брокер при покупката на имот

Защо имате нужда от брокер при покупката на имот?

Предстои Ви покупка на имот, но се чудите дали може да се справите без брокер? Разгледайте с какво брокерът може да ви бъде полезен при покупката на имот.

 

Задължително ли е да имаме брокер при покупка на имот?

Разбира се, че отговорът е не, но ако все пак изпитвате колебание дали да изберете консултантските услуги на агенция за недвижими имоти, в следващите редове ще откриете поне 4 предимствата на работата с експерт в сферата.

 

4 причини да се доверите на брокер при покупка на имот

Всеки подхожда индивидуално в търсенето и подбора на консултант и агенция за недвижими имоти. Някои предпочитат да заложат на потребителския опит, споделен в интернет – мнения в социални мрежи или форуми. Други се запознават детайлно с портфолиото на няколко компании и правят сравнение. Докато не липсват и такива клиенти, които се допитват до свои близки и приятели с пресни впечатления от сътрудничество с агенция. Истината е, че най-резултатният механизъм е да комбинирате всички възможни методи, с което ще сведете до минимум субективния аспект.

Познанията и опита на консултанта на недвижими имоти обикновено проличават с течение на процеса по покупка или наемане на имот.  Но неговото отношение, загриженост към нуждите на клиента и професионализъм се открояват още при първите впечатления. Затова е добре да следвате и интуицията си.

Брокерът на недвижими имоти има ключова роля при осъществяването на сделка за покупко-продажба. Той е човекът, на когото можете да доверите сделката и ще ви окаже пълно съдействие по време на всеки етап. Освен това той е вашият верен съюзник, който е в течение на всички процедури, съпътстващи сделката и ще се съобрази изцяло с вашите изисквания като купувач.

Задълженията на имотния агент са многопластови. Той отговаря за организацията на огледи, за комуникацията между двете страни по сделката, подготвя цялата документация и може да ви окаже съдействие при кандидатстване за ипотечен кредит, в случай че сте искате да финансирате покупката си чрез такъв тип заем. 

 

Познава пазара

Трябва да знаете, че брокерите на недвижими имоти познават в детайли имотния пазар, което ще ви гарантира един процес по покупкп-продажба, без притеснения, лишен от неизгодни предложения и сериозни рискове за вас. Добрите брокерите на недвижими имоти са хората, които знаят как да се възползват от всяка ситуация, за да бъде най-изгодна за вас, затова техните съвети са безценни. 

Професионално подготвеният брокер на недвижими имоти познава пазара и неговите специфики в дълбочина. и има поглед върху актуалните тенденции, етапите и скоростта, с която се развива пазара. Той може да ви посъветва, с оглед на опита си и знаейки вашите конкретни предпочитания как да действате, какво да имате предвид, с какво можете да направите компромис и с какво не.

 

Процедури и документи за покупка на имот

Работата с документи в сферата на имотите е доста специфична. Една сделка по покупко-продажба е съпътствана от сериозен набор от документи, а липсата на всеки един от тях може съществено да забави процеса и дори да провали успешното финализиране на сделката.

Добрият брокер на недвижими имоти е на „ти“ с документацията, съпътстваща покупко-продажбата. Той знае кои са документите, със задължителен характер, които трябва да се представят пред нотариус, за да бъде сделката успешно изповядана. Консултантът насочва клиентите си към различни институции и им съдейства, в случай че се налага повторно да бъдат издадени някои документи. Не на последно място, добрият брокер има грижата да преведе клиента си през всички процедури и етапи на сделката до постигането на успешния завършек.

 

Водене на преговори

Умението за водене на преговори е много важно качество за всеки брокер. В процеса по покупко-продажба консултантът на недвижими имоти влиза в ролята едновременно на медиатор и на психолог. Успехът му в преговорния процес зависи от това до колко внимателно изслушва нуждите и изискванията на своя клиент. Ако е наясно с нуждите на своя клиент, брокерът може да ги защитава и да преговаря в полза на клиента си. Воденето на преговори понякога може да се случва доста трудно, но добрият консултант трябва да бъде готов и за това. Освен внимателно изслушване, от значение е и да бъде достатъчно компетентен и хладнокръвен, за да извлече максимални ползи за потребителя, чиито интереси защитава.

 

Пестене на време

Функционалното търсене на имот стои на първо място в длъжностната характеристика на добрия брокер. Професионалният агент на недвижими имоти е всеотдаен и уважава както времето на своите клиенти, така и своите лични усилия, поради което не би си позволил да подбира случайни оферти от съмнителни лица. Нещо повече – той ще отсява и представя само тези предложения, които са пряко съобразени с посочените от клиента критерии. Или иначе казано, той няма да организира множество огледи, а ще ви спести ценно време и ще ви представи само имотите, които в действителност биха грабнали вниманието ви. 

 

За какво да внимаваме при избора на брокер за покупка на имот?

 

Отстоява интересите ни

Вниманието и загрижеността, които вашият имотен консултант проявява, са черти от поведението, които могат да бъдат забелязани още при първия контакт и могат да ви послужат като сигнал, че сте открили правилния човек, със съдействието на когото да се сдобиете с дома на вашите мечти.


Работата на отговорния агент не се ограничава с финализиране на сделката, той се интересува от обратната връзка, която клиентите му предоставят, за да извлече ценна информация и насоки, за да бъде максимално във ваша помощ. Доверявайки се на консултанта, вие ще имате не e просто сътрудник, с чиято помощ да улесните процеса по сключване на сделка, но също така доверен партньор, в чието лице да откриете подкрепа и ценни съвети.

 

Има опит, умения и компетенции

Агентите на Имотека работят усърдно и качествено, като съумяват да се отнасят с уважение към всички участници в една имотна сделка. Стремят да спазват добрия тон и се съобразяват с личните ангажименти и предпочитания на хората, с които работят. Индивидуалният подход, умението да се вслушват, но и да дават съвети, неподправеното поведение, честността и отзивчивостта са само част от проявленията на истинския професионалист. За да спечелят доверието на клиентите, добрите брокери няма да разчитат на дребнава хитрост и да бягат от трудностите, а ще защитават интересите на своя клиент, като търсят изход от сложните казуси рамо до рамо с него. Затова е добре да им се доверим.