Топ 5 на кварталите с най-много сделки с имоти в София
21.06.2018 г.

Топ 5 на кварталите с най-много сделки с имоти в София

Ето кои са кварталите с най-много сключени сделки от началото на 2018 г. по данни на Имотека.

Манастирски ливади

Заради достъпните цени и гледката към Витоша Манастирски ливади се оказва основен избор за мнозина желаещи да закупят първото си жилище. Имотека работи успешно по няколко проекта в квартала – Green Residence, Eлизиум, както и най-новия MONA, който се реализира от строително-инвестиционната компания BLD. Бързата реализация на проектите се дължи на засилващия се интерес към района, както и на недостига на имоти в средния ценови клас, който се наблюдава още през 2017 г. Жилищата в изброените комплекси отговарят на потребностите на пазара и са насочени именно към клиентите със средни доходи. В Green Residence и Елизиум част от апартаментите вече успешно се отдават под наем. Това е безспорно доказателство, че Манастирски ливади се утвърждава сред предпочитаните квартали в София благодарение на перспективността си и доброто ценово позициониране на пазара.

Център

Имотите в Центъра са традиционно търсени както за лично ползване, така и за инвестиция. Възможностите за краткосрочно отдаване под наем чрез онлайн платформи, добили популярност през последните години, стимулират още повече интереса на купувачите, които търсят изгодно вложение на средствата си. Най-предпочитани са жилищата около бул. Витоша, НДК, площадите „Света Неделя“ и „Възраждане“, Петте кьошета, СУ „Св. Климент Охридски“ заради близостта до ключовите забележителности и бързата връзка до останалите части на града с метрото. Апартаментите в тези райони имат висока ликвидност, поради което бързо намират купувачи.

Младост

Младост запазва добрите си позиции на картата на покупко-продажбите в София. Кварталът е традиционен избор на младите двойки, които разполагат със средни към високи доходи, заради осигурения транспорт и изградената социална инфраструктура. Ключово предимство е близостта до Бизнес парка и изходите на града.

Витоша

Интересът към Витоша се дължи на изобилието от новопостроени сгради и все още умерените цени на имотите. Районът е предпочитан от клиенти, които търсят да закупят своя първи дом и разполагат със средни бюджети. Все още обаче в квартала има проблеми с инфраструктурата и транспорта.

Лозенец

Лозенец е предпочитан квартал от хора със средни към високи доходи. Жилищата се позиционират във високия и луксозния сегмент. Стабилният интерес се дължи и на факта, че в района са налице както жилищни, така и бизнес сгради, което дава възможност на живеещите в него да спестят време от пътуването си до работа.