Как магически да превърнете малката си баня в голяма?
11.10.2018 г.

Как магически да превърнете малката си баня в голяма?


Обзавеждането и декорирането на банята не е никак лека задача, а още повече, когато квадратурата й е малка. В нея мястото си трябва да намерят мивка, душ или вана, тоалетна чиния, поне един шкаф и ред санитарни принадлежности. А мястото обикновено е доста ограничено. Но решение винаги има. В следващите редове ще откриете 7 лесни съвета как да се почувствате чудесно в банята си и как да й придадете усещане за простор.


1. Светли цветове

Подборът на цветовете е изключително важен. Ако се спрете на неподходящи нюанси, бихте могли да предизвикате точно противоположен на желания от вас ефект. Ако банята ви е малка и слабо осветена, тъмните цветове като черно, сиво или кафяво биха предизвикали усещане за още по-тясно пространство. От друга страна, с бяло, бежово, небесно синьо или резеда лесно ще създадете визуална илюзия за по-голяма квадратура. Перфектно решение за малките бани е да са изцяло бели, а кърпите и другите малки детайли да бъдат цветни.

2. Възползвайте се от пространството над тоалетната чиния

Малцина са хората, които употребяват пространството над тоалетната си чиния. Там бихте могли да поставите рафтове за шампоани, сапуни и т.н. Или да окачите бойлера си например. Когато сте ограничени откъм пространство, се налага да бъдете изобретателни и да се възползвате от всеки възможен квадратен милиметър.

3. Създайте илюзия

Колкото повече огледала имате в банята, толкова по-голяма ще ви се струва тя. Едно над мивката, друго на вратата, трето – където въображението ви подскаже. Другите отразяващи повърхности също биха били от полза. Затова и чудесен избор са шкафовете със стъклени вратички.

4. Използвайте и ъглите

Може би не сте обръщали внимание на ъгловите шкафове досега. Но те са чудесно решение за малките бани. Пестят място и се вместват в иначе неизползваните ъгли. Ако не откриете подходящи за вашия интериор, бихте могли да си сложите рафтове на двете образуващи ъгъла стени.

5. Хармонична подредба

Колкото и очевидно да изглежда, често забравяме важността на реда. Подходящо организираното пространство би могло да изглежда в пъти по-обширно от разхвърляния си еквивалент. А и в крайна сметка не съществува по-ефективен декоративен елемент от самия ред. Хармонията във всяко едно помещение зависи от хармоничността в подредбата му. Не случайно кърпите в хотелите са под формата на лебеди, руло или други оригинални фигури – те внасят усещане за спокойствие в банята.

6. Вратата – големият ви съюзник

Перфектното решение за супер малките пространства е плъзгащата се врата. Обикновено мястото, което остава зад отворената врата, не се използва. В случая такова няма и да има. А ако този вариант е неприложим за вашата баня, бихте могли да оползотворите „сляпата точка“, като окачите рафтове за тоалетните си принадлежности например.

7. По-малкото е повече

Колкото повече вещи има в дадено помещение, толкова по-тясно и претъпкано става то. Затова и е най-добре да се придържате към основните вещи, от които се нуждаете, що се отнася до обзавеждането на банята. Всеки излишен декоративен елемент само би я направил да изглежда разхвърляна, би ви напрягал. За разкрасяване по-добре използвайте цветовете и формите на кърпите, сапуните и т.н. По този начин ще съчетаете практичното с естетичното.