Анализ на имотния пазар в Пловдив

Анализ на пазара в Пловдив – средни цени на имоти по квартали

В този анализ ще откриете най-важната информация за пазара на имоти в град Пловдив – цени, предпочитани квартали, търсене и предлагане. Прочетете повече тук.

 

Анализ на пазара в Пловдив

Имотният пазар в Пловдив е един от най-бързо и динамично развиващите се на територията на страната, заедно с тези в София и Варна. Купувачите, които разполагат с финансова възможност, са привлечени от перспективата за инвестиция във втория по големина град в България. За българина вложението в имот традиционно остава най-сигурна алтернатива за спестените средства. Много хора се ориентират към Пловдив и избират трайно да се установят в Града под тепетата, като причините откриваме в устойчивото развитие на града, което неминуемо води до по-голям и стабилен ръст на заплатите. Постоянният приток на работоспособни хора от региона и страната, от своя страна, се оказва в основата на активизирането на пловдивския жилищен пазар.

Тъй като София поддържа най-високите пазарни цени на територията на страната, много столичани също проявяват желание за покупка на жилище в Пловдив. Част от профила на купувача са млади семейства, които по принцип работят в София, но поради пандемията имат възможността да практикуват своята професия от вкъщи. Те търсят да закупят обзаведено и готово жилище в Пловдив, мотивирани от по-достъпните цени, значително по-голямото спокойствие, в сравнение със столицата, както и наличието на детски градини и училища. В последните години се наблюдава и настъпване на много купувачи от Кърджали, Смолян и от родопския край. Това обикновено са хора, чиито роднини работят в чужбина и получават добри доходи, от което е продиктувано и решението им да инвестират в жилище в Пловдив.

Търсене

Коронавирусната пандемия ориентира все по-голяма част от потребителите към покупката на готови къщи, намиращи се в близките села около Пловдив, но се наблюдава и засилен интерес към парцели, на които клиентите имат възможност сами да си построят своето жилище. Хората възприемат този вид сделки като най-добрата възможност, независимо от типа строителство. И все пак търсенето на имоти ново строителство е налице. На пазара постоянно излизат нови проекти, но не липсват и обяви за стар монолит и панел, които също се радват на внимание от търсещите дом клиенти. От ключово значение за определянето на цената се оказва локацията. В момента има търсене на всичко и добре позициониран на пазара имот бързо открива своите купувачи.

Предлагане

Търсенето се развива с по-бърз темп от предлагането. И все пак предлаганите имоти са разнообразни. Наблюдават се различни тенденции, така например през 2020 г. се търсеха много къщи, след това инвестиционни имоти – предимно двустайни жилища. Инвестицията в двустаен апартамент остава най-популярната, тъй като винаги ще има наематели, ориентирани към този тип жилища.

Предпочитани райони за инвестиция в недвижим имот са център и широк център. През последните години се наблюдава разрастване на крайните квартали, появяват се все повече комплекси, в допълнение подобряването на инфраструктурата привлича все повече хора в покрайнините на града.

 

Район Тракия

Район „Тракия“ е разположен в югоизточната част на Пловдив и е най-младият квартал на град Пловдив. Той е и един от най-големите в града. На територията му се намират 2 висши училища, няколко средни училища, читалища и детски градини. Жителите на града разполагат и с няколко социални и здравни заведения. Кварталът се свързва с останалите части на града посредством автобусни линии на градския транспорт. Районът предлага и голямо разнообразие от супермаркети, магазини, кафенета и заведения за хранене. Там се намират няколко парка и много зелени площи, които предразполагат посетителите към приятни разходки.

Средни цени

Цените в този район са достъпни. Средната цена за квадратен метър е около 1000-1100 евро.

Тип имоти и застрояване

Основното строителство в квартала доскоро бе от панелни сгради, но в момента в района има активно строителство и могат да се намерят и предложения ново строителство.  Предлага се разнообразие от комплекси с детски площадки и зелено междублоково пространство. Семействата търсят основно по-големи жилища, просторни двустайни и тристайни апартаменти. Купувачите имат избор по отношение на типа строителство, в зависимост от своите нужди.  

 

Централен район

Централният район е най-големият от общо шестте на територията на града. Той включва кварталите „Стария град“, „Капана“, „Гроздов пазар“, „Мараша“, „Адата“, „Хаджи Хасан махала“, „Съдийски квартал“, „Католишки квартал“ и „Военна болница“. В района се намират много здравни заведения, училища, университети, културни и спортни забележителности, паркове и общински административни центрове. В централната част на града се намират древния античен град Филипопол и Старинен Пловдив, които са притегателен център за много туристи през цялата година.

Средни цени

Средната цена е в диапазона 1200-1500 евро/кв. м.

Тип имоти и застрояване

Като един от най-популярните райони за покупка на жилище, търсенето значително изпреварва предлагането. В централните квартали на Пловдив се предлагат едностайни, двустайни и тристайни жилища, предимно тухлено и ново строителство, както и къщи. Клиентите са ориентирани предимно към напълно или частично обзаведени имоти. В центъра на града се предлагат и офиси за отдаване под наем.

 

Западен район

Районът включва в себе си кварталите ж.к. „Христо Смирненски“, ж.к. „Гарнизонна фурна“, ж.к. „Младежки хълм“ и ж.к. „Прослав“. В района се намират училища, здравни центрове, заведения за хранене, детски градини, паркове и „Мол Пловдив“. В западната част на града се намират още гребната база и градския стадион.

Средни цени

Цените в тези квартали се движат в диапазона 1000-1200 евро/кв. м.

Тип имоти и застрояване

В този район се предлагат всякакви имоти за покупка и наемане – двустайни, тристайни, както и къщи в покрайнините на западния район. Предлагат се тухлени къщи, но има и блокове от панелен тип. Пловдив се развива изключително динамично и това е особено откроимо в западната част на града, която се характеризира с мащабно и ново строителство. През последните години се появяват все повече жилищни кооперации със съвременен дизайн и високо качество.

 

Северен район

Известен още с името Кършияка, районът включва в себе си кварталите „Кършияка“, „Герджика“, „Гагарин“, „Гаганица“, „Филипово“, „Захарна фабрика“, „Тодор Каблешков“, „Шекер махала“, „Харман махала“, „Марица Гардънс“, „Разкопаница“. В района има  училища, детски градини, здравни заведения, ресторанти, аптеки, паркове и други.

Средни цени

Тук средните цени са около 1000-1200 евро/кв. м.  

Тип имоти и застрояване

В Северния район също се предлагат всякакъв тип имоти – едностайни, двустайни, тристайни апартаменти, ново и старо строителство, необзаведени, частично обзаведени или напълно обзаведени, завършени и незавършени, офиси и къщи. Градът се развива по-скоро към западните и южните му части, но въпреки това не липсват предложения и в северните квартали.


Ако желаете да се сдобиете с имот на територията на Пловдив, то не се колебайте и се свържете с консултантите на Имотека. Компанията разполага с 3 офиса на територията на град Пловдив. Свържете се с нашите консултанти или посетете наш офис на място. Нашите консултанти ще се съобразят изцяло с изискванията ви и ще ви съдействат по време на целия процес на търсене на мечтания дом. Разгледайте наличните обяви и се свържете с нас!