Създайте усещане за повече пространство в малкия си дом
05.07.2018 г.

Създайте усещане за повече пространство в малкия си дом

Животът в палат е като мечта, ала често действителността е друга. Но дори жилището ви да е малко, пространството би могло да ви се струва в пъти по-голямо. Всичко е въпрос на подредба и дизайн. В следващите редове сме събрали за вас съвети от интериорни специалисти за това как да създадете усещане за простор дори на малка квадратура.

  1. 1. Използвайте мебели с тънки или решетъчни крака, за да създадете усещане за повече „въздух“. Разбира се, всяко помещение се нуждае и от малко стабилност. Прекрасно съчетание е масивен диван в комбинация с „по-лека“ маса за кафе.
  2. 2. Не разстилайте килим с много шарки по целия под в малко помещение. Това би създало усещане за претрупаност. Перфектният вариант е едноцветна постилка и едно по-малко шарено килимче. То би могло да е само под масата, пред камината, пред дивана или фотьойла, до леглото.
  3. 3. Мислете в перспектива. Подбирайте мебелите си така, че да са мултифункционални. Например изберете ракла, която би могла да ви послужи и за стойка на телевизора или за тоалетка.
  4. 4. Огледалце, огледалце… Създайте илюзията за повече пространство, като поставите огледала на стените. По-този начин ще се сдобиете с усещане за дълбочина и ще увеличите светлината в помещението. Бихте могли да си помогнете и със стъклени витрини.
  5. 5. Нека обърнем внимание и на кухнята. Използването на отразяващи повърхности е препоръчително и тук. Добър и стилен вариант са металическите уреди. Също така бихте могли да подберете шкафове със стъклени вратички, а не с изцяло дървени. От полза ще са би и белите стени – те създават зрително усещане за дълбочина и повече светлина.
  6. 6. Използвайте всеки свободен милиметър, до който имате достъп. Преобразете первазите в рафтове, сложете полици и закачалки по стените, превърнете свободната ниша между гардероба и стената в „складово“ пространство.
  7. 7. Подбирайте заоблени мебели. Те пестят място, а и сигурно сте чували, че кръгът е символ на безкрая. Няма да се сдобиете с безкрайно пространство, но с повече въображение може и да го усетите като такова.