Пловдив - ново строителство
08.04.2019 г.

Над 50% от предлаганите жилища в Пловдив - ново строителство

Леко разминаване между търсенето и предлагането на жилищни имоти отчитат от Имотека в Пловдив. Запитванията за готови жилища надвишават предлаганите имоти на пазара, което налага купувачите да избират между такива в строеж, за които да изчакат, или покупка на имот в стара сграда, инвестирайки средства в ремонт. Над 50% от предлаганите жилища в момента са ново строителство, посочват от компанията.

Високата строителна активност осигурява широк спектър имоти на различен етап на изграждане – „на зелено“, на груб строеж и с Акт16. 

„Недостигът на готови имоти и ръстът в цените, който наблюдавахме през 2018 г., подсилиха увереността на собствениците, което ги прави все по-рядко склонни на отстъпки в цената. От началото на годината малко под 30% от сделките са осъществени след коментар в офертната цена, при 45% за същия период на 2018 г.“, уточнява Мариета Гаргова – регионален мениджър Имотека, Пловдив. 

През изминалата година е започнало строителството на сгради, носещи на пазара общо 1846 жилищни единици, а броят на завършените такива за периода е 1133.