имот без акт 16

Има ли рискове при покупката на имот без акт 16

През последните години интересът към покупка на жилище ново строителство става все по-голям. Някои купувачи предпочитат придобиването на недвижима собственост още „на зелено“ – термин, обозначаващ сгради и комплекси, които са все още незавършени, но са под активна строителна дейност. Интересът се обуславя от по-добрите ценови условия, които се предоставят на купувача, тъй като покупката се осъществява директно от строителя. Имайте предвид обаче че съществуват сериозни рискове при покупката на имот без акт 16. Разберете какви са те и как да се предпазите като прочетете нашата статия.

 

Какво точно представлява акт 16

Покупката на имот „на зелено“ със сигурност има своите позитиви и може да се превърне в една много успешна инвестиция на личните спестявания. Имайте предвид обаче че крайният резултат може да не е напълно удовлетворяващ, особено ако не сте проучили достатъчно всички участници и нямате доверен съюзник по време на процеса в ролята на вашия брокер.
Имотите, които са още в строеж крият някои рискове и подводни камъни, които могат да бъдат избегнати чрез добро познаване на пазара, предварителни проучвания и съдействие от професионалист в сферата на недвижимите имоти.

Но какво всъщност представлява Акт 16?


Акт 16 е един от най-важните документи при построяването на една жилищна сграда. Чрез него се установява годността за ползване на сградата. Това е последната стъпка, преди собствениците на жилища в нея да могат да се нанесат официално. Преди получаването на Акт 16 обаче е необходимо да се премине през още няколко важни стъпки. Това са проследяването на сигурността, както и това дали строителната дейност отговаря на нормативната уредба. Всичко това се установява с Акт 14, който е първата стъпка на контрол на строителните дейности, и Акт 15, с който се констатира, че изградената сграда е напълно завършена.
След това идва реда на Акт 16, с който строителят и собствениците на имоти в сградата могат да бъдат сигурни, че обектът е годен да бъде въведен в експлоатация и да се живее в него.


Както вече стана ясно, сделката за покупко-продажба се осъществява на по-ниска продажна цена, а плащането може да се уговори на разсрочени вноски. Повече за възможните рискове и как можете да се предпазите от тях при закупуване на жилище без Акт 16 вижте в следващите редове. 

 

Какви са възможните рискове при липсата му

 

Опасност от загуба

Един от най-големите рискове, които крие покупката на жилище без Акт 16 е вероятността от възникване на казуси, които да кажат влияние върху купувачите на жилищата.
Основната разлика между вече построената сграда и тази, която все още е в процес на изграждане е това, че тази, която няма Акт 16 е по-уязвима на външни влияния. На практика това означава, че тя може да бъде завършена след предварително определения срок, или да не бъде завършена изобщо. Незавършването на сградите се случва в много редки случаи, но не е невъзможно. 

 

Проблеми при нанасяне

Друг възможен проблем при покупка на имот без Акт 16 е невъзможността собствениците да се нанесат в новия си дом моментално. Ако все пак сте се решили на тази стъпка, предвидете обстоятелството, че ще трябва да мине време, сградата да влезе окончателно в експлоатация и едва тогава, ще имате възможността да се нанесете. 


Затруднения при точна оценка на имота

Ако сте се спрели на имот за покупка в строеж, то ще успеете да добиете представа за него и начинът, по който е проектиран, само от предварително разработени 3D визуализации и рендъри по архитектурни планове. Обикновено, когато един обект е в процес на изграждане и се представя на възможните купувачи, да им се покажат визуализациите, с които клиентът да се запознае с планирания завършен вид на апартаментите и самата сграда. Честа причина за разочарование от страна на купувачите и те да не бъдат удовлетворени от крайния резултат е липсата на възможност за реална преценка. Малко  вероятно е да се получи известно разминаване между очаквания и реалност, но все пак не е изключено.  

 

Защо да се консултираме с агенция за недвижими имоти?


Независимо с какви намерения, инвестицията в имот ново строителство става все по-предпочитана алтернатива сред купувачите на жилища. Дали купуват с цел постоянно живеене или търсят място, където да инвестирате спестяванията си, все повече хора се решават на тази важна стъпка. От една страна това се дължи на качественото строителство, на модерния архитектурен облик, както и на сигурността и функционалното разпределение в апартаментите ново строителство. Именно този интерес обуславя и тенденцията за покупка на имот „на зелено“, който все още е в процес на изграждане. Разбира се, той е резултат и от добрите условия, които клиентите получават.  


Както стана ясно, подобна крачка крие много подводни камъни, които могат да бъдат избегнати като се консултирате с професионалистите в сферата. Брокерът на недвижими имоти може да ви осигури голяма сигурност по време на целия процес. Ако доверите покупката в ръцете на агенция за недвижими имоти, ще получите гаранция и ще бъдете спокойни, че средствата, които инвестирате няма да бъдат загубени.


Добре е да знаете, че агенциите на недвижими имоти не предлагат имоти, в процес на строеж, за които не са проучили инвеститора и строителя. Реномираните агенции не биха подложили на риск своите клиенти, предлагайки им имоти от инвеститор, който не считат за надежден и с когото нямат установено партньорство.  


В случай че сте решили да се допитате до мнението на експерт, то бъдете сигурни, че той ще направи пълно проучване, включващо всички процеси – от документалната част по строителството до неговата строителна история, успешни проекти и материали, на които залага. Всичко това освен, че ще ви донесе сигурност и спокойствие, ще ви спести и много време, което иначе ще трябва да инвестирате в самостоятелно проучване на всички участници, свързани с проекта. Агентът на недвижими имоти би могъл да даде насоки относно отминалите завършени проекти на строителната фирма и нейния имидж в професионалните среди.

Имотека развива и предоставя на клиентите си съвременно обслужване на високо ниво, благодарение на екипа си от експерти – брокери в цялата страна, собствен юридически отдел, административни и финансови експерти, маркетинг специалисти, собствен кол център и професионални фотографи.