кариерно развитие  - агент на недвижими имоти
11.10.2021 г.

Какво кариерно развитие може да очаквате като агент на недвижими имоти?

Какви са възможностите за брокерите на имоти?

Кариерният път на брокерите на недвижими имоти предлага редица възможности, поради което желаещите да започнат професионалната си реализация именно в този бранш никога не липсват. Естеството на работните задължения позволява свобода както в разпределението на деловите ангажименти и времето за почивка, така и в личния подход и подбора на клиенти. Пред агентите в сферата се разкриват перспективи за бързо израстване в професионален план и възнаграждения, които не са ограничени от таван на доходите.

Разбира се, не всеки би могъл да открие мечтаната кариера в този бранш, но за сметка на това – всеки може да опита своя късмет. Широко дефинираните критерии правят професията открита и достъпна за нови кандидати. Амбицията и стремежът към нови знания са факторите, които ще пресеят истински заинтересованите кадри, готови да се впуснат смело в новото кариерно поприще. Трябва да сте подготвени, че навлизането в професията не е еднократно действие, а процес, който изисква време, постоянство и отдаденост. Ако сте готови новостите и предизвикателствата да станат неразделна част от ежедневието ви, то не спирайте да четете. Независимо дали се нуждаете от промяна в професионален план, или тепърва предстои да направите първите си стъпки в кариерата,  тук можете да научите повече за несравнимите предимства, които реализацията като брокер на недвижими имоти може да ви донесе.

Развитието е във вашите ръце

Както вече стана дума, едно от най-важните качества, които всеки брокер на недвижими имоти е необходимо да притежава, за да се превърне в истински професионалист, е готовността и желанието да се развива постоянно. Тази характеристика има значителна роля за осведомеността и компетенциите на агента – от наблюденията му върху пазара на имоти, през маркетинговите познания, до уменията да борави с документацията, съпътстваща процеса по сключване на сделка. Поради това е важно да се отбележи, че за да се превърнете в добър агент, трябва да преодолеете неравния път към успеха, който често ще ви среща с трудности и неуспехи. Перипетиите не бива да се превръщат в разочарования и повод се откажете, а дори напротив – трябва да гледате на тях като на възможност да придобиете ценен опит от първо лице. 

Заплетените казуси, изобилстващи от много неочаквани обрати, понякога изглеждат невъзможни, но накрая освен удовлетворение от свършената работа, ще ви донесат много ценни поуки и обратна връзка както за свършената работа, така и за вас самите. Все пак най-прекият път към самоусъвършенстването минава през това да откриете слабите си места и да работите върху тях. Просперитетът в брашна зависи от нагласите, с които приемате трудностите, и от целите, които си поставяте. Ключът към кариерното развитие се крие в смелите начинания – те ще послужат като отправна точка и ще придадат целенасоченост на стремежите и усилията ви. Именно така ще придобиете практически опит, който в случая има много по-голямо значение от академичните познания.

Висока заплата и възможности за много бонуси

При избор на професионална реализация в никакъв случай не бива да се подценява възможността за справедливо възнаграждение. То задължително трябва да бъде съобразено с личните усилия, способностите и приноса ви. Освен висока заплата брокерите на недвижими имоти имат възможност да получават различни бонуси и поощрения. Често срещана практика е агентите да работят на процент от сключена сделка. В зависимост от политиките на агенцията, консултантите на недвижими имоти могат да получават и твърда месечна заплата, към която да бъде включен вече споменатият процент от комисионна. Този принцип дава свобода на посредника да се ръководи от своето лично темпо и представите си за успех. Разбира се, стремежът към надграждане може да бъде продиктуван и от здравословната конкуренция и амбиция на всеки консултант да се докаже.

Създаване на много професионални контакти

В течение на времето и придобития опит, работата на брокера ще ви донесе много срещи, които ще допринесат за разширяването на мрежата ви от професионални контакти. Без значение дали става въпрос за симпозиуми и други специализирани форуми, на които ще имате възможност да поставите основите на стабилни колегиални взаимоотношения, или в служебните ангажименти ще откриете потенциални бъдещи клиенти – срещите винаги са предимство. Все пак неслучайно битува твърдението, че най-ценният ресурс е инвестицията в хора. За да се възползвате максимално от тези познанства е важно да подхождате към тях с нужното внимание. Стремете се да бъдете винаги отворени към въпроси, носете добро настроение, бъдете отзивчиви, отговорни и вдъхвайте доверие – това ще спомогне за успешното ви развитие в средите. Не забравяйте, че доволните клиенти неминуемо ще създадат предпоставки за препоръки и нови казуси. Така в един момент вместо вие да работите за името си, то ще работи във ваша полза.

Огромна доза независимост и свобода

Свободата сами да разпределяте служебните си срещи в рамките на деня е сред най-впечатляващите привилегии, които провокират внушителен интерес към професията. Важно е да сте подготвени, че независимостта има своята цена. Брокерът на недвижими имоти няма нормирано работно време, което често означава – ангажименти през уикенда или вечер. В един момент обаче ще постигнете мечтания баланс, като менажирате успешно своята заетост, въпреки че отговорността да сте винаги „в готовност“ да посрещате обажданията, въпросите и колебанията на вашите клиенти. Така обаче ще изградите образа на отдаден и благонадежден експерт, в което се крие разковничето към успешното привличане на нови клиенти. Не забравяйте, че всяка кариерна реализация има две страни, но малко са тези професиите, при които предимствата многократно надвишат недостатъците, както се случва при задълженията на агентите на недвижими имоти.

Изискваща и динамична професия

Кариерата на агента на недвижими имоти позволява увлекателна и динамична среда. Ако не можете да се посветите на работата в офис от 09:00 до 17:00 и се изкушавате да разширявате потенциала си ежедневно, то е повече от сигурно, че ще се впишете идеално в сферата на недвижимите имоти. Срещите с клиенти винаги носят нови предизвикателства, тъй като от услугите на консултант могат да бъдат потърсени както от наематели и наемодатели, така и от купувачи и продавачи. Всички те представят своите индивидуални казуси, което предоставя на агентите широк спектър от възможни ходове, но и задължителното изискване за бързи реакции и гъвкав подход. Разнообразието, което съчетаването на теренна работа и организация на огледи позволява, е идеалният изход от монотонността и рутината на делничните дни. Задълженията на брокера са многопластови и включват подготовката и реализирането на много дейности, включени в процеса по сключване на сделка. По този начин е повече от ясно, че няма да ви остане време да скучаете.

Постоянно търсене на пазара на имоти

В условията на пандемия и въведени рестрикции, професията на брокерите на недвижими имоти беше и все още е подложена на много изпитания. Ограничените контакти на живо доведоха до нововъведения като видео огледите и възможността за изповядване на сделки онлайн. Социалната и здравна обстановка обаче не попречиха на активния интерес на участници на пазара. Покупките на жилища не само не тръгнаха в негативна посока, но дори напротив – беше отчетен ръст в търсенето и продажбата на жилища, особено в по-големите градове и в курортните селища в България. Именно поради това кариерна реализация като брокер на недвижими имоти е повече от добра перспектива за професионално развитие. Не се колебайте да откриете мечтаното работно място, което няма да ви кара да посрещате с ненавист понеделниците.