как да подготвите дома си
31.05.2018 г.

5 съвета как да подготвите дома си за летните горещини

Лятото вече потропа на вратите ни, за да ни изпълни с мисли за слънчев отдих и безкрайни плажове. Но преди да се отдадем на блажената почивка, е добре да подготвим дома си за горещините. По този начин си гарантираме, че топлината няма да ни дойде в повече, а само ще й се радваме. В следващите редове сме ви подготвили 5 съвета как да предпазите дома си от високите градуси.

1. Проверете климатиците

Възползвайте се от началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, за да инспектирате климатиците в дома си за неизправности. Почистете ги и сменете филтрите. Ако забележите нещо нередно, бихте могли да се обърнете към специална фирма, която да провери детайлно уредите и да ги поправи, ако това се налага. Специалистите ще прегледат и стените ви за пукнатини, за да сте сигурни, че охладеният въздух не бяга навън.

2. Погрижете се за терасата си

След дългите месеци на снегове и дъждове откритата ви тераса вероятно не е в най-доброто си състояние. Началото на лятото е време за основното й почистване и обновление. Погрижете се за запрашените мебели и мръсния под. Пребоядисайте стените, за да премахнете следите от влагата. Вдъхнете живот на пространството с цветна декорация и растения. Бихте могли да си поставите и навес, който да ви пази от слънцето.

3. Пуснете топлината вкъщи

Прогонете горещината, но не и топлотата и ведрината на лятото. Заредете дома си със слънчева енергия, като замените мрачните зимни тонове с пъстрота и ярки цветове. Пълната промяна на интериора е тежка задача, но декоративното освежаване е като детска игра. Необходими са ви само няколко цветни възглавнички, килимче или някоя ваза, цветя и покривки, за да внесете напълно нова атмосфера в дома си.

4. Проветрявайте разумно

Дори и да разполагате с климатик, не забравяйте понякога и да проветрявате. Най-подходящото време за това са сутрините и нощите. Тогава домът ви ще се изпълва със свеж въздух, но не и с неприятна горещина. Бихте могли едновременно да отваряте противоположни прозорци, за да си създадете лек охлаждащ ветрец вкъщи.

5. Намалете употребата на ел. енергия

Ако пуснете завесите или щорите, бихте могли да намалите влиянието на външната температура върху тази в дома ви. Но в случай че това означава да пуснете лампите, защото не ви достига светлина, идеята не е никак добра. Електрическите крушки също отделят топлина, а и по този начин излишно ще увеличите сметката си за ток. Имайте предвид, че всички електроуреди отделят топлина, когато работят. Затова и е препоръчително да пускате пералнята, миялната или кухненската си печка например в по-хладните часове на денонощието.