айфеловата кула я конструира, предвижда и свой таен апартамент на върха на сградата.
  19. 19. „Емпайър Стейт Билдинг“ печели повече пари от входове за обсерваторията си, отколкото от наема на офис пространствата.
  20. 20. На последния етаж на в сградата на Върховния съд на САЩ има баскетболно игрище, което е известно като „Най-високото игрище на Земята“.