стартиране на кариера като брокер недвижими имоти
16.03.2022 г.

6 важни съвета при стартиране на кариера като брокер

В тази статия обръщаме по-специално внимание на някои важни стъпки и съвети, които ще помогнат на всеки, който иска да стартира кариера като брокер на недвижими имоти.

Как се става брокер на недвижими имоти?

Професията на брокера на недвижими имоти става все по-популярна и желана за развитие от много хора. Агенциите не изискват от своите служители да имат конкретно завършено образование, но преминаването през различни обучения се цени високо от компаниите. Ако желаете да трупате опит и познания в сферата на имотите, то имайте предвид, че трябва да сте водени от стремеж към нови знания и голяма доза любопитство.
Важно е да знаете, че работата на брокера далеч не е прекарване на 8-часов работен ден в офиса. Задачите за деня са от най-разнообразно естество – от провеждане на телефонни разговори и оформяне на документи, до организиране на огледи. Тяхното изпълнение може да се разпредели в удобно за вас време. Професията дава възможност за развиване на редица качества като комуникативност, водене на преговори, дипломатичност, организираност и други. Не бива да се подценява и фактa, че кариерата в областта позволява докарването на високи доходи и бързо и стабилно професионално развитие.

Как брокерите помагат на хората?

Добрият брокер подхожда с внимание и разбиране към нуждите на своите клиенти. В негово лице хората могат да открият не само консултант, но и доверен съюзник в процеса по намиране на мечтания дом. На база на своите компетенции, агентът предоставя съвети, подкрепени със солидни аргументи, така че клиентите да бъдат наясно с тенденциите на пазара на имоти и да направят информиран избор. Доверието между двете страни е от изключително значение. За изграждането на такова, голяма роля играят предварителните разговори с клиента, от които брокерът научава в детайли неговите изисквания и нужди. Благодарение на тях, консултантът успява да демонстрира своя професионализъм и да бъде максимално полезен със съветите си. Проявата на позитивно и отговорно отношение допринася за спечелването на доверието.

 

6 съвета при стартиране на кариера като брокер

Проучете добре фирмите за недвижими имоти

Успешната реализация като брокер до голяма степен зависи от агенцията, в която сте избрали да работите. В сайтовете за обяви за работа има богато разнообразие от агенции, които предлагат възможност за развитие в сферата на имотите. Именно заради това е много важно да изберете компания с опит в бранша, която се ползва с добра репутация и предлага възможност за професионално развитие.


Имотека разполага с 8 офиса в София, 4 офиса във Варна и 3 офиса в Пловдив. В компанията работят над 150 млади, амбициозни и опитни професионалисти, които истински ценят работата си и полагат усилия клиентите да са удовлетворени от направения избор. Основните цели на агенцията е да бъде полезна, да търси правилния подход към всеки клиент и да изслушва неговите препоръки.

 

Запознайте се с пазара на недвижими имоти

Професионалистът в сферата притежава сериозна подготовка и познания за пазара на недвижими имоти. За да навлезете в спецификата на работата по възможно най-бързия начин, е много важно да се интересувате постоянно от новите тенденции в сектора. Следете как се променят търсенето и предлагането и как тези показатели се отразяват върху цените на имотите. Проучете добре различните райони на града – кои са най-предпочитаните квартали от купувачи и наематели, как вървят цените в отделните райони, как се развиват търсенето и предлагането, какви са предимствата и недостатъците на различните квартали в града и т.н. По този начин, започвайки работа като брокер, още от самото начало ще бъдете наясно с плюсовете и минусите на районите, в които предлагате имоти. Колкото и компетентен да се чувствате, не спирайте да се интересувате и да четете специализирани издания, тъй като пазарът се развива изключително динамично и затова е много важно да сте постоянно в течение с настъпващите промени.

 

Сравнете офертите за работа

При сравняване на офертите, обърнете внимание най-вече на възможностите за професионално израстване и натрупване на нови знания, които предлагат различните агенции. Именно така ще можете да се ориентирате най-правилно в избора на бъдещ работодател. Имотека вярва в силата на новите знания и затова редовно организира обучения и специализации за своите служители, за да им предложи нови методи и възможност за усъвършенстване. На сайта на агенцията можете да намерите информация с отворените позиции в компанията, както и контактите на екипа, който се занимава с подбора на персонал.   

 

Бъдете открит и приветлив

Честността и позитивното отношение спомагат за укрепването на доверието между клиента и брокера. Добрите брокери са искрени и подхождат открито както с клиента, така и с партньорите и колегите си. Те не си позволяват да нарушават принципите си и добрите нрави в отношенията си. Що се отнася до контакта с клиентите, недостатъчно откритият подход в комуникацията и допускането на компромиси във възгледите, може да ви донесе кратковременни резултати и да ви измъкне от напрегната ситуация, но в дългосрочен план не са препоръчителни. Освен към откритост, професионалистът трябва да се стреми и към постоянно надграждане и развиване на  уменията си, особено на тези, които му помагат да води успешни преговори.

 

Обръщайте внимание на детайлите

Вниманието към детайла е ключова характеристика на компетентния брокер. Ако искате да развивате кариера на консултант на недвижими имоти, то трябва да помислите върху отношението ви към детайлите. По време на предварителните разговори с клиентите е много важно да покажете отношение и да демонстрирате загриженост към нуждите им. Именно това внимание към техните изисквания ще ви помогне да ви припознаят като консултант по сделката. Не по-малко важен е и фактът, че оставяйки добри впечатления у тях, шансът да бъдете препоръчани значително се увеличава. Това, от своя страна, ще ви бъде от голяма полза, за да бъдете търсени и да изградите име, което ще ви помогне да откриете повече възможности за изява и развитие в бранша, а освен това ще натрупате и ценен опит.

 

Не спирайте да се развивате

Както вече стана дума, независимо от опита, който трупате, не трябва да спирате да се интересувате от промените на имотния пазар и новите тенденции. Подготвеността е най-силното ви оръжие и именно заради това трябва непрекъснато да търсите възможности за усъвършенстване на уменията си и придобиване на нови. Възползвайте се от всяка възможност за развитие, независимо дали става въпрос за обучения, състоящи се от няколко урока, или курсове. Колкото повече се учите на теория, толкова по-добри ще ставате на практика. Семинарите на теми, свързани с развитието на имотния пазар и професията на консултанта, ще ви дадат освен много ценни знания, възможност да установите контакти с доказаните експерти в бранша. В тази сфера контактите са от изключително значение, защото представляват най-ценният ресурс в ръцете на брокера.