Цени на недвижимите имоти в София

Цени на недвижимите имоти в София. Какви са прогнозите за 2023?

Покупката на собствен дом изисква добро познаване на пазарните тенденции, в това число и информация за цените на жилищата в големите и малките населени места. В тази статия ще намерите информация за тенденциите в цените на имотите за периода 2022-2023 година. Влезте и прочетете повече тук.

 

Цени на недвижимите имоти в България

Цени на недвижимите имоти в София

В София цените на имотите достигнаха исторически връх около средата на миналата година и след това логичните очаквания бяха да тръгнат надолу. Засега те по-скоро се задържат в плато. Има обаче ясни белези за започващо спадане на пазарната температура - по-малко и по-бавни сделки, а и повече отстъпки от офертите в определени сегменти. Така през първото тримесечие на 2023 г. двустайните апартаменти в София отчитат лек спад с около 10%. Все пак на годишна база цените продължават уверено нагоре. Така за София ръстът за година е с 25%. 

 

Цени в останалите големи градове

Тенденциите на пазара на жилища в София се наблюдават и в останалите големи градове на страната. За последното тримесечие на 2023 г. цените на имотите във Варна отчитат спад с около 7%. На годишна база обаче се наблюдава ръст с над 30%. За останалите големи градове ръстът на годишна база е както следва:
>>  Пловдив – 17%
>>  Бургас - 17%

Тук е моментът да отбележим обаче, че първото тримесечие традиционно е най-слабото по активност при сделките с имоти, като през него се отчитат около 20% по-малко сделки в сравнение с останалите три. Именно поради тази причина е твърде рано за категорична оценка каква ще е посоката на пазара на имоти тази година.

 

Цени в малките населени места

Все пак не липсва интерес и към покупка на жилище в по-малките населени места. За пример ще дадем ориентировъчни цени в някои от тях:
>>  В Плевен например, цената на кв. м е в диапазона 905-1400 евро.
>>  В Кюстендил може да се намери апартамент за покупка в централната част на града на средна цена на кв. м от около 900 евро.
>>  В Източна България и по-конкретно в Добрич купувачите могат да избират между оферти в интервала 650-1300 евро/кв. м

 

Какви са прогнозите за цените на имотите през 2023?

 

Тенденции на цените 2020-2023

Понижение в покупко-продажбите се отчита и в четирите големи града на страната. Най-голямо е то във Варна и София, където сделките намаляват със съответно 18.96% и 12.2%.
Спадът за четирите големи града е от 12.47%, а за страната – от 9.03 на сто. Най-малко понижение статистиката отчита в Пловдив (-8.32%), докато в Бургас сделките са по-малко с 8.99% спрямо 12 месеца по-рано.

 

Тенденция при купувачите на имоти през 2023

През 2022 година двустайните жилища са по-търсената покупка. Причината е, че през 2022 година се появиха много купувачи, които искаха да съхранят парите си и да ги спасят от растящата инфлация. Поради тази причина, те се ориентираха към такъв имот, за какъвто им стигаха спестяванията. Това предопредели по-активния пазар на по-малки апартаменти.           Втори по популярност остават тристайните жилища, които хората купуват за жилищните нужди на себе си и семействата си.

 

Прогнози за цените на имотите за 2023 и 2024 година

Интересът към покупка на нов дом ще се запази и през следващите години. Причината е, че инвестицията в недвижима собственост си остава най-сигурното вложение на парите на хората. Както казваме и по-горе, все още е твърде рано за категорична оценка каква ще е посоката на пазара на имоти тази година.

 

Защо е важно да следим пазарите на недвижими имоти?

Преди да пристъпите към покупка на нов дом обаче най-важното е да се консултирате със специалист, който ще ви даде актуална информация за града и районите в него, към които сте се ориентирали. Само така ще можете да вземете информирано решение, базирано на ясни аргументи.
Освен това покупката на недвижим имот е сериозна крачка, която върви ръка за ръка с големите разходи за осъществяване на сделката. именно поради тази причина, всеки човек, решил да инвестира в жилище, било то за собствено ползване или с цел печалба, трябва да след тенденциите на пазара. В противен случай рискува немалко средства, време и усилия.
За да бъдете абсолютно спокойни, че всички аспекти от сделката ще са внимателно обмислени и преценени, не се колебайте да се свържете с нас! Консултантите на Имотека са в готовност да бъдат вашият верен съюзник по пътя на сбъдване на вашата мечта, наречена нов дом!