Как да боядисате дома си като професионалист в лесни стъпки
16.07.2018 г.

Как да боядисате дома си като професионалист в лесни стъпки

Боядисването на дома е трудоемка задача, която, за щастие, не ни се налага често да вършим. Ситуациите, в които го предприемаме, основно са три – нанасяне в ново жилище, силна амортизация на старото или желание за промяна. Каквато и да е причината, майсторите винаги излизат скъпо. Но ако последвате съветите ни, ще можете сами да боядисате като професионалисти, а и ще спестите пари.

Планирайте откъде ще започнете

Ако искате да боядисате целия си дом, кое ще е първото помещение? Препоръчително е да започнете с най-празното. Когато то е готово, бихте могли да го използвате, за да преместите в него мебелите от следващото. В процеса на планиране си подгответе и всички необходими инструменти и материали - бояджийска лента, хартии, вестници или стари чаршафи за предпазване, шпакловка, шкурка, шпатула, малък и голям валяк, четки, боя и емайллак.

Пробвайте цвета

Първо, трябва да сте сигурни, че желаете да боядисате конкретното помещение. След това изберете цвят и го изпробвайте. Минете по малка част от всяка стена в стаята и изчакайте да изсъхне, преди да се заемете с истинското боядисване. Различните части на помещението обикновено са осветявани по различен начин, затова и цветът може да не стои еднакво добре навсякъде. По този начин ще прецените дали напълно харесвате въпросния нюанс. Няма смисъл да полагате усилия за цялата стая, а накрая да се разочаровате и да започнете отначало.

Подгответе стените

Ако стените са в лошо състояние, то само с боя трудно ще решите проблема. Запълнете пукнатините, изшкурете неравностите, почистете. Чак след това сте готови за боядисване.

Релефна мазилка?

Ако имате релефна мазилка по стените, то начинанието ви се усложнява. Разбира се, няма нищо невъзможно, така че бихте могли да я изпилите и сами. Колкото е по-фина, толкова по-лесно ще ви е да се справите без чужда помощ. Но поне за тази дейност е препоръчително да се обърнете към специалист.

Предпазете мебелите и повърхностите

Поставете бояджийска лента по ръбовете на стените, на тръбите, корнизите и на рамките и вратите, които не са изработени от дърво. Дървените ще ви се налижи да ги боядисате. Електрическите ключове бихте могли да демонтирате, а ако не – покрийте и тях с лента. Изнесете мебелите, които успеете, а останалите струпайте в средата на помещението. По пода сложете хартия (или вестници) – тя е по-гъвкава от картона. Бихте могли да използвате и стари чаршафи за предпазни покривала на мебелите.

Изберете най-подходящите по вид боя и емайллак

За щастие, продавачите в магазините за боя обикновено са наясно какво точно продават. Отидете и им обяснете как и какво ще боядисвате, споделете, ако имате алергии. Попитайте кои бои миришат по-слабо, както и за такива, които абсорбират неприятните миризми в помещенията. Продавачите ще ви помогнат да направите най-добрия възможен избор според вашите конкретни изисквания. Същото се отнася и за емайллака.

Таван, ъгли и стени

Започнете боядисването от тавана, за да покриете след това стеклите се надолу капки. Но ако има дефекти, които искате да прикриете, първо, се спрете на тях. За да избегнете разликата между ъглите и останалата част от стената, най-напред, ги боядисайте с четка, а после размажете с мечето.

Време е за дърворезбите

Боядисайте дървените врати и дърворезбите с малка фина четка с къс косъм. Препоръчително е да използвате две – една мокра, с която да нанасяте боята, и друга суха, с която да я разнасяте. Недейте да поставяте бояджийска лента върху дървените повърхности, защото ще ви е трудно да я премахнете, а и бихте могли да нанесете по-скоро вреда, отколкото да ги предпазите.

Втората „ръка“ след 6 часа

Отворете широко прозорците, за да може боята да изсъхне добре по-бързо. Върху опаковката й ще прочетете колко време да чакате между нанасянията. Като ориентир бихме могли да кажем 6 часа. Но имайте предвид, че някои бои не изискват втора „ръка“.

И на финала

Щом боята е изсъхнала, е време да махнете бояджийската лента. Недейте да чакате твърде много, защото рискувате да нараните повърхностите или да свалите част от боята с нея. След това огледайте добре всички обновени помещения. Ако забележите леки несъвършенства, сега е моментът да ги поправите с малка четка.