Брокер на недвижими имоти.
23.02.2022 г.

Брокер на недвижими имоти. Предимства и недостатъци.

В тази статия ще научите повече за предимствата и недостатъците на професията на брокерите на недвижими имоти. Прочетете повече тук за това как се става брокер и каква е ролята на консултанта.

 

Как се става брокер на недвижими имоти?

Професията на консултанта по недвижими имоти е доста популярна и желана. Тя не изисква предварително да сте завършили специално образование. Въпреки това, няма да е в минус ако все пак решите да преминете подходящ курс, за да навлезете плавно в спецификата на работа. Професията е много динамична, ето защо любопитството и желанието за учене са водещи пред специализираното образование в областта. Естеството на работата позволява ежедневните задължения да се разпределят според натовареността и личните предпочитания на човека. Брокерът няма нормирано работно време, в този смисъл не е задължен да изкарва 8-часов работен ден в офиса. Консултантът сам разпределя задълженията си, а освен това може да си докарва и доста високи доходи. Професията развива много качества, сред които дипломатичност, комуникативност и  организираност. В случай че търсите предизвикателства и възможност за развитие, не се колебайте да опитате късмета си в сферата на недвижимите имоти.  

 

Каква е ролята на брокера?

Трудът на консултанта по недвижими имоти има много измерения. Брокерът изпълнява едновременно функциите на добър психолог, медиатор, маркетолог и съветник. Освен това има базисни компетенции по правни теми, обвързани с недвижимото имущество, запознат е с тенденциите на имотния пазар и с новостите в строителния бранш. Комуникационно подготвен е умело и свободно може да води преговори с клиенти.
Ролята на брокера далеч не е само да насрочва и осъществява огледи на имоти и да провежда телефонни разговори. Опитният консултант е подготвен да предоставя информация за пазара на недвижими имоти. В това число какви са цените на различните видове жилища в различните райони, както и какво е търсенето и предлагането. Освен това брокерът е готов да посрещне различни юридически казуси и въпроси, които могат да възникнат по време на процеса на търсене на мечтания дом. Наясно е с това какви такси и данъци са обвързани с отдаването на имоти под наем. Не на последно място по важност, консултантът оказва пълно съдействие при изготвяне на договора, както и при предварителното подготвяне на документацията, съпътстваща сделката.
Опитният брокер се запознава отблизо с изискванията и желанията на клиентите, проучва кои жилища отговорят на тези изисквания и ги представя пред тях. Освен това организира огледите, по време на които може да даде полезни съвети, представяйки аргументирано предимствата и недостатъците на съответния имот.

 

Какви са предимствата на тази професия?

Развива много добри комуникационни умения

Работата като посредник между наемател и наемодател неминуемо развива комуникационните умения на брокера. Естеството на работата предполага постоянно общуване с много хора, като по този начин се развиват така наречените „меки умения“.  Способността да борави с думите е изключително предимство в тази сфера. Работата като консултант по недвижими имоти изисква и качества като адаптивност и дипломатичност. За да постига успехи с воденето на преговори, брокерът трябва да умее да изслушва внимателно и да проявява разбиране към изискванията на своите клиенти.

Създава много контакти

Ежедневната комуникация с много хора позволява на брокера постепенно да разширява своя списък с контакти. Притежаването на собствена база данни с потенциални клиенти и партньори е изключително ценно. Това дава възможност на брокера да бъде подготвен за всякакви ситуации. Добрият набор от контакти неминуемо прави впечатление, като освен това помага на консултанта да реагира бързо и адекватно, в случай че възникне казус, който излиза извън неговия обсег на компетенции. Прецизната подготвеност помага в изграждането на добър имидж пред клиентите и осигурява реалната перспектива консултантът да бъде възприеман като доверен и надежден посредник, на когото може да се разчита.

Запознава се с особеностите в сферата на недвижимите имоти

Всяко начало е трудно, това важи и за кариерата на брокера. При първите си стъпки в попрището няма как да бъдете запознати с всички тънкости и специфики на имотния пазар. Тези знания се натрупват с опита от ежедневните казуси, с които се срещате. С любопитство и четене, агентът постепенно започва да се ориентира и разбира спецификите на пазара, а оттам се научава да предвижда кога се очаква ръст или спад в търсенето и предлагането. Сред задълженията на агента е и да бъде запознат с репутацията на кварталите, в които предлага имоти. В началото тези сведения могат да бъдат изградени със съдействието и насоките на по-опитни колеги, но и чрез собствено проучване. Важно е да бъдете наясно с предимствата и недостатъците на районите, в които работите, за да сте максимално полезни за вашите клиенти.


Помага на хората

Брокерът е полезен не само с доброто си отношение, но и с аргументираните си съвети относно новостите на пазара. Провеждането на предварителни разговори с клиента помага да се разберат в дълбочина неговите изисквания.. Този разговор допринася и за изграждането на доверие между двете страни, тъй като клиентът вижда и цени старанието, отдадеността и професионализма. Много е важно при воденето на преговори за сключване на сделка е консултантът да изглежда надежден и уверен в познанията си. Добрият агент разбира проблемите на хората и умее адекватно да се справи с непредвидени ситуации. Позитивното и отговорно отношение са също много важни характеристики, които е желателно агентът да развие. Истинският професионалист подхожда с разбиране и изслушва внимателно. Проявата на загриженост и готовност да се притече на помощ са допълнителен плюс при спечелването на доверието на клиента.

 

Има ли недостатъци?

Разбира се, не всеки би се чувствал комфортно да работи в толкова динамична среда. Важно е да се отбележи, че независимо от сферата, в която сте избрали да се развивате, винаги ще срещате трудности. Работата като агент не прави изключение от правилото. Няма как всяка сделка да се случва по образец, но това не бива да повлиява на отношението ви към клиентите и професията. Важното е консултантът да запази спокойствие и да се стреми да разбере хората, за които и с които работи, за да съумее да подходи индивидуално към всеки казус.


Сделките с недвижими имоти са трудни за управление и понякога могат да се развият в неочаквана посока. Такива обстоятелства биха наложили полагането на допълнителни усилия като водене на трудни преговори или търсене на съдействие от трети страни. Затова е много важно да се действа бързо и находчиво. Понякога допълнителните усилия може да се изразят в това агентът да се лиши от част от свободното си време, в полза на сключване на успешна сделка. На този факт не бива да се гледа като на загуба, а дори напротив – на инвестиция в бъдещето. Повече от сигурно е, че доволният клиент ще сподели на близки и познати за своя „опит“ при търсенето на жилища. А както всички знаем, един от най-добрите подходи в рекламата е споделянето от уста на уста. И ето как лесно можете да откриете потенциални бъдещи клиенти. 

Не забравяйте, че от всяка трудност могат да се извлекат поуки.  Именно заради това не гледайте на всяка сделка като на поредния досаден ангажимент, а като на възможност за личностно развитие в сферата на недвижимите имоти