покупка на имот

Как се осъществява покупка на имот?

Покупката на нов дом е вълнуващ, но може да бъде и доста объркващ процес, ако не сте запознати в детайли с процедурите при извършването на покупката. Научете всичко за покупката на имот и какви са задълженията на новия собственик от нашите опитни брокери на имоти!

 

5 съвета при покупка на имот

Покупко-продажбата на имот има дългосрочни последици и за двете страни по сделката. Процедурата изисква много отделено време в проучване на пазара, усилия в търсенето и обективна оценка на финансови възможности от страна на купувача. Ето защо е толкова важно преговорите и процесите да протекат гладко за всички страни по сделката.

 

Наемете адвокат

За да се сбъдне описаният по-горе сценарий, трябва да преминете през някои специфични процедури, изискващи правна консултация. Услугите на адвокат ще ви улеснят значително по време на целия процес. Освен това юристът ще ви спести ценно време и ще ви предпази от допускането на грешки от незнание и недостатъчно запознаване с правните процедури.

 

Работете с брокер на имоти

Първата стъпка при търсенето на имот за покупка е вземането на решение дали да започнете оглед на пазара самостоятелно или да потърси съдействие от професионалист в сферата. При избора за осъществяване на сделка с брокер, е добре да знаете, че неговите професионални задължения не се ограничават единствено до посредничество при покупко-продажбата. 

Ползите от използването на услугите на консултантска агенцията за недвижими имоти са много. Нека започнем от сериозните познания и задълбочени наблюдения върху случващото се на пазара на имоти. Като купувач вие започвате да се интересувате от пазара на имоти едва, когато възнамерявате да излезете като играч на него. За разлика от вас, консултантските агенции разполагат с брокери, които ежедневно следят случващото се на имотния пазар. Те могат да прогнозират кога се очаква спад или пик в търсенето и предлагането на имоти – фактор, който оказва голямо влияние върху цените на предлаганите жилища.

Консултантската агенция се ангажира с това да ви представи оферти за покупка, в зависимост от предварително определените от вас параметри за жилище. Най-често характеристиките, на които купувачите обръщат внимание са локацията, цената, вид на строителството, квадратура и разпределение, изложение, етаж и други. Някои купувачи държат към имота им да има и допълнителни екстри като паркомясто или гараж.

Друга съществена причина да изберете да се доверите на имотна агенция са уменията на брокерите да боравят с документацията, свързана с покупко-продажбата. Това умение никак не е за подценяване, тъй като броят на необходимите документи за финализиране на сделката е значителен, а липсата на някои от тях може да провали успешното финализиране на сделката. Освен това брокерите могат да ви дадат ценни напътствия относно това от къде можете да получите някое важно удостоверение, срокът за неговото издаване, както и сумата необходима ви за изваждането на документа.  

Благодарение на подготвеността на всичките си служители, агенцията за недвижими имоти значително ускорява процеса по покупко-продажба. Нещо повече – отговорност на консултанта е да ви селектира само най-релевантните оферти, да организира и уговори необходимите огледи и да води преговорите, така че да ви уреди най-добрите условия за покупка на вашия нов дом. 

 

Направете пълно проучване на имота

По закон всички видове недвижими имоти на територията на страната, могат да бъдат търгувани свободно както между български граждани, така и между българи и чужденци. Това се дължи на обстоятелството, че правната рамка на България е хармонизирана със законите на ЕС, което е логично следствие от членството на страната в Европейския съюз.
Много е важно и е от първостепенно значение-една от първите ви стъпки, които ще трябва да предприемете, когато решите да закупите имот е неговата проверка, пълното проучване на историята му и неговия статут, преди да преминете към официални преговори с продавач. В това число влизат – тежести, ипотеки и възбрани. Ако се докаже наличието на такива, то задължително, както ви посъветвахме по-горе, ще трябва да се консултирате с опитен адвокат.  

 

Сключете предварителен договор

След избор на имоти за оглед, отсяване на това, което ви харесва и отговаря на вашите критерии, идва моментът, в който ще бъдете сигурни кой точно е вашият нов дом. Тук идва етапът за уговарянето на условията по сделката и се преминава към подписването на предварително споразумение за покупко-продажба. Чрез него купувачът официално обявява, че има намерение да сключи окончателен договор за покупко-продажба. В писменият договор се записват правата и задълженията на двете страни, както и цените, сроковете и начините на плащане от купувача към продавача. 

 

Не крийте реалната цена от сделката

Често, за да се спестят пари от нотариални такси и местен данък, страните по сделката за покупко-продажба я изповядват на по-ниска от реалната цена. Това не е добра практика и може да има своите негативни последици. Ако в нотариалния акт е записана пълната цена на сделката, при евентуални претенции от трета страна за собствеността на имота, ще можете да претендирате всичко, което сте платили на продавача и да възстановите парите си. Но ако сте изповядали сделката на по-ниска от реалната цена, ще можете да претендирате само тази сума, която е записана в нотариалния акт, което означава, че ще загубите голяма част от платената цена. Също така, ако сте уговорили една цена, а в нотариалния акт посочите друга, декларирате невярно обстоятелство, за което можете да понесете наказателна отговорност. Освен това, можете да понесете имуществена санкция, тъй като законът забранява плащания в брой за суми над 10 000 лв., а при скриване на реалната цена се дават големи суми в брой. Няма да можете и да докажете произхода на парите си в бъдещи сделки, които ще предприемате. Също така, ако сте скрили цената при покупката, но решите да продадете имота в 3 годишен срок и новият купувачът държи сделката да бъде изповядана на реалната цена, то тогава вие ще дължите 10% данък върху разликата между двете стойности, която в този случай ще бъде значителна в сравнение с реалната разлика.

 

Задължения на новия собственик след покупка на имот

Ако сделката е осъществена и финализирана благополучно и за двете страни по нея, новият собственик трябва да бъде запознат със задълженията, които има и да ги извърши в конкретните срокове. В това число влиза декларирането на имота в районната общинска администрация. Това трябва да се случи в 2-месечен срок от финализирането на сделката по покупко-продажба.