обзаведен апартамент в София.

Покупка на обзаведен апартамент в София. 5 неща, за които трябва да внимаваме

Ако сте в процес на търсене на новия си дом и разглеждате свободните имоти на пазара, то ще се натъкнете както на необзаведени и частично обзаведени жилища, така и на такива, готови за директно нанасяне. Кой вариант да изберете е въпрос, който няма еднозначен отговор и изисква предварителното дефиниране на собствените ви нужди и нагласи по отношение новия ви дом. 

 

Какви са най-често срещаните типове апартаменти за продажба?

 

Необзаведен

Необзаведеният апартамент няма никакво обзавеждане в него, тоест реално той е празен. Разбира се, такива жилища имат цялостната конструкция – врати, прозорци, мивки и тоалетни чинии, но стаите са абсолютно празни.

 

Полуобзаведен

Полуобзаведените апартаменти имат налични основни мебели като дивани, легла, гардероб, секции, например. Също така, могат да притежават част от бялата техника, нужна на едно домакинство. Но те не притежават съвкупността от нужната мебелировка и цялостен дизайн.

 

Обзаведен

Напълно обзаведен апартамент е такъв, който предлага всички удобства за комфортно и безпроблемно живеене в жилището. Обзаведено жилище би трябвало да има всички основни електроуреди – пералня машина, хладилник, готварска печка и бойлер.
Също така, обзаведеният апартамент следва да си има и всички основни мебели като гардероб, легло и нощно шкафче в спалнята, холна гарнитура, секция и бюро във всекидневната стая, кухненски шкафове, маса и столове в кухнята.


Закупуването на вече обзаведено жилище ще ви спести време и усилия в избора на обзавеждането. Това е предпочитан вариант за хора със заето ежедневие, които нямат времевата възможност да координират процеса по обзавеждането на имота с дизайнер и са открили апартамент, който напълно отговаря на техния индивидуален стил и подход. 

 

5 неща, за които трябва да внимаваме при покупка на обзаведен апартамент в София.

Неподходящи цветове  

Допреди години мнозина боядисваха целия си апартамент в един цвят. Но това е може да се отчете като грешка, защото отделните помещения играят различна роля в ежедневието ни – в спалнята цветовете трябва да ни успокояват, а във всекидневната да стимулират мозъчната ни активност например, ако там четем и ни се налага понякога да работим. Освен това еднообразието бързо омръзва. Препоръчително е да се използват неутрални и/или по-бледи цветове за стените и бял за таваните – това създава илюзия за по-голямо пространство. 

 

Лошо разпределение 

Според статистиката средната полезна площ на новопостроените жилища намалява, поради което ако сте се ориентирали към съвременно строителство, е важно да сте внимателни в избора си. Старайте се да мислите в перспектива и се опитайте да предвидите дали имотът ще ви бъде удобен след години. Имайте предвид, че в много случаи разпределението може да има по-ключова роля от квадратурата на имота. Това се дължи на обстоятелството, че един функционално проектиран имот носи усещане за простор дори с по-малка площ, а освен това предлага възможност за преустройство.

 

Стари мебели 

В случай, че жилището е обзаведено със стари мебели и сте решите да рискувате и да инвестирате в него, като същевременно имате идея и да ползвате наличните мебели, помислете добре. Тези мебели могат да добре изглеждащи, но амортизирани, или пък годни за използване, но не особено лицеприятни. Трябва да вземете решение с какво бихте направили компромис. Ще използвате ли старите мебели или по-скоро бихте инвестирали в нови. Но в никакъв случай не купувайте мебели импулсивно и преди да сте получили постоянен достъп до жилището. Най-напред измерете добре помещенията, свободните пространства. Да видите мебелите изложени в магазина, където ще са подредени в хармония с разполагаемото там пространство, никога не е същото, като да са във вашия дом. Затова и точните размери са изключително важни. Не се доверявайте на чистия усет и преценката на око. И още един важен фактор, който да имате предвид: премерете вратите си, за да сте сигурни, че мебелите ще могат да влязат през тях.


Части от апартамента за ремонт

Обърнете внимание за „проблемни места“ в апартамента, т. е такива, които ще се нуждаят от ремонтни дейности. Също така, ако забелязвате опити те да бъдат заличени, попитайте дали проблемът може да бъде решен бързо и безпроблемно. 

 

Проблеми с изолация и водопровод 

Имайте предвид, че дори и в най-прекрасното жилище биха могли да изникнат неочаквани проблеми. Затова е добре собственоръчно да се уверите, че имотът ви няма течове. Погледнете водомера и изчакайте два часа, през които не бива да пускате вода в жилището. Ако след това стойностите на водомера са като първоначалните, то всичко е наред. Ако ли не, означава, че имате теч.

Липсата на качествена изолация ще повлияе на сметките ви за отопление. Важно е да поискате информация за предишни сметки, дали всичко е изплатено и приключено.

Проверете дограмата и прозорците, защото те също са от значение за топлината в дома. Огледайте за процепи и пукнатини, които през студените месеци със сигурност ще ви осигурят хладен въздух в помещенията.

Не чакайте да се изправите пред вече изникнал проблем, за да се запознаете с електрическото табло в сградата си, за да проверите кой бушон за какво отговаря, за да се уверите, че отникъде не изтича газ. Представете си някоя вечер бушонът за цялото осветление да падне и едва тогава, с фенерче с ръка, да се опитвате да разгадаете как да си върнете светлината.

 

Тенденции в обзавеждането на апартаменти през 2023

Домът през 2023 г. носи усещане за удобство, светлина, близост до земята и природата. За разлика от тенденциите, които се сменят всяка година и са обусловени често не толкова от промените в начина ни на живот, а от пазара, интериорните стилове са сравнително устойчиви, т. е. интериорният дизайн на 2023 г. е добре забравеното старо, но в комбинация с технологичните иновации.


Съвременният дом е модерен, но минималистично обзаведен. Изчистеният стил, правите линии и симетрични пропорции психологически успокояват и създават усещане за подреденост и хармония. Луксът се олицетворява с величие, което е лишено от претрупаност на елементи. Печелившите комбинации са редуване на nude и контрастни цветове, мебели, които се съчетават като материи – например естествено дърво и гланцови повърхности. Изберете няколко декорации като уютна библиотека, няколко рамки със снимки в хола или една голяма картина в спалнята заедно с няколко свещника. Придържайте се към едни и същи форми – например кръгли огледала, или елипсовидни килими.