ново строителство София

Топ 5 на кварталите в София с апартаменти ново строителство

Разберете повече за процъфтяващите квартали с ново строителство в София, кои са те и бъдещи тенденции в сферата. Прочетете нашата статия и разберете кои квартали имат потенциал за развитие откъм новопостроени жилища. 

 

Анализ на пазара за недвижими имоти


2023 година ще донесе баланс, забавяне на темпото и нормализиране на имотния пазар. Прекомерната динамика и рекордните показатели не могат и не бива да бъдат константа. Търсенето и предлагането ще се балансират, инфлацията ще продължи да забавя темпа си, възможно е на пазара във второто полугодие да излязат хора, които са били в затруднение, но вече са стабилизирали финансовото си положение, споделя оперативният директор на „Имотека” Явор Пейчев. Според него годината ще бъде стабилна, купувачите ще имат повече възможности за избор, но не се очаква спад в цените, поне на този етап. Участниците на пазара ще си дадат време за размисъл, за да вземат най-доброто решение.
 
Докато 2022 беше изключително динамична година и може да бъде наречена година на действието. Политическите и икономическите фактори като войната и високата инфлация не успяха мигновено да спрат устрема на имотния пазар и станахме свидетели на рекордна активност и сделки - както за лично ползване, така и за инвестиция. За това помогна и евтиното банково кредитиране, както и ниската безработица. Търсенето в началото на периода в пъти изпреварваше предлагането, а баланс започнахме да виждаме съвсем наскоро. Цените на имотите се задържаха високи и към момента не падат. Според нас и през 2023 г. не можем да очакваме спад на цените.
Столицата продължава да бъде един от градовете в България с най-голям интерес от страна на купувачите за покупка на имот. Все повече нараства интересът към имотите ново строителство. Повече за някои от кварталите, които имат потенциал за развитие и предлагат все повече оферти за покупка на новопостроен имот, вижте в следващите редове.

 

5 квартала с обещаващи тенденции

Люлин

Квартал Люлин е най-населеният район в Столична община. Намиращ се в северозападната част на столицата, районът е най-големия жилищен комплекс, състоящ се от 11 микрорайона. Инфраструктурата на квартала е добре уредена. Живущите разполагат с много опции за обществен транспорт, с който да се придвижат до останалите части на града. В района преобладават предимно панелни сгради, строени до средата на 90-те години на ХХ век. В последните години се появяват все повече новопостроени жилищни сгради. Тенденцията се наблюдава основно в микрорайоните, през които преминава линия на метрото и в централната част на жилищния комплекс. Обикновено рядко се виждат стари тухлени сгради, строени преди 1990 г. В микрорайони Люлин 9 и Люлин 10 се срещат еднофамилни къщи с дворове, както и няколко малки жилищни кооперации. В Люлин 8, основно около големите търговски обекти се появяват все повече новопостроени жилищни сгради, предлагащи възможности за покупка на нов дом. Други микрорайони, в които се строят както нови жилищни кооперации, така и офис сгради са Люлин 3, Люлин 6 и Люлин 7.
Вижте нашите предложения за покупка в района на Люлин тук!

 

Надежда

Един от старите квартали на София е Надежда. Той също се намира в северозападната част на София и има потенциал за развитие. Районът се състои от 4 микрорайона, в които живеят повече от 80 000 души. Живущите имат на разположение училища, детски градини, много търговски обекти, аптеки, ресторанти и паркове. Преобладава предимно едропанелното строителство, но се намират и възможности за покупка на апартамент ново строителство.
Вижте нашите оферти за Надежда тук!

 

Дружба

Жилищен комплекс Дружба се състои от 2 подрайона. В съседство са му кварталите Младост, Горубляне, Слатина и Полигона. В близост се намира и Летище София. Районът предлага възможност за покупка на апартамент в панелна сграда, както и на такъв, намиращ се в малка новопостроена кооперация. Живущите разполагат с обществен транспорт, както и с метро, осигуряващо бърз достъп до центъра на града.
Вижте нашите предложения за Дружба тук!

 

Студентски Град

През последните години новото строителство се концентрира усилено в определени райони. Такъв е и квартал Студентски град. Намиращ се в югоизточната част на София, кварталът привлича предимно млади купувачи. Макар първоначалната идея да е била районът да задоволява нуждите на студентите, обучаващи се някои от университетите в града, 6 от които се намират в Студентски град, то днес районът привлича много млади семейства, търсещи своя първи дом. В съседство се намират кварталите Дървеница, Дианабад, Малинова долина и Витоша.


Живущите могат да практикуват различни занимания – разходки в парка, забавления, както и различни видове спорт. Районът се разраства усилено и в него се намират все повече възможности за покупка на жилище ново строителство на удобна и атрактивна локация.  
Разгледайте нашите предложения за покупка на имот в Студентски град тук!

 

Овча Купел

Квартал Овча Купел също е един от старите квартали на София. В него преобладават панелни и ЕПК блокове, повечето от които изградени преди 25 години. Днес обаче могат да се намерят все повече нови кооперации с модерен стил и архитектура.  Вземайки под внимание фактът, че районът е един от най-старите в столицата, той се слави с добре изградена инфраструктура, което е и едно от водещите му предимства наред със спокойствието.  Локацията на квартала успява да привлече както купувачи с инвестиционни намерения, така и такива, които търсят жилище за лично ползване. Приоритетно за тях е най-вече покупката на жилище, намиращо се на комуникативно място, с възможност за бърз достъп до останалите части на града. Така Овча купел се установява като един от старите квартали на града, който притежава предимствата на новите и модерни квартали. Това е и причината все повече купувачи да се насочват към него.
Районът на Овча купел осигурява на живущите бърз обществен до центъра на града, а от 2021 година през него преминава и третия лъч на столичното метро. Кварталът е предпочитано място за живеене сред младите семейства, най-вече поради спокойствието и наличието на детски градини, ясли, училища, големи търговски обекти и други. Освен това пред избралите да закупят имот в квартала се разкрива чудесна гледка към Витоша планина.


В резултат от нарастващия интерес от страна на купувачите през последните години, Столична община започна подготовката на устройствен план, предвиждащ повече места за спорт, почивка и развлечения с малки деца. Предвижда се още оптимизиране на броя на паркоместата в района, както и проектиране на велоалеи.  
Ориентираните към района могат да се възползват от сключване на сделка още преди пълното завършване на сградата. Така купувачите мога да придобият имот на по-ранен етап, още преди Акт 16 на много по-изгодна цена или да закупят готово жилище в сграда с модерна визия.
Вижте нашите предложения за покупка на имот в Овча купел тук!

В случай че се нуждаете от консултация при избора на подходяща локация за нови ви дом, не се колебайте да се обърнете за съвет към консултантите на Имотека. Вярваме, че сме достатъчно опитни в сферата на недвижимите имоти и можем да съдействаме на всеки, който ни се довери.