продажба на имот

Как да определим правилната цена при продажба на имот

Продажбата на имот често се оказва по-трудна задача, отколкото повечето собственици си представят. Понякога и при перфектно изпълнение на дейностите, достигането до сделка с клиент отнема време. Ако сте собственик, можете да продадете имота си за най-изгодната цена, в случай че следвате някои правила, които ще доведат до повишен интерес и привличане на повече потенциални купувачи.

 

Кои са методите, използвани за определяне на цена на имот?

Продажбата на имот има своите тънкости, а достигането до сделка изисква стратегически подход за цена, период, в който се продава, начин на продажбата – с брокер или без, както и добър маркетинг.

 

1. Изследване на пазара на имоти в България

Както в повечето бизнес среди, пазарът на имоти също има своите пикови периоди, както и такива, в които е в затишие. Затова е важно да определите кога точно е добре да обявите апартамента си за продан – дали се намирате в пазар, определян повече от продавача, или повече от купувача. След коронавирусната пандемия, се появи очаквано отдръпване от страна на купувачите, както и временно стопиране на проектите на инвеститорите, заради несигурните времена, които всички преживяхме. Сега наблюдаваме значително успокоение и раздвижване на пазара, но купувачите остават също толкова взискателни, добре информирани и с набор от голям избор и конкуренти, с които трябва да се преборите. 

 

Анализ на сравними имоти

Преди да обявите имота си за продажба, е от ключово значение да се съобразите с актуалните тенденции, за да осъществите сделка в правилния момент. Преди всичко за целта е необходимо да бъдете запознати с етапите и процесите на пазара на недвижими имоти. Проверете обявите за имоти в същия район или същите характеристики като площ, обзавеждане, тенденции и други и изберете кога е най-изгодно за вас да продавате.  

 

Регионални особености

Запознайте се и с местните особености на града и квартала, за да придобиете представа за цената. Проучете какво е търсенето и предлагането, как вървят ценовите нива на сравними с вашия имоти, с оглед на различните градски райони и предимствата, които предлагат. 

 

Значението на местоположението и инфраструктурата

Местоположението на имот винаги е от ключово значение, то е предопределящо и за по-високата цена. Също така, по-добра инфраструктура ще има пряко въздействие върху цената на апартамента, неудобната локация и затрудненият достъп до имота, поради лоши транспортни връзки с останалите части на града например могат да отблъснат много потенциални купувачи. 

 

2. Фактори, влияещи на цената на един имот

 

Площ и разпределение

Важно е да се отбележи, че в някои случаи разпределението има много по-голямо значение отколкото квадратурата на имота. Ако жилището е функционално изградено, ще разполагате с възможност за неговото преустройство на по-късен етап.

 

Състояние и обзавеждане

При продажбата на имот, освен цената, най-голямо впечатление прави видът му. Съветваме ви да подготвите жилището в приветлив, свеж и чист вид, за да привлече интереса на потенциалния купувач. Подредете старателно, отървете се от всички ненужни вещи, магнити по хладилника, трогателни рисунки на децата и куп дреболии, които заемат мястото в дома ви, защото те са сантиментални само за вас. Новият човек, пристъпвайки на прага трябва да усети атмосферата, в която сам може да си представи, че живее и да се почувства достатъчно комфортно и удобно. Ако е наложително – направете основно почистване, или лек освежителен ремонт, отстранете захабените мебели и поправете проблемите, преди да пуснете апартамента си за продажба.
Модерно обзаведеният, подреден и почистен имот привлича значително повече вниманието на потенциалните купувачи и със сигурност ще окаже положително влияние при определянето на цената му. За да сте сигурни, че ще представите жилището си в най-добрия му вид, можете да се доверите и на професионална почистваща фирма, с подход и внимание към детайла. Тя ще се погрижи да накара жилището да заблести, а посетителите от своя страна, ще останат впечатлени от атмосферата и положените грижи за имота. 

 

3. Професионална оценка на имот

Тук на помощ идва опитният брокер на недвижими имоти. Той познава динамиката на пазара, темповете на търсене и предлагане, различните видове продавачи и купувачи, характеристиката на района, особености на жилището, тенденции и статистики. Агентът може да направи обективна и реална преценка, с която да ви консултира за реалната стойност на апартамента. 

 

4. Ценообразуването на един имот

Определянето на правилната цена е едно от най-трудните неща при продажбата. Логично е да искате да вземете максимума и да спечелите възможно най-много от сделката. Ако поставите твърде висока цена, рискувате имотът да остане дълго непродаваем, а по този начин се застоява и изхабява на пазара. Ако твърде много занижите цената в стремежа си да продадете бързо, в крайна сметка има шанс да получите много по-малко за имота си, отколкото той реално струва.

 

Стратегии за закръгляне и преговори

Всеки опитен брокер, използвайки търговски подходи може да лавира с цената, като в определен момент я намали, за да я направи атрактивна, както и да предложи имота ви на правилните хора, които знае с какъв бюджет разполагат и колко могат да преговарят. 

 

Факторът на спешност

Помислете и за времето, с което разполагате и дали средствата са ви спешни – понякога продажбата може да се случи буквално за един ден, а друг път да отнеме месеци.

 

5. Динамика на цените

Обърнете внимание на икономическото и финансовото състояние на населението към настоящия момент, тъй като то влияе пряко върху динамиката на цените при продажбата на имот.  Имайте предвид, че ако обявите собствеността си за продажба в неподходящ момент, рискувате тя да не достигне до правилните купувачи. Пазарът на недвижими имоти се характеризира с редуващи се фази на подем и спад. Ако в момента той се намира в етап, в който цените на имотите бележат понижение, търсенето не е голямо, докато предлагането е в своя апогей, то по-добре проявете известно търпение и изчакайте по-благоприятен момент, за да съумеете да реализирате по-голяма печалба.

 

Периодична преоценка

Заради динамичната бързо променящата се среда при пазара на имоти, е добре да се прави периодична преоценка на имота ви. Тя може да бъде направена от сертифициран оценител, който след извършената оценка прави заключение за справедлива пазарна стойност на имота по действащите цени към момента на сделката.

 

Как сезоните влияят на цената на имота

В национален мащаб периодът с най-високи цени на кв.м. са летните и есенните месеци, когато предлагането е изключително голямо.