10 съвета за избор на перфектния дом
06.08.2018 г.

10 съвета за избор на перфектния дом

Избирането на нов дом би могло да бъде едновременно вълнуващо, но и стресиращо. Кой е перфектният квартал? Ами, ако жилището има проблеми с канализацията? Или еднакво силно пожелаете два имота?

Преди да обмисляте всичко останало, хванете калкулатора и пресметнете бюджета си. Перфектен може да бъде само този дом, който е по джоба ви. Не забравяйте да включите в сметките и евентуалните бъдещи разходи по поддържане на жилището. Колкото по-голям е имотът, толкова повече ще харчите и в бъдеще.

След това просто следвайте интуицията си. Замислете се как се чувствате. Усещате ли, че сте на правилното място? А за да ви улесним, сме подготвили кратък списък със съвети, които биха могли да ви ориентират:

Представете си перфектния дом

Вземете лист хартия и запишете характеристики, които бъдещият ви дом задължително трябва да притежава. Направете и списък с неща, които по никакъв начин не бихте се съгласили да откриете в него.

Изгответе бюджета си

Пресметнете с каква сума пари разполагате. В случай че е видимо недостатъчна за покупката на имот, поискайте заем от банка. Не тръгвайте на огледи, преди да са ви го одобрили и да сте наясно с крайния си бюджет. Само така ще сте сигурни, че не си губите времето с жилища, които всъщност не бихте могли да си позволите.

По-големият дом невинаги е по-добър избор

Мнозина си мечтаят за палат или поне за някой мезонет. Но ако имате само едно дете, което скоро смята да се изнесе, а и не планирате второ, за какво ви е имот с огромна квадратура. Бихте получили единствено допълнителни разходи за поддръжка и допълнителни усилия за почистване. Преценете от колко помещения се нуждаете в действителност.

Гледайте в перспектива

Може би много от жилищата, които разглеждате, ще имат дефекти. Но помислете какво бихте могли да сторите с боя и нови плочки например. Представете си как би изглеждала банята след ремонт. С малко усилия и няколко майстори бихте могли да превърнете почти всеки имот в перфектен за вас.

Местоположението също е важно

Разходете се в квартала на харесаното от вас жилище. Преценете дали градският транспорт е удобен, за да стигате до работа. Подходящи ли са улиците за автомобила ви? Има ли болница, училище, детска градина? Дори все още да нямате деца, това би могло да се промени в бъдеще. Ами голям супермаркет?

Направете проучване

Открийте какви са ценностите на живеещите в квартала. Усмихнати ли са хората, които срещате по стълбите в блока. Задържат ли вратата на асансьора за вас? Изглеждат ли приятелски настроени минувачите в района? Бихте могли дори да почукате на някоя съседска врата и да се запознаете с евентуалните си бъдещи съседи.

Направете инспекция

Наемете хора, които да извършат професионална инспекция на жилището. Само така бихте могли да сте сигурни, че няма проблеми с канализацията, вентилацията или друго. С малко повече похарчени пари на този етап ще си спестите много по-големи бъдещи разходи.

Представете си, че наистина е вашият дом

Докато се разхождате из жилището, се опитайте да си представите членовете на своето семейство в него. Мислено изберете стаята, която бихте отредили на всеки един. Успявате ли? Чувствате ли се вкъщи?

Преценете пространството

Обикновено, когато купувате нов имот, имате безброй много вещи, които да пренесете от стария. Преценете дали жилището ще е в състояние да ги побере. А ще има ли капацитет и за бъдещите ви придобивки?

Не си поставяйте твърде големи очаквания

Нормално е даден имот да не отговаря на всеки един от критериите ви. Освен ако сами не строите своя мечтан дом, то се очаква все нещо да не е по ваш вкус. Бъдете гъвкави и не твърде претенциозни. Щом заживеете в даденото жилище и го подредите според собствените си разбирания за естетика, бързо ще се почувствате на най-перфектното място в света – вашия дом!