6 идеи за изпълнен с хармония дом
10.07.2018 г.

6 идеи за изпълнен с хармония дом

Лятото е слънчеви лъчи и позитивизъм. Една от основните причини е хармонията, която навестява иначе напрегнатото ни ежедневие. Денят е по-дълъг и някак ни остава повече време за усмивки. Настъпва лятната отпуска и се докосваме до успокоителната сила на планини и морета. Но доброто ни настроение не бива да зависи от сезона, а трябва да е с нас целогодишно. За целта помагат подредбата и дизайна на дома. В следващите редове ви предлагаме 6 прости идеи как да изпълните жилището си с хармония, която да ви зарежда с ведрина през цялата година.

Изпълнете жилището си със светлина

Един от основните фактори за хармонията в дома е количеството на естествената светлина. Слънчевите лъчи бързо повлияват на нервната система и ни карат да се чувстваме добре. Затова и в по-слънчевите държави населението е по-усмихнато, а в по-мрачните – намръщено. Същото се отнася и за домовете. Дръпнете пердетата, щорите и се насладете на доброто настроение, което ще ви облее! Ако все пак това е трудно да се случи заради северно изложение или някое засенчващо дърво, изберете електрически крушки с широк спектър, защото те се доближават повече до естествената светлина. Препоръчително е и да нанесете по-светли цветове на стените. Също така би било чудесно да използвате лампи, които се зареждат със слънчева енергия – дори да са само под формата на няколко пластмасови цветя, които да забучите в саксиите си на терасата.

Увеличете цветята и естествените материали

Природата ни успокоява и ни зарежда с големи дози позитивна енергия. Зеленият цвят – основен неин представител, притежава силата да уравновесява емоциите ни. Затова е изключително важно да присъства в дома. Най-добре е да е под формата на растения. Освен това така въздухът ви ще е много по-свеж и наситен с живителен кислород. Цветята бихте могли да комбинирате и с още частици от природата - дърво, кристал, камък и др.

Подредете

От малки слушаме майките си, които постоянно повтарят да си оправяме леглото, да подреждаме стаята си. Но не бива да свързваме подредбата на дома си само с досадата от детските години или с някаква естетическа приумица. Колкото по-подредено е едно жилище, толкова по-уютно, релаксиращо и изпълнено с хармония е то. За да се случи това, най-напред трябва да изхвърлим всичко ненужно, а останалото да приберем в шкафове, кутии и т.н. Колкото по-малко вещи се мотаят по етажерките, толкова по-добре.

Внимавайте с огледалата

Според Фън Шуй огледалата биха могли да са както полезни, така и вредни за душевния комфорт. Те спомагат за увеличаването на светлината в помещенията и за зрителното уголемяване на малки пространства. Но винаги трябва да отразяват нещо положително и красиво. Недейте да поставяте огледало точно срещу входната си врата, защото никога не знаете кой ще ви навести. Според Фън Шуй не е хубаво да го позиционирате и срещу леглото си в спалнята. Също така не са препоръчителни малките огледала, в които не успявате да видите цялото си изображение.

Обърнете внимание на ароматите

Всеки дом се отличава със своя собствен аромат, който усещаме още от вратата. За да спомагат за хармонията в жилището, ароматите не бива да са със синтетичен произход, нито да са твърде натрапчиви. Подберете комбинация от етерични масла, тамян, смола, за да изпълните дома си с уют и спокойствие.

Проветрявайте често

Без значение какъв аромат сте избрали за своето жилище, ако не проветрявате достатъчно често, то той ще ви задушава, а няма да ви носи наслада. Дори и домът ви да разполага със специална вентилационна система, класическият начин винаги ще е най-добър – отворете противоположни прозорци и врати, направете течение и се отдайте на освежаващия „бриз“.