най-подходящата локация за покупка на апартамент

Как да изберем най-подходящата локация за покупка на апартамент от строител?

Изборът на квартал при покупка на апартамент зависи от вашите лични предпочитания, но е важно да обърнете внимание и на възможностите, които ви предлага района. Много често купувачите предпочитат да изберат познат квартал, където вече са живели, или такъв в близост до техните близки. Ето защо при покупка на собствен дом, трябва да помислите на какво разстояние от дома ви ще се намират ключови локации, като вашата работа например. Ако имате деца, или в бъдеще планирате да създадете семейство е да добре да проверите детските градини и училища в района. Обърнете внимание и какви удобства търсите в близост, като магазини и услуги, паркове и зелени площи, паркоместа и удобни транспортни връзки. 

 

Значението на локацията при покупка на апартамент

Локацията на имота е ключов елемент при избора на мечтания дом. Именно от местоположението зависи стойността на едно жилище при покупка на апартамент. Традиционно към по-добре уредените квартали има голям интерес и затова жилищата в съответните райони са по-скъпи. Това е фактор, който не бива да бъде пренебрегван особено ако купувате жилище с инвестиционна цел, защото в перспектива, ако решите да продадете имота, хубавият квартал спомага за запазване на добра цена за продажба. Изборът на подходящ район ще ви осигури множество предимства.  

 

Фактори, които влияят на избора

 

Близост до ключови удобства

При покупка на недвижимо имущество близостта до ключови удобства е важен фактор, защото значително може да повлияе на вашия начин на живот. Например ако спортувате, то наличието на фитнес или спортна зала в близост до жилището ви ще се окаже в плюс, тъй като би спестило време, което иначе бихте прекарали пътувайки. Добра идея е да се разходите из квартала, за да усетите неговата атмосфера и да проверете какви услуги се предлагат в близост до избраната от вас локация. 

 

Транспорт и комуникации

Транспортната инфраструктура влияе на развитието на отделните райони и комуникативните локации са по-предпочитани. Ако се придвижвате предимно с автомобил е важно да знаете каква е натовареността на движението в района, състоянието на пътната мрежа и възможностите за паркиране.

 

Медицински институции и аптеки

От съществено значение е дали в близост до желаното жилище има болница, поликлиника и аптеки. Това ще ви улесни в случай че ви се наложи да посетите медицинско лице.  

 

Учебни заведения и детски градини

Ако имате деца или ви предстои да създадете семейство е добре да проучите наличието на училища и детски градини в района. Преценете на какво разстояние се намират от дома ви и какви са удобните транспортни връзки, ако се налага да използвате такива.

 

Магазини и търговски центрове

Проучете какви хранителни магазини и търговски центрове има в близост, както и какви са възможностите за развлечение наоколо. Близостта до тези удобства може да ви спести време и средства, осигурявайки ви удобен достъп до основни стоки и услуги.

 

Околна среда и природни условия

Околната среда е важен фактор за качеството на живот. В случай че предпочитате спокойствието, то трябва да знаете, че в покрайнините на града обикновено сте в близост до природата. Ако обаче водите по-забързан начин на живот и за вас е по-удобно да живеете в централната част на града, на крачка от всякакви удобства, то може да  проверите предварително колко е застроен района и дали наоколо има зелени площи.

 

Зелени зони и паркове

Ако имате деца или домашен любимец би било важно за вас в близост до жилището ви да има детски площадки и паркове, където да можете да се разхождате. Освен това наличието на зелени зони в района може да ви стимулира да водите по-активен начин на живот.   

 

Екологичност и качество на въздуха

Проверете качеството на въздуха в квартала. По-чистият въздух носи ползи на здравето и повишава продуктивността.   

 

Забележителности в района

Проучете какви културни забележителности има в района и какви вълнуващи места може да посещавате в свободното си време със своето семейството или приятели. 

 

Инфраструктура и развитие на района

При покупка на имот от строител вие си осигурявате живот в сграда, която е ново строителство и е създадена с устойчиви във времето висококачествени материали. Проверете плановете и тенденциите за развитие на инфраструктурата и застрояването в района, както и архитектурния облик на сградите.

 

Състояние на пътищата и улиците

Необходимо е да се уверите, че мечтаното жилище е разположено в район с добре изградени и равни тротоари, лесно проходими улици, с хубава настилка, които да не възпрепятстват вашето ежедневно преминаване. 

 

Достъпност до обществен транспорт

Ако често използвате услугите на градски транспорт е добре в квартала, в който живеете да има удобни връзки до ключови локации като центъра на града, големи паркове, работното ви място, местоживеенето на вашите близки и т.н.

 

Сигурност и обществен ред

Ключово при избора на квартал е проследяването за осигуряване и опазване на обществения ред. Спазването на реда в района ще ви осигурят спокойствие и сигурност в дома ви. 

 

Ниво на престъпност в района

Проучете нивото на престъпност в предпочитаните от вас райони. Съществуват данни, които проследяват концентрацията и видовете престъпления като хулиганство и кражби в различните райони в София. 

 

Инвестиционен потенциал и перспективи

Ако купувате апартамент с инвестиционна цел е добре да проучите тенденциите за развитие на пазара, както и планираните инфраструктурни промени за развитие на района. Ако инвестирате в имот с цел пасивен доход, то изборът на локация е ключов за размера на наема, който можете да вземете. Добре е да помислите в перспектива дори и при покупка на жилище за лични нужди, защото след време може да решите да продадете жилището, за да се преместите в по-голямо например.