покупка на апартамент от строител

Предимства и недостатъци на покупка на апартамент от строител

Искате да закупите апартамент от строител? В тази статия ще разберете за плюсовете и минусите от покупката на апартамент директно от строител!

 

Какво трябва да знаем за покупката на апартамент от строител?

През последните няколко години имотният пазар у нас претърпя трансформации, а с тях се засили и интересът към покупка на имоти от строител. Все по-голям дял от купувачите на пазара предпочитат да вложат средствата си в закупуването на новопостроено жилище, а мотивът за това може да бъде открит в основните предимства на този тип имоти. В тази статия ще разберете за плюсовете и минусите от покупката на апартамент директно от строител!

 

1. Предимства на покупката на апартамент от строител

На първо място сградите ново строителство се отличават с модерния си дизайн и архитектура, което се оказва водеща характеристика за мнозина при избора им на нов дом. Друго тяхно водещо предимство е дългият им експлоатационен период и високото качество на използваните в процеса на строителство материали, което несъмнено дава допълнителна сигурност на собствениците на жилището. 

 

Възможности за по-добри цени и финансови условия

Много купувачи взимат решение да закупят апартамент в строеж, защото при закупуване на имот директно от строител условията на сделката могат да бъдат значително по-изгодни.
Финансирането на покупката на апартамент е може би най-важният аспект, който трябва да обмислите и съобразите преди да пристъпите към огледи. Това ще ви гарантира сигурност, а и няма да останете разочаровани, ако откриете най-подходящото за вас жилище, но неотговарящо на предварителния ви финансов разчет.

 

Персонализация и модернизация

Новото строителство съчетава в себе си сигурност, модерна архитектура, стил и функционалност. Сред основните предимства на новото строителство е модерният дизайн както на цялостната фасада на сградите, така и на елементите от интериора на всеки един от прилежащите към нея апартаменти и общи пространства.

 

Възможности за индивидуален дизайн и избор на материали

Апартаментите ново строителство са луксозни, отговарящи на всички изисквания за високотехнологични и същевременно уютни домове, както за един обитател, така и за многочленно семейство, според нуждите и предпочитанията на клиентите.
Новопостроените апартаменти са изчистени, светли и просторни общи части, луксозни апартаменти, с практична мебелировка и висококачествени уреди, допринасят за високия клас на цялостната концепция за живот в напълно нов дом.

 

Съвременни стандарти

Новите кооперации са проектирани по такъв начин, че вплитат най-добрите практики, познати от традиционното строителство, като умело ги съчетават с новите тенденции в архитектурата. Разпределението на свободните пространства в жилищата от ново строителство са оптимално съобразени с особеностите на апартаментите, за да може помещенията да бъдат функционални и удобни.
 
Много важно и от първостепенно значение са и висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво.

 

Технологии, енергийна ефективност и сигурност

Освен качествени материали, се използват най-новите строителни технологии. Съчетават се доказаните във времето технологии от традиционното строителство с най-новите и модерни промени и нововъведения. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл. 

 

2. Недостатъци на покупката на апартамент от строител

 

Риск от забавяне на строежа

При забавяне или спиране на строителни дейности, според предварителния договор, е препоръчително да се предприемат своевременни действия. Адвокатът може подробно да ви запознае с правата ви в конкретната ситуация, които по закон са:
>   да се изиска от строителя да изпълни договора и да заплати обезщетение за забавянето;
>   да се изиска обезщетение за неизпълнение;
>   да се иска довършаване на строежа за сметка на строителя, или да се иска разваляне на договора.

Договорът ви за покупка на апартамент трябва да е перфектен и да защитава вашите интереси. 

 

Юридически и финансови рискове

Една от най-сериозните грешки, които хората правят при покупка на жилище от строител, е да не прочетат внимателно предварителния договор, който подписват или изобщо да не се подпише такъв.
Вторият риск идва при схеми на плащане, при които основната финансова тежест е в началото на строителството. Така, ако възникнат проблеми със завършването на сградата, купувачът може да се окаже с почти платен, но недостроен имот.

 

3. Как да минимизираме рисковете

Задълбочената проверка на документацията по сделката ще гарантира вашето спокойствие.

 

Проверка на строителя и проекта

Инвеститорът и строителят могат да бъдат едно и също юридическо лице, но много често фирмата-строител е наета като подизпълнител на фирмата-инвеститор.
Първо направете проучване на фирмата-инвеститор, защото тя е юридическото лице, което носи пълната отговорност при неизпълнение на договора в уговорения срок. Проверете кога е регистрирано дружеството, дали има достатъчно капитал, за да завърши проекта, и дали няма открито производство по несъстоятелност или ликвидация. Проверка на фирмата-инвеститор можете да направите в Търговския регистър. Добре е да се обърнете към опитен адвокат, който ще може да провери дали дружеството-инвеститор разполага с достатъчно парични ресурси, за да завърши строежа.

 

Отзиви, лицензи и портфолио

Проучете репутацията на строителя - потърсете отзиви за компанията и ако е възможно поговорете с предишни клиенти на фирмата, които живеят в построени от нея апартаменти.
Проверете дали инвеститорът-продавач има разрешение за строеж и се уверете, че проектната документация е пълна. 

 

Подготовка на договори и документи

При покупка на жилище винаги трябва да бъдете много внимателни на кого точно се доверявате. Направете списък с важните за вас въпроси, задайте тези въпроси на собственика и/или брокера, и най-важното - преценете достоверността на отговорите, които получите.

 

Консултация с експерти

Консултацията със специалист в сферата на имотите ще ви гарантира спокойствие, че ще преминете през всички стъпки по покупката на новия ви дом без проблеми. Често купувачите предпочитат да действат самостоятелно, но това крие своите рискове, тъй като няма как да бъдете запознати в детайлите с нещата, които ви предстоят след като сте решили да инвестирате в имот от строител. Избирайки да се доверите на услугите на професионален консултант, ще си спестите сериозна част както от задълженията и отговорностите, така и от притесненията, пред които всеки клиент се изправя.
Поради комплексните и професионални познания, както и поради широката база данни и мрежата от ценни контакти, с които консултантите на недвижими имоти разполагат, работата с посредник е повече от основателна и резултатна при сключването на имотна сделка. Затова не се колебайте да изберете подобен тип услуги, за да улесните процеса при покупка на мечтания ви дом.