Имате котка и сменяте дома си?
23.01.2020 г.

Имате котка и сменяте дома си?

Ето какво трябва да знаете…

Когато имате котка и смените жилището си, трябва да й помогнете да се почувства в безопасност на новото място, да усети отново домашен уют. За домашния ви любимец смяната на обстановката ще е предизвикателство, което трябва да посрещнете заедно. Различното място, миризмата на кашони из жилището, високите нива на стрес на цялото ви семейство, промяната на рутинното ежедневие – всичко това ще предизвика несигурност у котката ви. Предлагаме ви няколко начина, по които да преодолеете ситуацията.

Преди преместването

Проверете статуса на ваксинациите на своето коте, за да избегнете съвпадането на ходенето до ветеринар с динамиката около предстоящото местене. А в случай че новият ви дом е много далеч от досегашния, потърсете ветеринар, който да се грижи за котката ви, в новия квартал.

Седмицата на местенето 

Котките се нуждаят от голяма доза търпение и от внимание, за да останат спокойни. Затова, макар и на главата ви да има купища задачи, като опаковане, разопаковане, успокояване на децата, а и вашето собствено привикване с новата ситуация, не забравяйте да отделите време и за домашния си любимец. Гушкайте котката, галете я, говорете й със спокоен глас. 

Седмица преди самото преместване обособете пространство, в което котето да се чувства в безопасност. Постепенно преместете всичките му вещи там – купичките за вода и храна, леглото, тоалетната, любимите му играчки. 

В същото помещение поставете и клетката, с която ще го преместите в новия дом. Важното е появата й да предшества поне с няколко дни самото местене, за да може котката да свикне с нея. Препоръчително е да я държите отворена, за да я опознае в детайли. 

В деня на местенето

В деня на местенето прекарайте известно време с котката в помещението с нейните вещи, а след това я оставете затворена там. По този начин ще я предпазите да стане свидетел на местенето на мебели и кашони, на влизането и излизането на непознати. Освен това ще сте сигурни, че котката няма да ви се пречка в краката или да избяга навън. 

Непосредствено преди окончателното напускане на дома, прекарайте още известно време с котето, след което го затворете в клетката. Покрийте я с тъмен плат, за да се успокои и да се почувства уютно. Щом жилището е напълно празно, пренесете клетката в колата си. 

В новия ви дом

В новия дом отново изберете подходящ кът за котката, където да сложите всичките й вещи. Там оставете и клетката с домашния си любимец. Когато носачите са си отишли и сте подредили основните мебели в жилището, е време да го покажете и на домашния си любимец, като го разведете из всички помещения. Добре ще е да поставите своя стара блуза в легълцето му, за да усеща познатата миризма. Друга идея е да потъркате котето с голям мек плат, а след това да поставите парчета от него в различни части от жилището. 

Много важно е да продължите да прекарвате повече време с котката поне през първите седмици. Постепенно всички ще усетите новото жилище като свой дом.