брокер на недвижими имоти - защо?
14.03.2023 г.

5 признака, по които да познаем лошия брокер на недвижими имоти

Ако обмисляте покупката на собствен дом, или наемане на жилище под наем, най-вероятно пред вас вече стои въпросът дали да използвате услугите на професионален консултант. В случай че сте се насочили към такъв, е добре да обърнете внимание на някои особености, които биха компрометирали професионализма на брокера ви. При покупка или наем на жилище е важно да можем да различим добрия от лошия брокер. Прочетете нашата статия, за да разберете кои са петте признака на непрофесионализъм, за които трябва да внимавате, когато избирате брокер на недвижими имоти.

 

Защо е важно да имаме пълно доверия на брокера на недвижими имоти?

Добрият брокер работи усърдно и качествено, като съумява да се отнася с уважение към всички участници в една имотна сделка, дори в случаите, когато представлява само една от страните. Той се стреми да спазва добрия тон и се съобразява с личните ангажименти и предпочитания на хората, с които работи.
Той трябва да направи всичко по силите си, за да накара своя клиент да се чувства сигурен и спокоен. Индивидуалният подход, умението да се вслушва, но и да дава съвети, неподправеното поведение, честността и отзивчивостта са само част от проявленията на истинския професионалист. За да спечели доверието на клиентите, добрият брокер няма да разчита на дребнава хитрост и да бяга от трудностите, а ще защитава интересите на своя клиент, като търси изход от сложните казуси рамо до рамо с него. Затова е добре да му се доверим.

Надеждният консултант познава в дълбочина пазара на имоти и има поглед върху актуалните тенденции, етапите и скоростта, с която се развива. Той може да ви посъветва, с оглед на опита си и знаейки вашите конкретни предпочитания как да действате, какво да имате предвид, с какво можете да направите компромис и с какво не.

Работата на отговорния агент не се ограничава с финализиране на сделката, той се интересува от обратната връзка, която клиентите му предоставят, за да извлече ценна информация и насоки, за да бъде максимално във ваша помощ. Доверявайки се на консултанта, вие ще имате не e просто сътрудник, с чиято помощ да улесните процеса по сключване на сделка, но също така доверен партньор, в чието лице да откриете подкрепа и ценни съвети.

Макар да не можете да бъдете сигурни, че ще попаднете на отговорен и отдаден на професията си консултант, трябва да послушате интуицията си и да знаете, че агентът, който заслужава вашето доверие, умее да проявява емпатия и е напълно наясно, че хората, които са потърсили консултантски услуги не са специалисти. Вниманието и загрижеността, които вашият имотен консултант проявява, са черти от поведението, които могат да бъдат забелязани още при първия контакт и могат да ви послужат като сигнал, че сте открили правилния човек, със съдействието на когото да се сдобиете с дома на вашите мечти.

 

5 признака, по които да познаем лошия брокер

 

Няма добри умения в преговарянето

Успешното  водене на преговори макар да позволява усвояване на нови познания и надграждане, до голяма степен може да се приеме като вроден талант. За него се изискват много повече качества от чисто формалните умения за общуване, като дори опитни брокери могат да срещнат трудности с усвояването му. Това е така, поради обстоятелството, че резултатното убеждаване не се основава само на ясни тези, а е продиктувано от систематичност, консистентност и последователност на аргументите. Разбира се, тези способности се придобиват в течение на времето, но костват много целенасочени усилия и „тренировки“. Ако усетите, че процеса по преговаряне затруднява брокера ви, поставя вас и него в неудобни ситуации, или не води до желаните резултатите, би било добре да потърсите друго експертно мнение.

 

Предлага лимитиран брой решения

Като се започне от това, че не ви предлага избор за сравнение между няколко  жилища, като опция за покупка или наемане, често недобре подготвеният консултант, не може да даде решение на породил се казус при огледи или непосредствено преди сключване на сделка.
Брокерът трябва да се съобразява с вашите интереси, нужди и изисквания, като ви предложи различни възможности и алтернативни решения, когато се налага да бъде сменен подходът.

 

Спестява информация

При покупка или наемане на жилище, вие като клиент сте в правото си да задавате въпроси, да изисквате експертни отговори и да имате достъп до цялата информация, свързана със сделката, която сте на път да осъществите. Ако консултантът ви се опитва да укрива, подменя или спестява информация, било то от битов аспект, свързан с жилището, юридически или финансов, то в такъв случай сте попаднали на неопитен или дори, в по-неприятния случай, консултант, който цели да ви измами.

 

Не ви разяснява всички процеси

Както посочихме по-горе, щом сте потърсили услугите на брокер, вие вероятно бихте се затруднили в ориентирането и цялостния процес на протичане на покупка или наемане, затова е добре да задавате колкото може повече въпроси, свързани с последователността на действията от двете страни. Ако консултантът ви не желае или не може да ви даде детайли за срокове за прехвърляне, строителство и клаузи по договора, това показва неговия непрофесионализъм.

 

Притиска ви

Консултантът ви не взима предвид съображенията ви, не изслушва или игнорира въпросите, а точно обратното, настоява, че това е най-доброто решение за вас и ви съветва да сключите сделка. Той ви притиска, не ви дава време и възможност да обмислите дали искате да подпишете договора за покупка или наем на жилище. Този признак на непрофесионализъм също може да е сигнална светлина, че вероятно нещо не е наред с имота.
Вземете предвид тези показатели, но все пак не бъдете твърде критични и не прибързвайте в заключенията си – човек невинаги е подготвен да отговори на всички въпроси.

 

Как да намерим добър брокер?

Всеки подхожда индивидуално в търсенето и подбора на консултант и агенция за недвижими имоти. Някои предпочитат да заложат на потребителския опит, споделен в интернет – мнения в социални мрежи или форуми. Други се запознават детайлно с портфолиото на няколко компании и правят сравнение. Докато не липсват и такива клиенти, които се допитват до свои близки и приятели с пресни впечатления от сътрудничество с агенция. Истината е, че най-резултатният механизъм е да комбинирате всички възможни методи, с което ще сведете до минимум субективния аспект.

Познанията и опита на консултанта на недвижими имоти обикновено проличават с течение на процеса по покупка или наемане на имот.  Но неговото отношение, загриженост към нуждите на клиента и професионализъм се открояват още при първите впечатления. Затова е добре както да следвате и интуицията си, така и да вземете рационално решение, на базата на предварително проучване за агенция, на която можете да се доверите.

Консултантите на Имотека са в готовност да ви съдействат по време на целия процес по покупко-продажба или наем/отдаване на жилище. Те с радост ще изслушат вашето мнение и желания и ще се постараят да удовлетворят максимално вашите изисквания.