най-предпочитаните квартали за живеене в София

Кои са най-предпочитаните квартали за живеене в София?

В тази статия ще намерите актуална информация за най-предпочитаните квартали в София – за средната цена, търсенето и предлагането. 

Има ли разлика между най-предпочитаните квартали за живеене и за инвестиция?

Покупката на недвижим може да бъдат продиктувана от различни подбуди. Най-общо можем да ги разделим на покупка с цел инвестиция или такава за лично ползване. Има съществена разлика в спецификата на двата вида вложение. Затова е от значение да обмислете намеренията и факторите, които могат да окажат влияние върху процеса, преди реално да пристъпите към сключването на сделка за придобиване на недвижима собственост.

Покупката на собствен дом обикновено е съобразена с фактори като семеен бюджет, личните необходимост и разбирания за удобство, комуникативността на локацията, спокойствието и имиджа на квартала и т.н. В този случай купувачът обикновено се води от персоналните си предпочитания и от предварително определените критерии, на които иска да отговаря бъдещият му дом. Ако сте решили да се впуснете в търсене на мечтаното жилище, то най-добре се опитайте да откриете решение, което удовлетворява нуждите на вашето семейство. Вземете предвид фактори като изградената социална инфраструктура в района – наличието на учебни заведения (ясли, детски градини и училища), поликлиники и аптеки, зелени площи, паркинги и всякакъв вид удобства и услуги, които имат значение за ежедневния ви комфорт.

При придобиването на апартамент с инвестиционна цел, най-вероятно ще бъдете водени от фактори като профила на потенциалните наематели, актуалните тенденции в търсенето, основните нужди на наемателите, както и най-предпочитаните и удобни градски райони за наемане на имоти под наем.

В случаи че сте решили да инвестирате спестяванията си в имот, който да отдавате под наем, обърнете внимание и на плановете за развитие на конкретно набелязания от вас район. Така например може да решите да закупите апартамент в квартал, в който не към момента не минава линия на метрото, но в градоустройствените планове да се предвижда изграждането на такава. В такъв случай трябва да сте наясно, че цените на имотите и съответно на наемите неминуемо се очаква да се покачат, затова инвестицията в имот, намиращ се в квартал с потенциал за бъдещо развитие, би било повече от разумно решение.

Младост 1

„Младост 1“ е един от бързо развиващите се квартали в София. Намиращ се в югоизточната част на града, столичният район „Младост“ е вторият по население след „Люлин“. В рамките на жилищната зона функционират множество на брой детски градини и училища, както и болнични заведения. На територията на квартала са достъпни редица физически обекти на големи супермаркети, заведения, пазари, развлекателни центрове и друг вид услуги. 

Жителите на „Младост 1“ могат да прекарат своите неделни дни в обновения парк „Въртопо“ – идеална възможност да се насладят на приятен отдих, разходки, спортни занимания или игри със своите малчугани.
Незаменимо предимство е и уреденият обществен транспорт, благодарение на който е осигурена бързата връзка с останалите части от града.

Средна цена

Пазарната стойност на един имот се определя от следните фактори: локация, тип строителство, етаж, площ, разпределение, изложение, състояние на имота и състояние на общите части. Средната цена за двустаен апартамент, за която се предлага имот в „Младост 1“ е около 1730 евро на квадратен метър.

Търсене и предлагане

Като част от източните квартали на столицата, „Младост 1“ се радва на добро търсене от страна на купувачи и наематели. Сред основните му предимства са добре уредената инфраструктура, потенциалът му за развитие и комуникативността с останалите части на града.
Характерно за квартала е, че жилищата се продават много бързо. Средното време за продажба на имот е около 2 месеца, като в повечето случаи продажбата се осъществява между петия и седмия оглед. Купувачите обикновено са хора, които живеят в района под наем и се сблъскват с нуждата от повече пространство. Така решават, че вместо да плащат по-висок наем, е по-добре да предприемат крачка към придобиването на собствен дом.
На пазара се предлагат както едностайни, така и двустайни, тристайни и дори по-големи жилища. Развитието на столицата като желан град за професионална реализация допринася и за активизирането на пазара на наемите.

Лозенец

Квартал „Лозенец“ се намира в непосредствена близост до сърцето на София. Обграден е от големите паркове Борисова градина, Ловен парк и Южен парк, което позволява на живущите в квартала избор къде да се отдадат на любими занимания на открито в свободното си време. Лозенец граничи с други популярни столични квартали, които също привличат интереса на много купувачи – Яворов,  Хладилника и Иван Вазов.
Строителството в т.нар. „Долни Лозенец“ /района около площад Журналист/ се характеризира предимно 3-4 етажни тухлени жилищни сгради, но на територията на квартала не липсва и качествено ново строителство, което го превръща в една от скъпите градски зони на София. Независимо от централното си градско местоположение, кварталът се слави с уюта на своите тихи малки павирани улици. Той е и богат на културен живот – на неговата територия ежегодно се провеждат музикални фестивали, благотворителни маратони и фестове на храни и деликатеси. А някои от красивите старинни къщи пазят спомена за видни личности от културния елит на страната – като превърната в музей къща на Димитър Димов.
Кварталът предлага богато разнообразие от заведения за хранене, магазини и кафенета, спортни и тренировъчни зали. Освен това разполага с детски градини и учебни заведения, което го прави подходящ за хора с деца.

Средна цена

Средна цена на квадратен метър е между 1700-2000 евро/кв.м. Районът запазва нивата си от 2021 година.

Търсене и предлагане

Предлагат се имоти в ниски кооперации – не по високи от 4-5 етажа, но може да се намерят и къщи, както и апартаменти в по-високи жилищни сгради. Достъпни са както апартаменти с малка площ, така и по-големи, многостайни жилища с добро разпределение.
Лозенец е в топ 3 на най-предпочитаните квартали за живеене в София. Средното време за продажба на имот е около 3 месеца, като сключването на сделка се осъществява след около 6 огледа. Запознайте се с нашите предложения за покупка на апартамент в квартал „Лозенец“.

Драгалевци

 „Драгалевци“ попада в списъка от най-престижни и скъпи квартали в София. Кварталът се намира в подножието на Витоша планина, което заедно с отличната панорамна гледка, превръщат района в изключително атрактивен за живеене. На територията му е изградена двуседалковата въжена линия, която свързва „Драгалевци“ със ски–пистите на Витоша.
Строителството в квартала се характеризира преди всичко с луксозни вили с просторни дворове, еднофамилни къщи и малки семейни хотели. Тенденциите за разгръщане на потенциала на района са насочени към строителство на комплекси от къщи с контролиран достъп. На територията на квартала вече има такива, но има и други проекти, които все още са в процес на строеж или предстоят да бъдат реализирани.

Средна цена

Цените на имотите в квартал „Драгалевци“ запазват високите си нива. Средната цена възлиза на малко над 1900 евро/кв. м.

Търсене и предлагане

Както споменахме вече, квартал „Драгалевци“ се намира в подножието на Витоша. Купувачите, които са привлечени от спокойствието, тишината и от близостта до природата, са тези, които насочват интереса си към придобиване на имот в квартала. Предлага се и богато разнообразие от къщи. Разгледайте нашите предложения тук!

Център

Центърът е един от най-динамичните райони на столицата. Неговите предимства са много и разнообразни, но са пряко зависими от начина на живот, който водите. Центърът отговаря на изискванията на купувачите, които имат активно и забързано ежедневие и държат да бъдат на пешеходно разстояние до всички ключови обекти в централната част на града.
Разходките в центъра са винаги по-приятни, отколкото тези в крайните квартали, защото улиците и тротоарите са значително по-облагородени, има пешеходна зона и велоалеи, паркове и удобна транспортна връзка до всяко точка на града. Въпреки това, сред негативите попадат по-шумната и замърсена градска среда, както и ограниченият брой паркоместа, което значително затруднява хората, притежаващи личен автомобил.
Безспорно предимство е изобилието от ресторанти и заведения, възможности за посещения на театри, кина, изложбени зали и други културни обекти. В сърцето на София са разположени някои от любимите градски паркове, а на разположение на семействата с деца има детски градини и училища, както и всякакъв вид социални и здравни услуги.

Средна цена

Цените на имотите в централните райони традиционно поддържат високи нива. Те се движат в интервала 1500 – 2000 евро/кв. м.

Търсене и предлагане

Търсенето в района е голямо. Част от купувачите са привлечени от комуникативността на района, други търсят жилище, което да се намира на близко разстояние от работното им място. Предлагат се както едностайни, така и двустайни и тристайни жилища. Ако желаете да се сдобиете с имот в центъра на столицата, то разгледайте нашите предложения!