умения, които всеки начинаещ брокер на недвижими имоти трябва да придобие
19.10.2021 г.

Пет умения, които всеки начинаещ брокер на недвижими имоти трябва да придобие

Ако сте младши брокер на недвижими имоти и желаете да се усъвършенствате, прочетете кои са уменията, които трябва да притежавате и надграждате постоянно, за да бъдете успешен в сферата.

Какви са качествата на брокера на недвижими имоти?

Лично отношение и разбиране към клиентите

Няма по-пряк път към спечелването на клиенти от личното отношение, вниманието и грижата към тях. В професията на брокера от водещо значение е да проявявате емпатия към терзанията на хората, с които работите и да приемате разрешаването на проблемите им като ваша лична мисия. Имайте предвид, че макар и начинаещи в бранша, вие имате значително по-добра представа и поглед върху пазара на имоти от тези, които участниците в сделката притежават. Точно поради това клиентите често могат да бъдат нерешителни, да задават безкрайно много въпроси и/или да се притесняват дори за най-малките подробности. Именно това е моментът, в който да разгърнете целия си потенциал и да окажете експертна намеса. 

Добрият брокер ще се вслуша в критериите на своя клиент и ще съобрази параметрите на търсенето спрямо тях. Изключително важна черта в характеристиката на брокера е да бъде честен и отговорен. Ако не се чувства достатъчно подготвен и вещ по някоя тема, той ще признае, че му е необходима справка, вместо да подвежда с недостоверна информация, за да се представи в най-добра светлина. Когато обаче има познания, ще бъде в готовност да посъветва, предложи и препоръча различни варианти, които имат потенциал да удовлетворят интереса и да се окажат дори по-благоприятна алтернатива.

Загриженият агент подхожда с разбиране към заетостта на двете страни по споразумението, поради което не губи времето им с огледи, които са обречени на неуспех, поради разминаването между офертата и нуждите на клиента. За агента е важно да вдъхва сигурност, да бъде дискретен и дипломатичен. Това ще му помогне да остави прекрасно впечатление и да вдъхне истинско доверие на потребителите на консултантски услуги.

Отлични познания за пазара на имоти

Разбира се, един начинаещ брокер трудно би могъл да има пълна и детайлна картина на случващото се на пазара на имоти – това основно качество, което всеки агент е важно да преследва неуморно, е разширяването на професионалните компетентности. Агентът трябва да познава процесите, за да може да ориентира правилно своите клиенти – какво е търсенето и особеностите и етапите, в които се намира. Въпреки предлагането, както и какви са средните цени за наем или покупка на имот спрямо различните сегменти. Брокерът трябва да има подробни впечатления за кварталите, в които работи – от социалната инфраструктура и разположените в близост обекти, до реномето на района – всичко е от значение. В първите стъпки в своята кариера, брокерът следва да черпи тази информация от своите по-опитни колеги, но с времето е нужно да изгради своя база данни.

Неоспоримо предимство в наши дни е възможността само на един клик разстояние да откриваме ценна информация. Това оказва сериозна подкрепа на консултанта при нужда от справка или достъп до сравнителните анализи на компанията, която представлява. Този подход е изключително полезен, тъй като позволява на агента да трупа познанията си директно от практиката, като по този начин те се запечатат трайно.

Умения за работа с документи и юридически познания

Уменията за работа с документи и базисните юридически познания са от основно значение за всеки брокер, тъй като именно той е натоварен с отговорността да доведе сделката до успешното ѝ финализиране. Консултантът трябва да има обстоен поглед върху задължителните документи, съпътстващи споразумението, за да информира своя клиент в процеса по предварителна подготовка. Така когато дойде време за изповядване пред нотариус, всички удостоверения, оценки, скици и т.н. ще бъдат прилежно представени, без необходимост от насрочване на нова среща. За целта от значение е да бъдете наясно и с различните учреждения, от които може да бъде издадена отново липсващата документация. Това има отношение за осъществяването на бърза, лесна и безпроблемна имотна сделка, без значение дали тя се отнася за покупка, продажба или наемане/отдаване на жилище.

Трябва да знаете, че в задълженията на нотариуса не е включено провеждането на обстойна проверка на съответния имот. Поради това много клиенти се обръщат към брокерите за съвет как да действат и какви документи да изискват допълнително, за да разсеят съмненията си. Макар в течение на времето да сте напълно подготвени за най-честите въпроси, трябва да имате предвид, че всяка сделка ще ви сблъска с различен по спецификите си казус. Затова трябва да знаете, че за да се справяте с преминаването през тези препятствия, е нужно да разширявате знанията си ежедневно.

Добри комуникативни умения

Успехът е в думите! Запомнете това и не правете компромиси в общуването както с клиентите, така и с колегите от професионалните среди. В дейността на брокера на недвижими имоти изграждането на добра репутация има пряко влияние върху кариерното развитие. В случай че сте водени от амбицията да се наложите в сферата и да превърнете името си в синоним на качествени консултантски услуги, то ще откриете разковничето именно в добрите комуникативни умения. Все пак нищо няма да ви отвори толкова врати, колкото рекламата от уста на уста от доволни ваши клиенти. А те ще открият предимствата на предлаганите от вас услуги само и единствено ако успеете да заговорите с клиентите на „един език“. Затова бъдете неподправени в поведението си, отзивчиви и предразполагащи към диалог. Не бъркайте обаче топлото отношение с фриволно фамилиарничене, което със сигурност ще отблъсне дори склонните към проява на стабилно търпение.

Старайте се на моменти да излизате извън протоколните въпроси, за да установите чисто човешки контакт с хората насреща. Това ще ви помогне да опознаете своите клиенти, да разберете техните  нужди и възгледи, за да намерите пътя към по-персонифицирано и функционално задаване на критериите за търсене. Стремете сте да сте любезни, естествени и винаги в готовност да се отзовете, за да покажете, че на вас може да се разчита.

Умения за преговори

За успешното водене на преговори се изискват много повече качества от чистото умение за общуване. За да убедите страните по сделката и да постигнете консенсус се изискват много точни и ясни аргументи. Резултатното договаряне изисква последователност и консистентност в посланията. Постигането на забележителни способности в това направление изискват много посветени усилия и инвестирано време. Все пак е добре да имате предвид, че при някои личности това умение е по-скоро вроден талант, който с времето допълнително се е утвърдил. В случай че не сте от тези късметлии, то се подгответе за усърдна работа. 
Брокерът е не само консултант, но също така съветник и защитник, който се бори за своите клиенти. Именно затова може да се доверите на агентите на Имотека – със своята отдаденост те ще направят най-доброто, за да бъдат преговорите възможно най-плодотворни, а условията – повече от благоприятни.