Къща или апартамент: предимства и недостатъци

Къща или апартамент: предимства и недостатъци на двата вида жилище

Живот в къща или в апартамент? Изборът на типа жилище трябва да бъде обмислен внимателно. Вижте какви са предимствата и недостатъците на двата вида имот тук.

Изборът между спокойния живот в къща, която се намира в покрайнините на града и динамиката на живота в апартамент, на комуникативно място в градска среда, може да се окаже труден. Разбира се, вземането на такова решение зависи от собственото светоусещане, предпочитания и начин на живот, затова няма правилна формула, по която да изчислим кой избор е по-подходящ. Има обаче фактори, които е добре да имате предвид при покупка или наем на имот. В тази статия ще изложим всички предимства и недостатъци на двата вида жилище, за да изберете най-добрия вариант, отговарящ на вашите нужди.

 

Предимства на живота в къща

Повечето къщи са разположени в покрайнините на града, което носи едно огромно предимство – имате възможност да живеете в близост до природата. Въздухът е много по-чист, отколкото в градската среда, заобиколени сте от цветя и дървета, улиците са по-тихи и можете да се насладите на хармония и релакс. Чистият въздух и спокойната среда могат значително да подобрят начина ви на живот, в иначе динамичното ежедневие.

 

Пространство

Животът в къща ви осигурява голяма свобода, самостоятелност и лично пространство. Обикновено къщите се продават с определена площ, която можете да използвате за отглеждане на плодове и зеленчуци, билки и цветя, за поставяне на басейн, маса за тенис, лятна кухня с барбекю, беседка или каквото пожелаете. Градината бързо ще стане любимо място на цялото семейство, за почивка, игра, или събирания с приятели. Къщите много често разполагат с няколко етажа, където има достатъчно стаи за всеки член на семейството, просторни помещения и място за всичките ви вещи. Ако пък пространството не ви е достатъчно, имате свободата да построите още един етаж или допълнителна стая. 

 

Може да си позволите да вдигате шум

В апартаментите и жилищните комплекси има определени правила за спазване на спокойствие и едно от тях е за вдигането на шум. Едно от предимствата да живеете в къща е, че имате собствено пространство, нямате съседи под и над вас и имате възможност да вдигате шум, без да пречите на никого. Разбира се това означава, че на вас също никой няма да ви тропа и шуми, което е доста сериозен фактор за пълноценна почивка и спокойствие. Това също така предразполага за чести събирания със семейство и приятели.

 

Паркоместа

Много голямо предимство на къщите е, че често разполагат с гараж, където можете да паркирате автомобила си, на сигурно място, далеч от климатичните условия навън. Това освен, че носи голямо спокойствие, ви спестява и време в чистене на сняг през зимата, както и в обиколки за търсене на паркомясто преди да се приберете. Дори да нямате гараж можете да използвате част от двора и да обособите такъв, било то и открит. Къщите обикновено се намират в покрайнините на града, затова дори и да нямате достатъчно площ, която да използвате за гараж в двора, паркоместата са достатъчно, няма зони и вероятно няма да срещате затруднения в паркирането.

 

Недостатъци на живота в къща

Животът в къща носи множество неоспорими предимства пред живота в апартамент - широки пространства, свобода за развиване на различни активности в собствения ви двор, чист въздух и връзка с природата, но разбира се крие и някои недостатъци, за които е добре да обърнете внимание преди да вземете своето решение.

 

Високи разходи за отопление

Разходите по отоплението на къща са доста по-високи от тези на апартамент. Добре е предварително да проучите как се отоплява къщата или какви опции имате при избора на отоплителна система, за да изберете най-изгодния и ефективен вариант – локално парно, газово отопление, климатици, електрически нагревателни уреди, печки на твърдо гориво и т.н. Важно е къщата да има добра топлоизолация и качествени дограми, които да сведат до минимум количеството консумирана енергия за отопление през студените месеци на годината.

 

Поддръжка на имота

По-голямата площ и пространство, които предлага животът в къща изискват и допълнителна поддръжка. Чистенето ще отнема много повече време, докато успеете да обходите всички пространства, а да не забравяме и за поддръжката на външните части – косене на трева, премахване на плевели, почистване на пътеки, лятно барбекю и т.н. Ако сте избрали да отглеждате цветя или плодове и зеленчуци, това също ще осигури допълнителни ежедневни усилия за засяване, поливане и градинарство. Тук е важно да отбележим, че при възникнали проблеми, които се нуждаят от ремонт, като например протичане на покрива, ако живеете в къща не споделяте отговорността с никого, за разлика от жилищните кооперации и ще се наложи да отделите от личните си финанси.

 

Предимства на живота в апартамент

Разпространено е, че къщата е по-привлекателния тип жилище, но животът в апартамент също има множество предимства. Предлага се голямо разнообразие от апартаменти на имотния пазар, което ще улесни и продажбата, ако решите да смените жилището. Притежанието на етажна собственост може да ви даде усещането за общност със съседите ви, споделяйки общи части, удобства и проблеми свързани със сградата. Сигурността е по-голяма, разходите са значително по-ниски и обикновено разположението им е в комуникативна част от града.

 

Локация

Локацията на имота е ключов елемент при избора на мечтания дом. Именно от местоположението зависи стойността на едно жилище при покупка на апартамент. Традиционно към по-добре уредените квартали има голям интерес и затова жилищата в съответните райони са по-скъпи. Това е фактор, който не бива да бъде пренебрегван особено ако купувате жилище с инвестиционна цел, защото в перспектива, ако решите да продадете имота, хубавият квартал спомага за запазване на добра цена за продажба. Изборът на подходящ район ще ви осигури множество предимства. 
Локацията на апартаментите обикновено е комуникативна и това значително улеснява ежедневните задължения, спестявайки време в пътувания. Кварталите в града са с вече изградена качествена инфраструктура. В близост има редовен градски транспорт, магазини, училища, детски градини, болници, паркове, заведения и всякакъв тип удобства и услуги, които можете да използвате според своя начин на живот.

 

Значително по-ниски разходи

Значително по-ниските разходи са друго основно предимство на живота в апартамент. Месечните такси за общите помещения като поддръжка на сградата, покрива, осветлението, се споделят от всички собственици на жилищни апартаменти, което значително може да намали разходите. При апартаментите затоплянето става по-бързо и се задържа за по-дълго време благодарение на останалите имоти в съседство. Съответно сметките за отопление и охлаждане са сравнително по-ниски.

 

Недостатъци на живота в апартамент

Животът в апартамент ни носи сигурност и спокойствие, лесен и бърз достъп до най-различни услуги, удобства, месторабота и т.н. Разбира се, безспорно има и своите недостатъци, като силен шум, замърсен въздух, пренаселеност, проблеми с паркирането, за които е добре да обърнете внимание.

 

Съседи

Животът в етажна собственост предразполага близост с останалите живущи в сградата и липса на уединение. Вие използвате входа, стълбите и асансьора с други хора и може да се налага да се съобразявате с тях и техните особености. Също така липсата на уединение може да доведе до шумна атмосфера, което да е повод за създаване на конфликт между съседи. Понякога се налага и вземане на общи решения за събиране на пари за ремонт или някакъв друг възникнал проблем, което също е предпоставка за създаване на конфликтни ситуации. 

 

Проблеми с паркирането

Ако се придвижвате с автомобил и не разполагате с личен гараж, намирането на паркоместа в града може да се окаже сериозен проблем, защото са доста ограничени. Ако местоположението на имота е в центъра на града, там има синя и зелена зона, което означава, че трябва да плащате годишен абонамент към Център за градска мобилност, за да паркирате автомобила си в района и това отново не е гаранция за намиране на свободно място за паркиране. Обикалянето в търсене губи време и може да бъде досадно, затова помислите какви са и опциите ви за използване на обществен градски транспорт.

 

Защо да се доверим на Имотека при наем или покупка на имот?

Имотека е компания с утвърден имидж в имотния бранш. Част е от Realto Group, която обединява агентски и консултантски компании с над 25 годишен опит в сферата на недвижимите имоти. Дружествата в групата генерират най-голям обем от сделки с имоти на българския пазар и развиват най-голямата мрежа от консултанти в сектора. Сътрудничеството с Имотека ще ви даде усещане за сигурност и свободата да бъдете винаги навременно информирани за етапите, в които се намира вашата сделка. Може да разчитате напълно на вашия консултант, който ще ви осведоми за сроковете за които ще ви бъдат издадени различните по вид документи. Това е от същества полза, за да предвидите какво темпо на развитие може да очаквате и колко време да отделите, за да се подготвите. Ако сте решени да откриете идеалния имот, който с радост да наречете „вкъщи“, не се колебайте да се свържете с нас. Ние сме на ваше разположение!