по-уютен и красив дом
25.10.2018 г.

Предлагаме ви осем прости начина за по-уютен и красив дом

Домът не бива да е просто място, което да ни подслонява в края на деня. В него трябва да откриваме уют и топлина, да се отдаваме на блажени спокойствие и почивка. Тук е мястото, където да възстановяваме както физическите, така и психическите си сили. А и най-хубавото е, че няма да ви коства нито много усилия, нито много пари да превърнете дома си в оазис на уюта. В следващите редове ви предлагаме 8 прости начина, чрез които да подпомогнете пълноценното си релаксиране вкъщи:

1. Слоеве

Един от най-лесните начини да внесете топлина в дадено помещение е чрез множество слоеве от одеяла и възглавници. Ако покриете дивана или леглото си с памучно одеяло, ще потъвате в мекотата му винаги когато седнете или полегнете, а ако ви стане студено, лесно бихте могли и да се завиете. В комбинация с няколко декоративни възглавници, на които да се облягате, подпирате или лягате, ще се сдобиете с прекрасно място за отмора.

2. Стени в топли цветове

Хората често подценяват влиянието, което цветовете в помещението им оказват. Те биха могли да помагат за концентрацията или за релакса, но също и да действат напрягащо и стресиращо. Ако желанието ви е да превърнете дадена стая в оазис на релакса, най-добре не подбирайте твърде светли или тъмни цветове. Перфектният вариант са топлите тонове на оранжево, жълто, бежово или кафяво.

3. Меки килими

Представете си, че стъпвате по облак. А сега превърнете това усещане в реалност. Подберете мек килим, който да ви се иска да погалите, в който краката ви да потъват. А ако е с красиви шарки, които да пасват на интериора в помещението, ще се превърне и в декоративен елемент.

4. Завесите

Завесите са в състояние напълно да променят атмосферата, в което и да е било помещение. Ако стаята ви е слънчева, подберете по-плътни и тъмни пердета, за да подпомогнете пълноценната си почивка чрез приглушената светлина. Ако е със северно изложение, по-подходящи са завесите в топли цветове като оранжевото и жълтото, за да внесете жизнерадостно настроение в помещението.

5. Осветлението

Осветлението е ключов фактор при създаването на релаксираща атмосфера в помещението. Препоръчително е да изберете полилей, който притъпява светлината. Като допълнение към него бихте могли да поставите лампион на земята или лампа на нощното шкафче, ако става въпрос за спалнята. По този начин ще имате възможност да комбинирате източниците си на светлина според това от каква атмосфера се нуждаете. Друг още по-лесен начин предлагат електрическите ключове, които разполагат с опция за различни нива на осветеност.

6. Свещи

Нормално е, че когато говорим за осветление, първата асоциация са електрическите лампи. Но свещите биха могли да са прекрасен елемент в съвременния интериор. Те създават усещане за уют и романтика.

7. Свежи цветя

Букетът с цветя внася красота и приказен аромат на всяка една стая. Няма значение дали е скъп и голям, или е от няколко стръка, които сте откъснали от градината. Поставен в подходяща ваза, ще се превърне в очарователен декоративен елемент в помещението. Ще ви носи добро настроение, блаженство и успокоение.

8. Кътче релакс

Ако нямате възможност да отделите цяло помещение за уют и отмора, то винаги бихте могли да си създадете поне едно кътче за пълен релакс. Добър вариант за това е един фотьойл, който да отделите в някой ъгъл на стаята. Увийте го в меко одеяло и си сложете удобна възглавница. До него поставете малка масичка за чашата си с какао или с чай, както и лампа, в случай че искате да четете. Щом потънете в мекотата на този фотьойл, веднага ще забравите за уморителния си ден или седмица.