апартамент от строител в София

Покупка на апартамент от строител в София. 3 съвета от Имотека

Покупка на апартамент от строителя в София е често срещана практика, но има известни рискове. Прочетете в статията ни, за да получите 3 ценни съвета от Имотека, които ще ви помогнат.

 

Какво трябва да знаем за покупката на апартамент от строител?

Покупката на апартамент от строител е все по-популярна практика сред купувачите на недвижими имоти. Този тип жилища впечатляват с модерната си архитектура и високо качество на използваните материали. Функционалността, която осигуряват на живущите допълнително привлича хората, търсещи новия си дом, да се спрат именно на този вариант. Нагласата на купувачите към типа жилище се промени и все повече клиенти се насочват именно към апартамент в сграда с атрактивна визия, осигуряваща им качествена среда на живот и сигурност. 

 

3 съвета за покупка на апартамент от строител в София

 

Проучете добре строителя

При покупка на имот „на зелено“ задължително трябва да се проучи добре строителя, както и всички подизпълнители. Такъв тип проверка може да бъде лесно извършена благодарение на данните в Търговския регистър. Така, можете да получите информация, свързана с това дали има открито производство по несъстоятелност или ликвидация на конкретната фирма. Важно е да се отбележи, че след завършване на даден проект, някои инвеститори сменят фирмата, което създава трудности в установяването на личността на инвеститора. Затова най-добре се обърнете към юрист, занимаващ се с имотни сделки или към компетентен брокер, който е добре запознат с историята на дадената строителна компания. Информацията, която би могъл да ви даде консултантът по недвижими имоти може да бъде свързана и с отминалите завършени проекти на строителната фирма и нейният имидж в професионалните среди. Обърнете внимание обаче, че понякога  инвеститорът не съвпада със строителя. Напълно възможно е фирмата строител да бъде наета като подизпълнител на фирмата инвеститор.

 

Внимавайте какво подписвате и четете добре договорите

Задължителен елемент от сделката по покупко-продажба на имот от строител е подписването на предварителен и окончателен договор за продажба. Предварителното споразумение показва сериозните намерения на страните да сключат окончателен договор в бъдеще. Тук е моментът да отбележим, че той не се вписва в Агенция по вписванията, а само се заверява нотариално.

 

Работете с доверена агенция за недвижими имоти

Задължителен елемент от сделката по покупко-продажба на имот от строител е подписването на предварителен и окончателен договор за продажба. Предварителното споразумение показва сериозните намерения на страните да сключат окончателен договор в бъдеще. Тук е моментът да отбележим, че той не се вписва в Агенция по вписванията, а само се заверява нотариално.

 

Старо или ново строителство?

Един от най-често задаваните въпроси пред купувачите на имоти е дали да закупят апартамент ново строителство или да вложат парите си в жилище в стара сграда. Отговорът никога не е еднозначен и той зависи от изискванията и възможностите на всеки. Ето кои са предимствата и недостатъците на всеки един от тях. 

 

Ново строителство 

 

Плюсове на новото строителство 

Новопостроените имоти дават по-големи възможности за избор по отношение на  големината, етажа, изложението и разпределението на апартаментите.
Често покупката на собствен дом се осъществява посредством ипотечен кредит. Така  купувачът има възможност да разпредели плащанията по жилището във времето. Освен това финансовите институции предпочитат да финансират такъв тип сделки поради гъвкавите схеми на плащане. А някои банки биха могли дори да ви предложат по-добри условия по заема, което е рядко срещано при покупка на жилище старо строителство.

 

Минуси на новото строителство 

Нещо, което може да се приеме като недостатък на новите жилища е липсата на активни строежи във всички райони на града. В София например интересът на инвеститорите е насочен основно към южните и югоизточните квартали на София, където преобладава по-засилен интерес от страна на купувачите. Едни от най-предпочитаните към момента квартали в столицата, предлагащи нови кооперации, са Манастирски ливади, Витоша, Малинова долина, Кръстова вада, Младост 4 и дори Овча купел. Макар някои от тях тепърва да се развиват, тези квартали се доказват като райони с голям потенциал.
Друг фактор, който отказва някои купувачи е по-високата цена на апартаментите ново строителство. Въпреки това, купувачите получават много по-добро съотношение между цена и качество. Това се дължи на факта, че в процеса по изграждане на сградата доказаните инвеститори използват висококачествени и нови материали, което автоматично застрахова от разходи по амортизацията на жилището, което би било почти неизбежно при нанасянето в стара. 

 

Старо строителство 

Плюсове на старото строителство 

Покупката на жилище старо строителство позволява по-престижна локация в стари квартали, в които няма ново строителство поради липсата на свободни парцели. Съществено предимство на тези райони е по-добре уредената инфраструктура, както и повече социални обекти, позволяващи комфортен живот. Освен това добре поддържаните сгради масивно строителство в историческия център на градовете са с изключително високо качество. Друг плюс на животът в централната градска част или в близост до нея е по-добре уреденият обществен транспорт.

Минуси на старото строителство

Съществен недостатък на старото строителство, който отказва някои купувачи е това, че  по-старите имоти често се нуждаят от по-честа и по-обширна поддръжка в сравнение с по-новите. ВиК, електрическите системи, покривите и други компоненти може да се нуждаят от обновяване или ремонт поради износване през годините. Тези разходи за поддръжка могат да се увеличат с течение на времето.