Апартаменти за млади семейства в Пловдив

Апартаменти за млади семейства в Пловдив. Кои квартали са най-подходящи?

Търсите имот за покупка в Пловдив, но не знаете много за града, жилищния пазар и спецификите на отделните квартали. В тази статия може да прочетете повече за най-подходящите квартали за млади семейства в Пловдив. Къде и как да открием подходящия апартамент, вижте в следващите редове.

 

Имотите в Пловдив през 2023

Имотният пазар в Пловдив е един от най-динамично развиващите се на територията на страната, заедно с тези в София и Варна. Не малко купувачи се насочват към инвестиция във втория по големина град в България. Обикновено те разполагат със спестени средства, които искат да вложат в жилище във втория по големина град в България.


Освен това, трябва да вземем предвид  и факта, че най-сигурната инвестиция за българина си остава тази в недвижима собственост. Предвид това, че София поддържа най-високите пазарни цени на територията на страната, хората с по-малко налични средства се ориентират към пловдивския пазар на жилища.


В последните години се наблюдава и настъпване на много купувачи от Кърджали, Смолян и от родопския край. Това обикновено са хора, чиито роднини работят в чужбина, съответно получават добри доходи и решават да инвестират в жилище в Пловдив.

Кои квартали в Пловдив са най-подходящи за млади семейства и какви са основните им предимства?

Ето малко повече информация за отделните квартали в „града под тепетата“:

Квартал Тракия


Квартал „Тракия“ се намира в югоизточната част на град Пловдив. Той е и един от най-големите на територията на града. В него се намират 2 висши училища, няколко средни училища, читалища и детски градини. Пловдивчани разполагат и с няколко социални и здравни заведения. Квартал “Тракия” се свързва с останалите части на града посредством автобусни линии на градския транспорт. Районът предлага и голямо разнообразие от супермаркети, магазини, кафенета и заведения за хранене. Там се намират няколко парка и много зелени площи, които предразполагат посетителите към приятни разходки в града. Това е още една причина млади семейства да изберат Пловдив за град, където да израстват децата им. 


Квартал Смирненски 

Ж. к. „Христо Смирненски“, е част от западните квартали на град Пловдив. В него се намират училища, здравни центрове, заведения за хранене, детски градини, паркове, а в близост се намира и  „Мол Пловдив“. В тази част на града се намират още гребната база и градския стадион.


Кварталът предлага всякакви имоти за покупка или под наем – двустайни, тристайни, както и къщи в покрайнините на западния район. Жилищният пазар в Пловдив се развива много динамично. По-конкретно в западната си част се наблюдава доста мащабно предлагане и на жилища ново строителство. Освен блокове от панелен тип се предлагат и тухлени къщи. През последните години се появяват и много жилищни сгради тип кооперации от ново строителство. 

 

Центъра 

Централният район е най-големият от общо шестте на територията на града. Той включва няколко квартала, сред които са „Стария град“, „Капана“, „Гроздов пазар“, „Мараша“, „Адата“, „Хаджи Хасан махала“, „Съдийски квартал“, „Католишки квартал“ и „Военна болница“. В централната част на Пловдив се намират много болници, училища, университети, културни и спортни забележителности, паркове и общински административни центрове. В центъра се намират древния античен град Филипопол и Старинен Пловдив, които привличат много туристи през цялата година. Освен това  живущите в тази част на града имат на разположение в близост всички важни институции.

 

Квартал Мараша

Мараша е квартал в централната градска част на Пловдив, намираща се на южния бряг на река Марица. Като останалите квартали в центъра на града се предлагат двустайни и тристайни апартаменти, предлагащи гледка към река Марица.

 

 Квартал Съдийски

Квартал Съдийски, или още Триъгълника, е малък и уютен квартал в близост до широкия център на град Пловдив. В него младите семейства могат да открият обзаведени и необзаведени двустайни и тристайни апартаменти за покупка. 

 

Квартал Военна болница

Квартал Военна болница също се намира в централната градска част на Пловдив. Младите семейства избират да живеят в него, привлечени от това че се намират на близко разстояние до институции, лечебни заведения като Военна болница и други. 

 

Защо младите семейства да си купят апартаменти в Пловдив?

Част от профила на купувача са млади семейства, които не искат да се лишават от предимствата на големия град, но търсят повече спокойствие и тишина. За тях е важно да осигурят надеждна среда на своето семейство в развиващ се град. Те търсят да закупят обзаведено и готово жилище в Пловдив, мотивирани от по-достъпните цени, спокойствието в сравнение със столицата и наличието на детски градини и училища.