Как да приготвите дома си за посрещането на 2020 по Фън Шуй?
23.12.2019 г.

Как да приготвите дома си за посрещането на 2020 по Фън Шуй?

С наближаването на Нова година мнозина започват да извършват най-различни ритуали, за да си осигурят една по-добра и успешна година. Поставят си нови цели и си пожелават едно по-добро бъдеще. Тук се намесва и древното китайско изкуство Фън Шуй. То спомага за преориентирането на енергията в дома, затова и подреждането на жилището според неговите принципи е чудесен начин за започване на годината. Почерпете вдъхновение от следващите редове:

Цветове

Във Фън Шуй всеки цвят носи своето определено значение. Коледната палитра се асоциира с елементите на огъня и слънцето. За да започнете годината подобаващо и да привлечете позитивна енергия, използвайте зелено и червено. Според Фън Шуй тези цветове заключват негативната енергия вън от дома. Препоръчва се и да използвате златни нюанси в коледната украса и/или дрехите си. Златният цвят привлича късмет, а и богатство, тъй като се асоциира с парични монети.

За изобилие и хармония

Без съмнение е нужно основно почистване на дома преди навечерието на празника – от начина, по който изпратите старата, зависи и как ще протече новата година. Няма по-приятно усещане от това да подредим света около себе си, защото така се чувстваме, че сме пренаредили и вътрешния си свят. Според китайците посрещането на новата година в чисти и подредени помещения осигурява изобилие и хармония занапред. Освен това е хубаво да отворите прозорците и вратите, за да вентилирате повече късмет в дома си.

Цветни свещи

Фън Шуй използва природните елементи, за да преориентира енергията в дома. Един от тях е огънят. Свещите, като носители на този елемент, внасят уют и въздействат вдъхновяващо, така че са задължителна част от коледната украса. Но какви точно да са? Ако посрещате гости в дома си, е препоръчително свещите да са четен брой. Поставете ги на мястото, където ще се съберат повечето от хората. По този начин привличаме появата на любов в къщата. Цветовете на свещите варират според това какво искате да постигнете през годината – бялото е за хармония и непорочност, препоръчва се при преминаване през тежък период, жълтото символизира успеха, синьото носи спокойствие и уединеност, червеното е цветът на любовта и страстта, лилавото ще ви донесе професионални постижения и признания, а зелното ще усили въздействието на всички останали цветове.

Храни

Ако имате желание да приготвите своето новогодишно меню според препоръките на античната китайска философия, ви гарантираме, че ще е по-лесно, отколкото очаквате. Рибата е сред най-препоръчваните храни за този празник. Думата „риба” в Китай се свързва с изобилие и когато става дума за вечерята на 31-ви декември, червената или оранжевата риба на масата ще прогони негативната енергия от предишната година. Пшеницата и хлябът са символи на просперитет, в много култури те се свързват с факта, че е имало добра реколта през годината. Що се отнася до напитките, не можем да отречем, че виното на много места е символ на късмет и благоденствие. Дори да е само за тост, то е задължително на празничната маса. 

Последният ден от годината

Ритуалите по изпращането на годината започват от самото начало на последния й ден. Препоръчва се да си вземете дълга вана с ароматни листа, най-добре е от грейпфрут за подобряване на общото здраве. Ако нямате цитрусови листа, всяка друга билка е полезна за пречистването на енергията, което ще ни подготви за новата година.