Вълшебството на огледалата, били те практични или декоративни
08.11.2018 г.

Вълшебството на огледалата, били те практични или декоративни

Един добре изпълнен план за декорация с огледала е в състояние да внесе усещане за простор и да изпълни със светлина всяко помещение в дома ви. Те са подходящи за коридора, всекидневната, спалнята, банята… Дори и за кухнята. Не заемат много пространство, а ефектът им е внушителен. Тази идея за разнообразяване на интериора е не само лесна за изпълнение, а и никога не излиза от мода. Най-важното е да подберете огледало с пасващ на стаята дизайн и да го разположите на подходящо място. Ако го поставите срещу прозорец, ще създаде оптическа илюзия за бликаща от него светлина. А ако отразява друг декоративен елемент като картина или красива ваза с цветя, ще разгърне още повече естетическия ефект.

Декоративни огледала

Разнообразието от модели и дизайни на огледала е огромно. Разбира се, на първо място, е функционалността им, но не изисква много усилия да подобрите и естетическия ефект, който носят.

  • - По двойки: Чудесна идея е да поставите две напълно еднакви огледала едно до друго. Това ще внесе усещане за равновесие и хармония в помещението.
  • - Композиция: Ако две са страхотна идея, то представете си какъв би бил ефектът от цяла една композиция с множество огледала. Бихте могли да подредите едно до друго няколко еднакви, а дори и различни огледала, които да разделят отразявания образ. Хоризонтално, вертикално, зигзагообразно – начинът на подредба оставете на въображението и вдъхновението си.
  • - Различни форми: Ако сте по-смели в идеите си, бихте могли да замените традиционните правоъгълни и овални форми с триъгълни и прерязани кръгове.
     

Стари огледала

Ако се стремите да рециклирате или просто имате някое старо огледало от баба в мазето, то не се притеснявайте да го използвате. Огледалата антики са перфектни за декоративни цели, а и често са с много високо качество на стъклото. Няма значение дали са в класически стил, дали са без рамка или са със захабена такава. С тяхна помощ ще създадете винтидж настроение в дома си. А ако рамката е златиста, това ще внесе барокова нотка в интериора.

Кръгли огледала

Макар и за някои кръглите огледала да изглеждат изтъркани, декоративният им ефект е непреходен. Бихте могли да ги разнообразите, като ги комбинирате с позлатено дърво, симетрични мотиви и/или изтъркани метали.

Огледала с дървени рамки

Никога няма да сгрешите, ако заложите на класиката. А що се отнася до огледалата, това са тези с дървени рамки. Те биха могли да бъдат във всякакъв цвят и ще ги съчетаете лесно с почти всеки интериор. Най-важното при подбора на цвят е това в какви нюанси са предметите, които огледалото ще отразява.

Огледалата и Фън Шуй

Според експертите по Фън Шуй правилната подредба на огледалата подобрява енергията в помещението, тъй като отразяват и разпространяват енергията Чи в пространството. Според древното китайско учение кръглите и триъгълните огледала във всякакъв размер са перфектни, за да изпълните дома си с позитивна енергия. Но ако ги поставите на неподходящо място, това би могло да доведе до обратен ефект – намаляване на енергията Чи. Добре е да имате предвид и че счупените и наранените огледала разпространяват негативна енергия.

И по-конкретно

  • - Огледала за банята: Това е помещението, в което присъствието на огледало е задължително. Тук е перфектното място за гримиране, бръснене и други разкрасяващи и/или хигиенни ритуали. А ако поставите две, това ще улесни сутрините ви, когато цялото семейство се надпреварва за достъп до банята. В случай че се стремите и към по-оригинален стил, бихте могли да подберете голямо огледало с рамка, което да подпрете на някаква мебел към стената вместо да го закачате.
  • - В спалнята: Тъй като човек най-често се облича в спалнята, тук е мястото за едно голямо огледало, което да обхваща целия ви ръст. Но най-добре не го поставяйте на място, откъдето ще отразява леглото ви, защото според Фън Шуй така ще заредите помещението с негативна енергия.
  • - В коридора: Не пропускайте да поставите огледало и в коридора в близост до входната врата. Ще се чувствате далеч по-сигурни в себе си, ако на излизане сте погледнали дали прическата ви например изглежда добре.