Ще скочат ли цените на жилищата през 2024-та година

Ще скочат ли цените на жилищата през 2024-та година?

Искате да научите повече за недвижимите имоти и тяхната цена през 2024-та година? Прочетете повече по темата тук!

 

Пазарът на имоти през 2023-та година 

През 2023 г. пазарът на недвижими имоти бе устойчив. Цените на жилищните имоти в страната се намираха в плато. Спадът в броя сделки в София бе около 5% на годишна база, докато в Пловдив и Варна понижението в активността е около 15%.
От Имотека отчитат един балансиран пазар, в който се наблюдава равновесие между търсене и предлагане, което преди липсваше и няколко години беше с превес на търсенето.
„Пазарът е спокоен и стабилен, като хората продължават да търсят промени и подобрения в начина си на живот”, коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на Имотека.

 

Видове имоти

През изминалата 2023 г. най-атрактивните квартали за купувачите в София са Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел и Манастирски ливади. Очакванията са те да останат актуални и през 2024 г., като интересът ще се ориентира към линията на метрото. Активността ще се запази на настоящите нива, като за качествените проекти е много вероятно да станем свидетели на 5-10% ръст в обема сключени сделки.
Наблюдава се промяна в профилът на желаните имоти. На преден план днес излизат затворените комплекси и къщите, разположени в близост до големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас.


Според експертите в Имотека, цените на този тип имоти са високи и потребителите търсят пресечната точка между немалката сума, която трябва да отделят за имот, и продукта, който би им допаднал. Изправени пред решението да отделят над 200 000-250 000 евро за жилище, много  от купувачите решават, че просторът и комфортът на големия дом са водещи за тях. 

 

Видове строителство

По данни от реални сделки на компанията, ако към юни 2022 година средната цена в София бе достигнала 1 600 евро, то през 2023 година тя вече е 1800 евро/ кв. м. Основен катализатор на пазара продължава да бъде новото строителство. Това е и причината за по-сериозните ръстове в Люлин, Манастирски ливади, Овча купел, Кръстова вада, Малинова долина, Банишора, в които има по-наситено предлагане на нови проекти.
Освен към къщи, купувачите днес все по-често се ориентират към затворени комплекси с апартаменти. В тях те откриват луксозно изпълнение ведно с архитектурно впечатляващи общи части, целогодишна поддръжка и цялостна среда на живот.
 

Цени

По данни на компанията средните цени на имотите в столицата са се повишили с 13%. За отделните квартали изменението изглежда по следния начин:
>  Ако през I-V 2022 г. средната цена в „Лозенец“ е възлизала на 2100 евро/ кв. м, то за същия период през 2023 г. тя вече е 2815 евро/ кв. м. Това е ръст от 34%.
>  В квартал „Малинова долина“ средната цена се е повишила с 28% и вече възлиза на 1610 евро/ кв. м.
>  В „Овча купел“ средната цена за I-V 2023 г. е 1390 евро/ кв. м – ръст от 15% в сравнение със същия период година по-рано.   

„Важно е да имаме предвид, че ръстът в цените в последната година е резултат основно от сделките с 3-стайни жилища, които най-често се търсят за лични нужди. Общата икономическа нестабилност накара единичните инвеститори да изчакват, което рефлектира и в ценовите нива на 2-стайните жилища – те нараснаха значително по-малко в последните 12 месеца”, казва Пейчев и допълва: „Инвеститорите днес търсят комплект от имоти – те разполагат с налични средства и търсят качествен нов проект, в който да купят 5 или дори 6 имота, от които да спечелят впоследствие”.

Анализът на компанията показва още, че независимо от мотивите си, клиентите са изключително информирани за състоянието на пазара днес. Купувачите активно търсят и сравняват различни оферти и добре идентифицират рисковете. Склонни са да платят повече от предвиденото, ако видят, че даден имот е наистина качествен и отговаря на изискванията им.

 

Очаквания за 2024-та година

През новата 2024 година се очаква балансиран пазар на жилища и внимателно планирани покупки. Съотношението между търсене и предлагане ще бъде пропорционално, като купувачите няма да бързат с решенията. По-успешно ще се реализират качествените имоти ново строителство или ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар.

 

Кои ще са най-предпочитаните имоти?

Предстои добра година за качествените имоти. Купувачите във високия и средния сегмент ще имат разнообразен избор, но ще обмислят внимателно покупките си. Очакванията за ръст на лихвите прави потребителите предпазливи, което е здравословна тенденция след еуфорията в годините около пандемията. Покачването на лихвените проценти обаче няма да е драстично и пазарът ще продължи да бъде активен. Умереността на купувачите ще рефлектира върху ниския сегмент – продавачите там вероятно ще трябва да направят известни компромиси с цената.

 

Ще скочат ли цените на имотите?

Според последния анализ на Имотека, цените на качествените имоти в престижните квартали ще продължат да растат, но плавно – между 2% и 6% в рамките на първите 6-8 месеца от годината. Двустайните и тристайните апартаменти ще формират основния пазар в столицата, а в Пловдив продажбите на къщи ще бъдат ключов двигател.

 

Старо или ново строителство?

„Инвестиционно настроените клиенти на Имотека продължиха да бъдат активни през 2023 г., макар техният брой да намаля в общата пазарна картина. Много от тях продължиха тренда от предходните години да купуват в ранен етап на строителство пакети от няколко апартамента и след това да ги разпродават след разрешение за ползване”, пояснява Явор Пейчев.
Според него тази тенденция няма да запази силата си през 2024 г. „Строителните предприемачи в момента предлагат гъвкави схеми на плащане – например, 20% при подписване на предварителен договор и 80% при получаване на разрешение за ползване. Това допълнително катализира пазара на ново строителство”, допълва Пейчев. 


Затворените комплекси и къщите ще продължат да бъдат устойчив пазарен сегмент. Около София пазарът се движи основно от къщи на 20-30 км от южната или северната тангента. Клиентите са най-често млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и достатъчно големи дворове. Това, което е важно за клиентите, е добрият достъп до столицата, така че да могат лесно да стигнат с автомобилите си до учебните заведения на децата и местоработата си. Предпочитани са районите на Герман, Бистрица, но и Гурмазово, Иваняне, Мрамор, Кокаляне.