6 интериорни съвета за коридора вкъщи
27.07.2018 г.

6 интериорни съвета за коридора вкъщи

Чрез коридора отиваме от една стая в друга, но често забравяме да го броим като помещение в жилището. Съответно и не обръщаме голямо внимание на интериора му. Но всъщност именно той създава първото впечатление у гостите, защото попадат там още от вратата. Освен това защо да се лишаваме от уюта и очарованието, които би могло да ни носи и това помещение, когато минаваме през него?

Когато се замислят за декорацията на коридора си, повечето хора, най-напред, се сещат за картини. Но само си представете един дълъг коридор без нищо друго освен някой и друг пейзаж в рамка по иначе голите стени? Същото се отнася и за снимки, портрети, реплики на известни творци. Всичко това би могло да е прекрасно, но холът или спалнята са по-подходящи в тези случаи. Тъй като през коридора минавате транзитно, най-добре е да използвате такива елементи за дизайна му, които наистина биха привличали погледа ви или биха ви били от полза.

Огледало

Огледалото е основен елемент в почти всеки коридор. Често то се оказва последното, което поглеждате, преди да излезете от вкъщи, и първото, щом се приберете. Затова и трябва да е разположено близо до входната врата. Освен това чрез огледалото внасяте допълнително количество светлина в иначе мрачното пространство без прозорци.

Масичка/етажерки

Ако прецените, че разполагате с достатъчно пространство за масичка, най-подходящо е мястото под/до огледалото. В никакъв случай не избирайте шкаф с чекмеджета, защото съществува опасност да ги запълните с дрънкулки, които не използвате. Върху самата маса можете да поставите парфюм, четка за коса, слънчеви очила и други наистина полезни вещи. Същото се отнася и за полиците, ако се спрете на такива. Някога подобни маси/етажерки се използваха и за домашния телефон, защото така звънът му достигаше до всички стаи. Днес можете да го замените с радио, което да озвучава с мелодия дома ви.

Портманто

Перфектният начин да комбинирате масата и огледалото е портмантото. Освен това се сдобивате със закачалки, шкаф за обувките и място за сядане. То придава един по-завършен вид на цялостното помещение, но изисква и повече място.

Декоративни елементи

Винаги когато говорим за интериора на дадено помещение в дома, достигаме и до декоративните елементи. Те създават уют, живот, позитивизъм. Дали ще е някоя нетипична лампа, голяма ваза или декоративна фигура на любимото ви животно, зависи само и единствено от вашите предпочитания.

Подът

Килимът е малко нетипичен елемент в съвременния коридор. В наши дни модата за коридора е непокритият с нищо теракот. Но един ненатрапчив килим, който покрива само част от пода, би допринесъл за уюта и индивидуалността на помещението. А замисляли ли сте се за цветен паркет? Веселото настроение винаги ще е налице.

Картини и снимки

Коридор, в който единственото нещо са обувки, якета и някоя картина, няма как да се нарече оригинален. Но ако изображенията в рамки са допълнение към всичко останало, то те са в състояние да създадат уникален почерк на помещението. Представете си огледало на едната стена и оглеждащи се в него семейни снимки на срещуположната. Веднага ще се заразите от усмивките в рамки.