Покупка на апартамент в жилищен комплекс- предимства

Покупка на апартамент в жилищен комплекс- предимства

Прочетете тази статия и научете повече за предимствата на апартаментите, намиращи се в затворени жилищни комплекси. Заслужават ли си?

 

Кои са най-популярните жилищни комплекси в София?

В последните години интересът към затворените жилищни комплекси нараства. Наблюдава се тенденция хората, живеещи в столицата, да мигрират в периферните зони на града. Причина за това обикновено откриваме в няколко водещи фактора – спокойствието, по-благоприятна среда и близостта до природата, както и модерните и нови строителни проекти, характеризиращи се с ниско строителство.

Законът за управление на етажната собственост (ЗУЕС) дефинира затворения жилищен комплекс като „комплекс, обособен като отделен урегулиран поземлен имот, в който са построени сгради в режим на етажна собственост и други обекти, обслужващи собствениците и обитателите, при спазване на изисквания на контролиран достъп за външни лица“. Иначе казано, комплексите от затворен тип се характеризират със собствена инфраструктура, наличие на зелени площи, детски площадки, басейни, спа центрове и магазини. Основно предимство е и контролираният достъп на външни лица, който гарантира за спокойствието на собствениците на жилища.

Пазарът предлага голямо разнообразие от апартаменти, намиращи се в затворени комплекси. Традиционно жилищните комплекси от затворен тип се построяват в по-отдалечени райони, в близост до природата, където обитателите могат да се насладят на пълноценно спокойствие. Пазарът предлага богато разнообразие от възможности за покупка или наем на жилище в затворен комплекс. Апартаменти в комплекси с контролиран достъп могат да се намерят както по периферията на столицата, така и в квартали като Лозенец, Лагера, Хиподрума, Младост, Витоша и т. н.

 

Заслужава ли си покупката на апартамент в жилищен комплекс?

Когато търсите вашия нов дом обикновено се съобразявате с предварително избрани от критерии. Най-често те са съобразени с личния ви бюджет, работното ви място, близостта до ключови за вас обекти и институции, както и личните ви предпочитания за това как трябва да изглежда вашият дом-мечта. Например ако търсите комуникативно място, то най-вероятно ще сте привлечени от покупка на имот, ситуиран в близост до спирки на градския транспорт, магазини, аптеки и пр. Докато ако предпочитате да избегнете градския шум, цените сигурността, удобството и уединението си, то най-вероятно бихте избрали да инвестирате в покупка на апартамент, намиращ се в затворен комплекс.

 

Кои са основните предимства?

Охрана

Живеенето в комплекс от затворен тип има редица предимства. Сред тях е наличието на охрана, която да отговаря за сигурността на жителите. Характерна особеност на комплексите от затворен тип е ограниченият достъп на външни лица. Обикновено в тях има пропускателен режим, постоянно видеонаблюдение, както и жива охрана. Тези фактори, съчетани с локацията, отдалечена от шума на големия град, помагат на обитателите да се чувстват защитени в микросвета, който комплексът им е създал. Не бива да се подценява и факторът, че ежедневието в подобна среда позволява на хората по-лесно да опознаят своите съседи и да се сближат с тях. Това дава допълнителнa гаранция, че при отсъствие, ще има още някого, на когото да разчитате да „наглежда“ вашата собственост.

Парк, басейн, фитнес и други удобства

Друго характерно предимство на затворените комплекси е разнообразието от удобства от най-различно естество. Те разполагат със собствена инфраструктура, част от която са много зелени площи, детски площадки, магазини и др. На територията на много от затворените комплекси на пазара на разположение са и удобства като спа центрове, фитнеси, салони за красота и т.н. По този начин на обитателите се създава усещане за комфорт и възможност за разходки в парка, тренировки във фитнеса, разпускане в спа центрове и др, без да е необходимо да губят време в градския трафик, за да практикуват любимите си занимания. 

Наличието на площадки, детски центрове и други съоръжения, предназначени специално за малчуганите са причина много млади семейства да изберат да живеят и отглеждат децата си в самостоятелен комплекс.

Спокойствие и тишина

Затворените комплекси се строят предимно в спокойни и отдалечени райони, където обитателите намират спасение от мръсния въздух и натоварения ритъм на големия град. Апартаментите, които се намират в сърцето на столицата не могат да предложат тишината и покоя, на които може да разчитате в затворените комплекси, разположени в покрайнините на града. Близостта до паркове и зелени зони, надеждността и релаксиращата среда мотивират все повече хора да се ориентират към купуване на жилище в подобен тип комплекси.

Паркоместа

Най-вероятно няма шофьор в столицата, който да не се е сблъсквал с изпитанието да открие свободно паркомясто. Именно това е причината все повече купувачи да се търсят имоти, към които има осигурено такова. Наличието на паркоместа, съобразени с броя живущи в затворените комплекси, е безспорно предимство за обитателите.
Освен това в комплексите от затворен тип често има и вътрешни паркинги-гаражи във всеки блок и те се продават с тях. В някои случаи комплексът разполага с възможност за достъп до повече от едно паркомясто на домакинство, което напълно удовлетворява млади семейства с повече от една кола.

 

Има ли недостатъци?

Разбира се, живеенето в затворен комплекс има както предимства, така и своите недостатъци. Един от основните недостатъци на покупката на имот в затворен комплекс са високите такси за поддръжка. Имайте предвид, че поддържането на такъв тип комплекс включва много повече услуги от поддържането на общите части в самостоятелен блок, например. 

Грижите включват ежедневно почистване, ремонти на територията на комплекса, както и поддръжка на зелените площи. Таксата обикновено е годишна и се определя в зависимост от квадратурата на имота на всеки собственик. Съответно притежателите на по-големи по площ имоти следва да плащат и по-високи такси за поддръжка. Все пак имайте предвид, че ако решите да купувате жилище в затворен комплекс, ще трябва да отделите още едно перо в бюджета.
За някои хора тишината и бягството от градския шум звучи като страхотно предимство. Докато за други именно дългите разстояния до ключови за тях точки от града могат да се окажат съществен недостатък. Както стана ясно затворените комплекси се строят предимно в райони, разположени в покрайнините на града, което автоматично удължава времето за пътуване до работа, например. Същото важи и за достигането до други ключови институции, намиращи се в града, като болници, банки, учебни заведения, кина, театри и пр. Въпреки това, повечето комплекси от подобен тип са ситуирани до големи пътни артерии, които позволяват сравнително бърз достъп до останалите зони на града.


Ако сте собственик на домашен любимец е добре да проверите внимателно правилата за обитаване на комплекса. Макар на пръв поглед отглеждането на куче в затворен комплекс да звучи много привлекателно поради наличието на много зелени площи, на практика нещата могат да не стоят точно така. В някои правилници изрично е посочена забрана за разхождане на кучета на територията на комплекса или ако това е позволено, то е съгласно предварително определени правила. Възможно е сред условията да има изискване собствениците да заплащат допълнителна такса за домашния любимец.


В случай че желаете да осъществите покупко-продажба на имот в затворен комплекс, не се колебайте да се свържете с консултантите на Имотека. Те ще ви запознаят с актуалните възможности и ще ви помогнат в избора на жилище, като освен това ви съдействат с изготвянето на документацията.

 

Имотека отваря вратите на първия си офис през 2015 г. и оттогава компанията расте и се развива постоянно: към момента агенцията разполага с 8 офиса в София, 4 офиса във Варна и 3 офиса в Пловдив. В тях работят над 150 млади, амбициозни и опитни професионалисти, затова не се колебайте и се свържете с нас!