подходящо осветление за вашия нов уютен дома
08.11.2019 г.

Седем съвета за подходящо осветление за вашия нов уютен дома

Подходящото осветление е в състояние да придаде напълно ново излъчване на всяко едно помещение в дома ви. В следващите редове ще откриете 7 съвета как да използвате светлина по възможно най-оптималния начин.

Не бива да заслепява

Със сигурност няма да ви се иска светлината във вашето жилище да е толкова ослепително силна, че да получавате главоболие, щом пуснете лампите. Освен това силното осветление вечер създава предразположеност към безсъние. Важно е и да не се получават твърде плътни сенки на конкретни места, за което ще помогне по-меката и притъпена светлина. Имайте предвид и че белите стени притежават твърде голяма отразяваща способност, затова и не е препоръчително да спирате на този цвят. Ако желаете да са светли, подберете по-блед нюанс на бежовото например. 

Повече източници на светлина

Колкото повече осветителни тела имате в дадено помещение, толкова по-мека ще бъде светлината. Друга полза от по-големия им брой е създаването на усещане за простор. Точно обратното би се случило, ако имате само едно. Ще се налага то да излъчва по-силна светлина, която ще бъде твърде агресивна и създаваща дискомфорт. Освен това по този начин ще се хаби повече електричество, ще се образуват сенки и ще се създава илюзорно усещане за по-малко пространство. Най-доброто решение е да разполагате с едно централно осветително тяло и няколко по-малки странични.

Игра със светлина

Светлината ще ви помогне и да подчертавате или прикривате присъствието на дадени предмети в помещението. Красива картина, която искате гостите ви да виждат, или подарена ви от близък роднина грозновата ваза – и в двата случая играта със светлината ще е от полза. Сред способите, които може да използвате, са свещи, завеси, щори, цвета на мебелите и стените, огледала, халогенни лампи, лампиони, настолни лампи и др.

Места с повече светлина

Ако обичате да четете, бродирате, пишете или ви се налага да вършите друго изискващо взирането в дребни детайли, е препоръчително да обособите ъгъл, който да изпълните с по-голямо количество светлина. 

Обърнете внимание на банята и кухнята

Едни от най-важните помещения, когато става въпрос за осветлението, са банята и кухнята. Банята е мястото, където светлината трябва да бъде по-задушевна. Добра идея е да ползвате няколко луминисцентни луни. Макар и да излъчва бяла светлина, по този начин ще се сдобиете с много и малки осветителни тела, с което ще избегнете употребата на една по-мощна лампа. В кухнята също се опитайте да създадете няколко точки на светлина – при барплота, хладилника, трапезарната маса – така ще разполагате с необходимото ниво на осветеност навсякъде. 

Лампи на стените

Добра идея е да поставите допълнителни осветителни тела на стените. Те лесно ще омекотяват излъчваната от централния голям полилей светлина в стаята.  

Коридора

Осветлението в коридора също е много важно. Причините в случая не са толкова естетически, колкото практически. Погрижете се електрическите ключове да са на удобни за вас места. Препоръчително е лампите да могат да се включват и изключват и от двата края на коридора.