Професия брокер на недвижими имоти. Защо тази професия е така желана?
07.09.2022 г.

Професия брокер на недвижими имоти. Защо тази професия е така желана?

Професията на консултанта на недвижими имоти е все по-желана перспектива за развитие за много млади хора. Няколко са предимствата, които правят професията на брокера особено атрактивна. Вижте кои са те в нашата статия. 

 

Какви са основните задължения на брокерите?

Работата на консултанта по недвижими имоти е много динамична и разнообразна.  Брокерът изпълнява едновременно няколко функции. От една страна той трябва да влезе  в ролята на добър психолог, в същото време трябва да бъде медиатор, маркетолог и не на последно място – съветник. Посредникът има базови познания по правните въпроси, свързани с имотния пазар, запознат е с актуалните тенденции в сферата на имотите и с новостите в строителния бранш. Умее да комуникира с хора от различни сфери и може свободно да води преговори.
Много хора подценяват важността от ползване на услуги на посредник при търсене на купувачи, продавачи, наематели или наемодатели. Всъщност ролята на брокера далеч не е само да насрочва и осъществява огледи на имоти и да провежда телефонни разговори. Професионално подготвеният брокер предоставя информация за пазара на недвижими имоти. Представяйки задълбочен анализ на имотния пазар, клиентите могат да се ориентират за цените на различните видове жилища в различните райони, както и какво е търсенето и предлагането. Брокерът е полезен на своите клиенти с важна информация относно дължимите данъци и такси. Освен това консултантът оказва пълно съдействие при изготвяне на договора, както и при предварителното подготвяне на документацията, съпътстваща сделката.
За да е успешен един брокер, той трябва да спечели доверието на своите клиенти. Затова той изслушва внимателно техните изисквания, проучва кои имоти отговорят на тези изисквания и ги представя пред тях. По време на огледите може да даде полезни съвети, така че клиентът му да вземе информирано решение, знаейки предимствата и недостатъците на съответния жилищен имот.

 

4 предимства на професията

 

Получаване на комисиони

Едно от най-големите предимства на професията е възможността за докарване на високи доходи, в зависимост от положените усилия. Обикновено брокерите работят на процент от сключена сделка. Освен висока заплата брокерите на недвижими имоти имат възможност да получават различни бонуси и поощрения. В зависимост от агенцията, може да се договори и твърдо месечно възнаграждение, комбинирано с комисиона по сключена сделка. По този начин посредникът разполага с известна свобода и сам определя темпото на работата си. Разбира се, амбицията за получаване на по-високи доходи може да бъде продиктувана и от създадената вътрешна здравословна конкуренция между колегите в агенцията.


Гъвкаво работно време

Адаптивността и гъвкавостта на брокера са особено важни за неговия професионален профил. Част от ежедневните задължения на брокера е провеждане на огледи, които трябва да бъдат съобразени със свободното време на клиентите. Поради тази причина, често огледите се планират в неработен ден, за да бъде удобно за клиента. Затова трябва да сте наясно, че ако искате да се развивате в имотния бранш, то трябва да сте готови да бъдете гъвкави и адаптивни. Проявявайте инициатива и се напасвайте към клиентите си. Само така ще можете да им спечелите доверието. Въпреки натовареността на работата, ако сте постоянни и активни, то усилията ви ще се отплатят след време.
Голяма част от избралите да се посветят на професията са привлечени именно от свободата сами да разпределяте служебните си ангажименти. В началото определено ще ви е нужно време да свикнете с интензитета на работата, но след време ще намерите баланса и ще можете да извършвате служебните си задължения с лекота. По този начин ще доизградите имиджа си на надежден консултант, който се справя с казусите и е готов да помогне на своя клиент по всяко време на деня. 


Създаване на контакти

В началото на кариерата си брокерът все още не разполага с широка мрежа от контакти. Затова е много важно той да проявява проактивност и да се старае максимално да спечелите доверието на своите клиенти. Бъдете отзивчиви и приятелски настроени към тях, това ще допринесе за успешното ви бъдещо развитие, а те от своя страна ще ви препоръчат на свои приятели и познати. По този начин работите за името си и изграждате имидж на надежден и отговорен посредник. Вършете дейността си с мисъл в перспектива, за да подсигурите безпроблемно срещите си с нови потенциални клиенти.
Ако работите в добра агенция, със сплотен екип, то не се притеснявайте да помолите колега за съвет или контакт. Постепенно ще натрупате нужния опит и ще разширявате личната си база данни от контакти.
Много е важно да се срещате с все повече хора, затова не пренебрегвайте възможностите за посещаване на форуми или други специализирани събития, тъй като именно на тях можете да разговаряте с потенциални клиенти или партньори. Позитивното и добро отношение към хората в случая ще ви бъде полезно не само при срещата с клиенти, но и на специалните събития. Стремете се да бъдете винаги отворени към въпроси, носете добро настроение, бъдете отзивчиви, отговорни и вдъхвайте доверие – това ще спомогне за успешното ви развитие в средите.

 
Знания в областта на недвижимите имоти

Знанията и добрата подготовка в областта са високо ценени от хората, ползващи посреднически услуги в областта на недвижимите имоти. За да бъде един брокер успешен, преди всичко трябва да познава пазара и неговите особености. Добрият брокер може да дава актуална информация на своите клиенти относно цените на имотите, търсенето и предлагането. В неговите компетенции е и умението да предвижда спадовете и пиковете на пазара. Освен това той има и наблюдения върху имиджа на кварталите и районите, в които предлага жилища. В началото на кариерата му, когато все още му липсват опит и достатъчно познания, брокерът може да получава информация за актуалните тенденции от своите колеги от компанията, в която работи. Все пак с времето е добре да натрупате собствена база данни. Не забравяйте да се възползвате от предимствата на съвременните технологии, благодарение на които само с няколко  клика на компютъра, да получите нужната ви информация и да изготвите свой собствен анализ на пазара.
В началото, за да компенсирате липсата на достатъчно опит и познания в сферата, заложете на любознателността си. Четете, колкото се може повече професионални издания и не се стеснявайте да питате колегите си, за да черпите опит от техните съвети. Научете се да се ориентирате в различните състояния на пазара, за да можете да предвидите дали се очаква спад в търсенето или напротив, отявлен интерес сред купувачите. Направете собствено проучване на различните квартали. Добра идея би било дори да се разходете из тях, за да добиете лични впечатления и информация от първо лице за предимствата и недостатъците им. Започнете да трупате своя база данни, бъдете наблюдателни и следете текущите тенденции. Започнете да правете сравнения и паралели между цените на различните видове имоти, на предимствата и недостатъците на отделните райони в града и на желанията на клиентите си. Така ще можете постепенно да формирате у себе си вниманието към детайлите, качество, което ще ви помогне в бъдеще да сте наясно с цялостната картина на пазара на имоти.