Продажба на жилища в Пловдив.

Продажба на жилища в Пловдив.

Продажбата на недвижим имот често се оказва по-трудна задача, отколкото повечето собственици на имоти си представят. Тя има своите тънкости, а достигането до сделка изисква стратегически подход за цена, период, в който се продава, начин на продажбата – с брокер или без, както и добър маркетинг. Понякога и при перфектно изпълнение на всичко това, достигането до сделка с клиент отнема време. Ако сте собственик можете да продадете имота си за най-изгодната цена, в случай че следвате някои правила, които ще доведат до повишен интерес и привличане на повече клиенти.

 

Тенденции в пазара на имоти през 2023

Пазарът на недвижими имоти продължава да се развива с много бързи темпове и през първото тримесечие на 2023 г.
Статистиката показва, че в сравнение с последното тримесечие на миналата година, продажбите на жилища отчитат спад (от страна както на брой, така и на стойност). На годишна база обаче от гледна точка на стойността, продажбите на национално ниво са нараснали с малко над 42%, а от гледна точка на брой – с малко над 39 на сто.
Жилищният пазар през миналата година преживя ръст на цените, какъвто не беше отчитан повече от десетилетие. Наред с високата инфлация, през цялата година имаше силно търсене на имоти, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулираше растежа на цените. Банковото финансиране остана достъпно – при все още исторически най-ниски лихвени проценти.
Съвкупността от тези фактори, както и инфлацията, неяснотата по отношение на цените на жилищата и лихвите по кредитите карат купувачите да изчакват, което води до ограничаване на търсенето на жилища. Но ако страната не влезе в рецесия, а доходите на хората продължат да нарастват, се очаква и силно търсене на имоти.

 

Тенденции в пазара на имоти в Пловдив 

Имотният пазар в Пловдив е един от най-бързо развиващите се на територията на страната, заедно с тези в София и Варна. Пловдивският жилищен пазар става все по-динамичен. Купувачите търсят възможност за инвестиция във втория по големина град в България. Те разполагат със спестени средства, които искат да вложат в жилище в „градът под тепетата“. За българина най-сигурна си остава инвестицията в имот. Тъй като София поддържа най-високите пазарни цени на територията на страната, хората с по-малко налични средства се ориентират към пловдивския пазар на жилища.

Част от профила на купувача са млади семейства, които търсят да закупят обзаведено и готово жилище в Пловдив, мотивирани от по-достъпните цени, спокойствието в сравнение със столицата и наличието на детски градини и училища.

В последните години се наблюдава и настъпване на много купувачи от Кърджали, Смолян и от родопския край. Това обикновено са хора, чиито роднини работят в чужбина, съответно получават добри доходи и решават да инвестират в жилище в Пловдив.

Част от потребителите са ориентирани към търсене на готови къщи, намиращи се до близките села около Пловдив, но се наблюдава и засилен интерес към парцели, на които клиентите предпочитат сами да си построят къща. Хората възприемат сделката като най-добрата възможност независимо от типа строителство. И все пак търсенето на имоти ново строителство е налице. На пазара излизат нови разрешителни за строеж както за нови сгради, така и за стар монолит и панел. Тук ключово в случая за определянето на цената се оказва локацията. В момента има търсене на всичко и добре позициониран на пазара имот бързо намира своите купувачи.

 

Цени

Цените на жилищата в Пловдив варират според локацията им. Така например, в ж.к. Тракия, средната цена за квадратен метър е около 1000 – 1100 евро. За Централния район средната цена е в диапазона 1200 - 1500 евро/кв. м. Цените в Западните квартали се движат в диапазона 1000-1200 евро/кв. м. В Севереният район, известен още с името Кършияка, средните цени са около 1000-1200 евро/кв. м. 

 

4 грешки, които да не допускате при продажба на жилище в Пловдив 

 

Завишена цена на имота 

За успешната продажба на недвижим имот съществено благоприятства разумното определяне на пазарната му стойност. Често продавачите поставят погрешна висока цена, подхождайки емоционално към продажбата, а  това води до липса на интерес към обявата. И обратно – прекалено занижената му стойност става причина за появата на съмнение сред купувачите. Тяхното недоверие е основателно подбудено от подозрението, че съществува някакъв конструктивен проблем или друг вид неизрядност с жилището, поради което се налага компромис в цената. Това от своя страна води до твърде дългото застояване на публикуваната оферта, което още повече обезсърчава активните купувачи, преглеждащи редовно платформите за имотни обяви.
Имайте предвид, че правилното оценяване на имоти е комплексно и обхваща както конкретните качества на имота и неговото разположение, така и реномето на квартала, достъпа до услуги като транспорт и непосредствената близост до магазини, аптеки и училища.

 

Лоша комуникация с потенциални купувачи

Доброто представяне по време на огледите е ключово, ако искате да продадете имота си бързо. Снимковият материал ще помогне за визуализацията на предимствата на имота, но ако огледът разочарова купувача, то усилията ви могат да се окажат напразни.


Ако искате да продадете имота си, трябва да сте склонни към диалог, да бъдете гъвкави и отворени и да взимате предвид интересите на купувачите, за да не се окажете, че самите вие сте пречката за осъществяването на успешната продажба.

 


Лошо състояние на имота

Първото нещо, което прави впечатление на потенциалните купувачи, при огледи, са редът, чистотата, отношението, с които продавачът поддържа своята собственост. Мнозина купувачи не биха проявили интерес към неподдържан, занемарен имот, защото впечатленията им няма да бъдат фокусирани върху реалните качества и предимства на имота, а върху хаоса в него.
Почистете, подредете и приведете имота във вид, в който вие самите бихте искали да се чувствате комфортно. Тези малки дейности биха създали приятно усещане у купувачите и биха ви подсигурили положително отношение при финализиране на сделката.

 

Неподготвена документация за жилището

Предварителната подготовка на изрядна документация от ваша страна е много важна. Ако обявите един имот за продажба, но не можете да докажете, че разполагате с цялата налична документация, е много възможно да отблъснете потенциалните купувачи.

 

Сътрудничеството с брокер на недвижими имоти

Една от причините за отказ на участниците в пазара на имоти да се обърнат към брокер е нежеланието за плащане на комисионна за извършените услуги. Въпреки това, трябва да сте наясно, че сумата, която ще заплатите, за да покриете стойността на агентската комисионна, е многократно оправдана, тъй като ще ви спести много нерви, главоболия, време и усилие. Именно поради това не се колебайте да се доверите на специалисти в сферата на недвижимите имоти. Сключването на договор за посредничество ще регламентира взаимоотношенията между двете страни, което ще гарантира за точните условия, по които взаимно ще се ръководите. От своя страна, познанството с брокера ще допринесе за установяването на доверие, което е неизменна част от лекия и сполучлив път към осъществяване на мечтаната сделка.


Ако желаете да продадете имот на територията на Пловдив, то не се колебайте и се свържете с консултантите на Имотека. Компанията разполага с 2 офиса на територията на град Пловдив. Свържете се с нашите консултанти или посетете наш офис на място. Нашите консултанти ще се съобразят изцяло с изискванията ви и ще ви съдействат по време на целия процес по продажба на имота ви.