Недвижими имоти във Варна

Недвижими имоти във Варна. Какво търсят купувачите през 2023?

Недвижимите имоти във Варна са много добра инвестиция за всеки, който обича да прекарва свободното си време на морето. Прочетете статията ни и вижте какво търсят купувачите през 2023.

 

Пазарът на имоти във Варна през сезоните

На преден план днес излизат затворените комплекси и къщите, разположени в близост до големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас.
„Много купувачи търсят затворена среда, която им дава сигурност и спокойствие, но и нещо повече – начин на живот. За немалко хора притежанието на имот в комплекс от висок клас и с утвърдено име е въпрос на престиж. За тях това не е само покупка на квадратни метри жилищна площ, а инвестиция в собствения им имидж”, коментира Явор Пейчев, изп. директор на Имотека.

 

Какво търсят купувачите на недвижими имоти във Варна през 2023? 

 

По-ниска цена от пазарната 

Според Имотека, независимо от мотивите си, клиентите са изключително информирани за състоянието на пазара днес. Купувачите активно търсят и сравняват различни оферти и добре идентифицират рисковете. Склонни са да платят повече от предвиденото, ако видят, че даден имот е наистина качествен и отговаря на изискванията им.

 

Най-търсен тип жилища 

Купувачите във Варна се интересуват както от самостоятелни, така и от редови, а дори и от къщи-близнак.  Св. св. Константин и Елена се отличава с голямо предлагане на цени, по-високи от средните за Варна. Не липсва и интерес към двустайни апартаменти, които са най-честият избор при покупка с инвестиционни намерения.

 

Удобна локация 

Локацията добива все по-голяма популярност като район с висок клас имоти – както къщи, така и апартаменти, в бутикови затворени комплекси. Виница, Траката и Бриз са други райони, в които също се наблюдава луксозно търсене и предлагане. Допълнителен двигател на пазара в Морската столица е активността в районите с по-големи обеми ново строителство като Възраждане и Пчелина.
  

Как да продадем имота си по-лесно?

 

Хубави снимки на имота

Снимките на имот, обявен за продажба са от изключителна важност. Те са задължителен елемент от всяка обява за продажба на жилище. Чрез снимковите материали давате възможност на потенциалните купувачи да получат максимална представа за вида на имота, към който проявяват интерес.
За да представите апартамента си в най-добрата му светлина заложете на качествена апаратура и използвайте максимално естествената дневна светлина. Подберете слънчев ден, за да може да се възползвате от естествената светлина в жилището, която ще го направи по-уютно и ще подчертае неговите предимство.  За предпочитане е да заснемете всяко едно помещение. Купувачите ползват като ориентир именно изображенията към обявата, за да разберат до колко обявената продажна цена е оправдана.
Все по-популярен подход на някои продавачи е прикачването на видеоматериал, чрез който всеки да може да осъществи виртуален оглед, преди да види апартамента на живо. По този начин значително ще улесните потенциалните купувачи и ще им спестите евентуални разочарования, тъй като ще бъдат наясно какво да очакват при огледа.

 

Цена отговаряща на пазара на недвижими имоти 

Реалистично определената продажна цена е от основополагащо значение за осъществяването на бърза и успешна сделка. Ако не проучите какви са актуалните условия на пазара на недвижими имоти днес, рискувате да поставите цена, която не отговаря на състоянието на жилищния пазар, с което да отблъснете потенциалните купувачи.
Без значение дали оценката ви е завишена, или напротив – твърде занижена, неправилно определената цена вдъхва недоверие у купувачите и оставя усещане за наличието на нередност. А това ще доведе до това имотът ви да стои празен за по-дълъг период, което само ще генерира разходи като данъци, такси за смет и за общи части и не на последно място – поддръжка.

 

Работа с доверен партньор

Може да избегнете всичко това, като се обърнете за съдействие към брокер на недвижими имоти. Той ще ви ориентира и помогне в поставянето на съобразена и разумна цена.
При продажбата на недвижима собственост трябва да сте наясно каква е специализацията на агента. Много компании предпочитат техните брокери да бъдат профилирани в една конкретна област – продажба на жилища, наем на жилища, продажба на промишлени/офис сгради или на земя. Именно поради това, за да бъде консултантът наистина полезен със своите насоки, е от основно значение той да отговаря пряко на личните ви потребности. В повече случаи добре подготвените агенти избират да работят за утвърдени компании за недвижими имоти. От една страна, защото са водени от сериозен стремеж за развитие в бранша, а от втора – защото агенциите с изградено име не биха си позволили да бъдат представлявани от недобре обучени кадри. В Имотека работят над 150 млади, амбициозни и опитни професионалисти, които истински ценят работата си и с радост ще ви съдействат, за да сбъднете мечтаната сделка.