Да купя или наема

Да купя или наема- как да сметнем кое е по-изгодно?

Да купя или наема имот? Това е един от най-трудните въпроси, които доста хора си задават. Тази статия, ще ви запознае с някои от основните предимства и на двата варианта и ще ви помогне да изчислите кое е по-изгодно за вас.

 

Актуална информация за имотния пазар в страната

Закупуване на имот

В момента сме свидетели на изключително динамичен пазар с активно банково участие. Търсенето продължава да изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен кредит – ако към есента на 2020 г. те са около половината от всички сделки, то към края на 2021 г. външно финансиране се ползва от около 60 % от клиентите. Хората масово търсят сигурно вложение на парите си, което да спаси заделените им средства от обезценяване, вследствие на инфлацията. Това обуславя продължаващото активно търсене, както и ръста в ценовите нива. Фактори за растежа на цените са и общото поскъпване на живота, в т.ч. и на строителните материали.

Имот под наем

Наемите също бележат допълнителен ръст в активността. Ключово за този пазар продължава да бъде установяването на по-голямо сходство в очакванията на наемателите и наемодателите. Търсят се основно двустайни, но и много тристайни апартаменти. В централните, южните и източните райони на столицата цените на двустайните апартаменти са в обширен диапазон – от 250 до около 800 евро за месечен наем. Тристайните жилища в тези райони се предлагат на нива от 300-350 евро до над 1100-1200 евро. Предпочитанията на наемателите са предимно към двустайни и тристайни жилища в близост до зелени площи и метро.

Защо да купя жилище?

Сигурност

Притежаването на недвижима собственост носи усещане за свобода и сигурност, че можете да разполагате с жилището, както прецените за добре. Живеенето в собствен апартамент означава, че не зависите от правилата и възгледите на наемодател. В този смисъл, сами решавате дали да правите ремонти, как да бъде устроено жилището, какво да бъде обзавеждането, колко души ще обитават мястото или дали ще отглеждате домашен любимец.

Вид инвестиция

Покупката на имот е дългосрочна инвестиция в бъдещето. За някои хора по-смислено е да плащат вноска по кредит, отколкото месечен наем, тъй като след години ще придобият собственост над жилището. Разбира се, това върви паралелно с разходи като данъци и такси, освен сметките за комунални услуги, но ще си спестите отговорността по заплащането на месечен наем. В днешно време инвестицията в имот се явява и сигурен начин за съхранение на спестени средства, които има опасност да бъдат обезценени, в резултат на растящата инфлация.

Комфорт

Когато сте в търсене на новия си дом, обикновено се съобразявате с предварително избрани от вас критерии. Такива могат да бъдат неговата локация, комуникативност, разпределение на стаите и т.н. Именно от местоположението на имота зависи вашия комфорт – на какво разстояние се намират ключови за вас обекти и институции. Животът под наем не позволява нанасянето на съществени промени по обзавеждането на апартамента. В собственото си жилище, от своя страна, можете да направите необходимото преустройство на стаите, да предприемете ремонтни дейности и да го обзаведете по свой вкус, така че да се чувствате уютно и комфортно и да превърнете жилището от апартамент в дом.

Защо да наема жилище?

Гъвкавост

Наемът на апартамент също има съществени предимства. Когато живеете под наем можете да сте доста по-гъвкави във вземането на решения, тъй като се съобразявате с описаното в договора. Така например ако ви се наложи да смените местожителството си, да смените работното си място или не сте доволни от отношенията ви със съседите, можете да дадете едномесечно предизвестие за прекратяване на договора и да смените квартирата си.

Възможност за инвестиране в нещо друго

Не бива да се пренебрегва и възможността да инвестирате парите си в друга алтернатива. Младите хора се привлечени от идеята да пътуват често и да не се задържат дълго на едно място. В този смисъл, вместо да инвестират в покупката на собствено жилище, те могат да предпочетат да вложат парите си в образование, пътешествия, или дори в собствен бизнес.

Спестявате много допълнителни разходи като данъци, адвокати, застраховки и т.н.

Съществува едно популярно разбиране, че когато се живее под наем, парите които се дават като месечен наем са пари на вятъра. Това не е съвсем така, тъй като живеенето под наем може и да ви спести доста допълнителни разходи, които собствениците на недвижимо имущество са длъжни да заплащат. Притежаването на имот неминуемо е свързано с редица други разходи, които наемателите си спестяват. Такива могат да бъдат разходите за поддръжка на жилището, данъци и такси, застраховки и други подобни. Решилите да предприемат крачка към закупуване на апартамент трябва да имат предвид и разходите, свързани с ипотечния кредит – оценка на имота, разходи за консултации с юрист, застраховки, разходи по учредяване на кредита, нотариални такси.

 

Как да изчисля кое е по-изгодно за мен?

Вашият доход

Преди да вземете окончателно решение за покупка на имот, изчислете добре ежемесечните ви приходи и разходи, за да можете да прецените дали бюджетът ви позволява изплащането на ипотечен кредит. Имайте предвид, че месечната вноска по кредита най-вероятно ще бъде най-големият ви разход за месеца, затова обмислете добре решението си. Разпределяйки бюджета, с който разполагате и не забравяйте да отделите и процент за непредвидени разходи, за да не се наложи да правите прекалено големи жертви, в името на това да се сдобиете със собствено жилище.

Експертите в областта съветват месечната вноска по кредита да не бъде по-голяма от 40 % от нетния ви месечен доход. Така ще разполагате с минимум 60 % от приходите си, които да използвате за храна, дрехи, сметки и т.н.

В случай че се окаже, че не можете да се справяте с погасяването на вноските по кредита, то най-добре отложете временно покупката, докато не подобрите финансовото си състояние или не промените критериите си за жилище.

Спестените пари

Често, когато се мисли за покупка на жилище с ипотечен кредит се забравя, че всъщност е необходимо и минимум около 20 % самоучастие във финансирането на покупката. Много потребители се поставят в ситуация, в която могат да плащат вноската по кредита, но нямат предварително заделени средства, с които да участват във финансирането на покупката.

Плановете ви за бъдеще

Не по-малко важни са, разбира се, плановете ви за бъдещето. Както споменахме вече има хора, които не се задържат дълго на едно място и в този смисъл влагането на значителна сума пари в имот, който на практика ще стои празен, не си заслужава. От друга страна, ако планирате в близкото бъдеще да се устроите за постоянно на едно място, то тогава най-добре е да сте наясно с пазара на наемите. Така ще можете да прецените кой е най-подходящият вариант за вас – дали да плащате месечен наем, или да плащате вноска по ипотечен кредит.
Няма еднозначен отговор на въпроса кое е по-изгодно – да закупите или да наемете апартамент. Покупката на жилище е голяма инвестиция в бъдещето. Вземането на такова важно решение трябва да бъде обвързано със задълбочен анализ, от който да се разбере какво е състоянието на пазара в момента, как вървят цените и какво е търсенето и предлагането. Едва когато обмислите внимателно всички тези фактори, ще можете да вземете най-правилното за вас решение.