двустаен апартамент в София

Как да изберем най-добрия двустаен апартамент в София? 6 съвета от Имотека

Един от най-честите въпроси пред купувачите на жилища в София, е да изберат дали апартамента да бъде с една стая или да е двустаен. Изборът е изцяло ваш, но важно да знаете за какво трябва да следите преди сключване на сделката. Прочетете повече в следващите редове.

 

Защо да си купим двустаен апартамент?

На пръв поглед, такъв вид апартаменти изглеждат малки и с недостатъчна обитаема площ, в същото време обаче, те се отличават с многобройни предимства като по-ниска цена, по-ниски битови сметки и данъци, по-скромни суми за ремонти и обзавеждане. Освен това, в случай че купувате имот с инвестиционна цел и планирате отдаване под наем или препродаване на по-късен етап, няма по-добър избор от двустайните апартаменти. Както вече споменахме, търсенето и клиентският интерес към такъв тип имоти е най-голям и прогнозите са, че тази тенденция ще се запази и в бъдеще. Следователно ако локацията е добра ще продадете имота си по-бързо, сравнено с по-голям тристаен или четиристаен апартамент.

Не на последно място идва и поддръжката на апартамента. Усилията, които ще вложите да поддържате един двустаен апартамент чист, подреден и уютен са значително по-малко от тези, които трябва да бъдат отделени за по-голям имот. Това спестява време, което можете да прекарате със семейството, или за любими занимания.

 

Тенденции при двустайните апартаменти 

През изминалата година именно двустайните жилища се оказаха по-търсени за покупка – за такива имоти са осъществени 40% от сделките в страната през периода. Предпочитани са основно за инвестиция, от хора, които купуват собствено жилище за първи път, които се местят в друг град, или пък от такива, които се насочват към покупката на имот за своите деца.

Освен това, завишеното търсене на двустайни апартаменти се крие най-вече в по-добрите им възможности за инвестиция с цел отдаването му под наем в бъдеще. 

В София се търсят и предлагат жилища в тухлена или панелна сграда. Приоритет за хората е сградата да гарантира сигурност и да е с добре поддържани общи части. 

 

Тенденции в разпределението на двустайните апартаменти 

Функционалността, която жилището предлага, става все по-търсена характеристика – по-широки коридори, наличие на мокри помещения, килери, складове и други. Освен това, днешните двустайни апартаменти са проектирани така, че дори пространството да е сравнително малко, да можете да разполагате с всички удобства за един дом. Всекидневната и кухнята обикновено са в едно преходно помещение, отделено с подходящи мебели, например. 

 

6 съвета от Имотека за избор на апартамент за закупуване

 

Разпределение на стаите 

Ако вече сте огледали няколко двустайни апартамента и се колебаете кой да изберете, трябва да помислите добре дали ще преустройвате новия си дом, или ще го ползвате с оригиналното му разпределение. Обмислете дали имате средства и време за преразпределение на помещенията, за да постигнете най-доброто от пространството. Възможно е по-малкият по площ апартамент да се окаже по-практично устроен от друг, видимо по-голям. Помислете и за възможностите за преустройство като сливане на помещения или усвояване на терасата. 
Всичко зависи разбира се от вашите предпочитания, но и все пак трябва да се вземе предвид и това, което предлагат като структура апартаментите, към които сте се насочили и имате интерес.

 

Качество на дограмата на прозорците 

Обърнете специално внимание на дограмата и прозорците. Ако апартаментът е нов, те също трябва да са нови. Качествените такива биха ви спестили и по-високи сметки през отоплителния сезон. 

 

Ремонтиран водопровод и електрическо окабеляване 

Електроинсталацията е ключова за жилището, затова се поинтересувайте какво е състоянието й.
Същото се отнася и за ВиК, ако са стари е добре да се подменят металните тръби с нови полипропиленови, които не ръждясват и осигуряват по-добро налягане на водата в банята и кухнята.

 

Проверка на квартала

Направете проучване на кварталите, към които сте се ориентирали. Бихте могли да се разходите из тях, за да усетите атмосферата и да проучите от първо лице предимствата и недостатъците им. Можете дори да разпитате хората за плюсовете и минусите на притежаването на имот в този район. Проверете какво се намира в близост и колко благоустроен е кварталът – има ли зелени площи, денонощен магазин, аптека. До тази информация може да достигнете и чрез бърза справка в интернет, но усещането да прецените на място е съвсем различно. Освен това пътят дотам ще ви ориентира дали може да разчитате на свободни места за паркиране, както и колко удобен за придвижване е градският транспорт в тази част на града.

 

Какво може да ви предложи Имотека?

В лицето на Имотека ще откриете ценна подкрепа и свобода в избора на предложения. Нашата агенция разполага както с широка база контакти на клиенти, така и с актуална информация за продаваните към момента жилища – дори и за онези, които все още не са обявени в съответните платформи. Това помага на агентите ни да имат готовност за своевременна реакция при необходимост да предложат различни алтернативни оферти. Досегът до множество обяви значително увеличава възможността да откриете мечтания дом и неминуемо ще ускори процеса по сключване на сделка.


Сътрудничеството с нашите консултанти ще ви спаси от досадното задължение да пресявате съмнителни обяви и да ходите от оглед на оглед, с което не само губите своето време, но и трупате разочарования. Затова поверете тази отговорност в ръце на нашите брокери, те знаят как да направят качествена селекция, за да отсеят само истински значимите обяви. Не само това, но и ще имат пълния ангажимент да организират и осъществят срещата ви със собствениците на имоти за продан.