Къщи в Пловдив

Къщи в Пловдив. Кои квартали са най-предпочитани през 2023?

Запознайте се с топ тенденциите при покупка на жилищен имот в Пловдив. Прочетете в нашата статия кои квартали са най-подходящи за вас.

 

Защо да си купим къща в Пловдив?

 

Тенденции в цените на имотите в Пловдив 

По данни от последния анализ на Имотека, цените на жилищните имоти в страната се намират в плато, без предпоставки за сериозни движения до края на годината. Спадът в броя сделки в София е около 5% на годишна база, докато в Пловдив и Варна понижението в активността е около 15%. Пазарът на този етап може да се определи като устойчив.

 

Тенденции при покупката на къщи в Пловдив 

Като един от най-бързо развиващите се пазари, заедно с този в столицата, Пловдив се характеризира с голяма динамичност. Купувачите, ориентирани към втория по големина град у нас търсят възможност да инвестират парите си имот в спокоен, но достатъчно развит град.
Традиционно профила на купувача се състои от млади семейства, търсещи своя нов дом. Предпочитани за тях са обзаведените жилища, намиращи се на удобна локация, в близост до детски градини и училища.
Не липсва интерес и към готовите къщи, намиращи се до близките села около Пловдив, както и към парцели, върху които купувачите предпочитат сами да си построят къща. Независимо от типа имот и вида строителство, хората възприемат покупката на недвижим имот като най-добрата възможност за вложение на заделени средства.

Тенденции при покупката на къщи извън града в областта 

Наблюдава се и настъпване на купувачи от Кърджали, Смолян и от родопския край. Това обикновено са хора, чиито роднини работят в чужбина, съответно получават добри доходи и решават да инвестират в жилище в Пловдив.

 

Кои пловдивски квартали са най-предпочитани през 2023?

 

Квартал Кършияка

Намиращ се в северната част на „града под тепетата“, квартал Кършияка дава възможност за покупка на всякакъв вид имоти – едностайни, двустайни, тристайни апартаменти, ново и старо строителство, необзаведени, частично обзаведени или напълно обзаведени, завършени и незавършени, офиси и къщи. Въпреки че, развитието на града е насочено повече на запад и на юг, не липсва интерес и към къщите на север. 

 

Центъра на града 

Централната градска част включва в себе си няколко квартала – „Стария град“, „Капана“, „Гроздов пазар“, „Мараша“, „Адата“, „Хаджи Хасан махала“, „Съдийски квартал“, „Католишки квартал“ и „Военна болница“. Центъра на града разполага с много здравни заведения, училища, както и културни и спортни забележителности, паркове и общински административни центрове. В тази част на града често могат да се срещнат и туристи, привлечени от древния античен град Филипопол и Старинен Пловдив.
В централните райони на Пловдив се предлагат едностайни, двустайни и тристайни жилища. Купувачите могат да избират между тухлено и ново строителство, както и къщи. Клиентите са ориентирани предимно към напълно или частично обзаведени имоти. 

 

Квартал Тракия 

Квартал „Тракия“ се намира в югоизточната част на Пловдив. Като един от най-големите на територията на града, в него са позиционирани 2 университета, няколко училища, читалища, както и детски градини. Жителите на града разполагат и с няколко социални и здравни заведения. Достъпът до останалите части на града е осигурен благодарение на автобусни линии на градския транспорт. В този район се намират и много супермаркети, магазини, кафенета и заведения за хранене.  На разположение са и няколко парка, както и много зелени площи, които позволяват на живущите да се насладят на приятни разходки.  
Квартал Тракия предлага основно панелно строителство, но в момента районът се застроява и може да се намерят и предложения ново строителство.  Предлага се разнообразие от комплекси с детски площадки и междублоково пространство. Семействата търсят основно по-големи жилища, просторни двустайни и тристайни апартаменти. Купувачите имат избор по отношение на типа строителство, в зависимост от нуждите на всеки купувач.  

 

Квартал Христо Смирненски

Намиращ се в западната част на града, квартал Христо Смирненски предлага всякакви имоти за покупка и наемане. Клиентите избират измежду двустайни, тристайни както и къщи в покрайнините на западния район. Поради динамичното развитие на града, особено в западната му част, се предлагат и тухлени къщи, но могат да се намерят апартаменти за покупка и в блокове от панелен тип. 

 

Квартал Мараша

Мараша се намира в централната градска част на Пловдив. Той е един от най-популярните райони за покупка на жилище, като в него търсенето значително изпреварва предлагането. В този квартал се предлагат едностайни, двустайни и тристайни жилища, предимно тухлено и ново строителство, както и къщи. Клиентите са ориентирани предимно към напълно или частично обзаведени имоти. 

 

Популярни локации с къщи извън Пловдив?

Според последните наблюдения на Имотека, в Пловдив пазарът на къщи винаги е бил най-активният в страната от началото на ковид пандемията.  Традиционно купувачите търсят в малките населени места от Южната дъга - Марково, Белащица, Първенец, както и разположените в Родопската яка. Днес радиусът на пазара около Пловдив се разширява – интерес предизвикват имоти, разположени в малките населени места на 20, 30, дори 40 километра разстояние от града. В обсега на клиентите попадат и населените места около международното летище - Кочево,  Караджово,  Катуница,  Ягодово, като от 2020 насам цените на фамилни къщи там са нараснали значително.  Ако допреди две години купувачите на селски къщи бяха на около 45 години, то днес възрастовата граница пада и в тях се заселват много млади хора и семейства, работещи от разстояние и търсещи по-добра среда за децата си.
Вижте нашите предложения за покупка на нов дом в едни от най-популярните райони за покупка около Пловдив – Марково, Белащица и куклен тук!