Тристайните апартаменти - най-търсения тип жилища София през 2023.

Тристаийни апартаменти в София. Прогнози за пазара през 2023

Пазарът на недвижими имоти продължава да се развива с много бързи темпове и през първото тримесечие на 2023 г. Към този момент най-търсени в столицата остават двустайните и тристайните апартаменти.


Разберете какви са тенденциите при тристайните жилища и какво се очаква през остатъка от 2023 г.

 

В какъв диапазон се движат цените на тристайни апартаменти в София?

Сделките с тристайни апартаменти в София са в много широк диапазон, като цените варират от 120 хил. до 300 хил. евро. Основните фактори, които влияят върху цените, са състоянието на имота, районът в който се намира, етапът на строителство, дали е включено паркомясто.
Средните цени на квадратен метър за тристайните апартаменти са 1500-2200 евро, като и тук границите могат да варират в зависимост от местоположението и характеристиките на дадения имот.

 

Каква е прогнозата за цените 2023?


Към момента, цените в София са нараснали с 25% на годишна база, като се очаква успокояване на пазара на имоти през 2023 г., тъй като цените на по-скъпите строителни материали вече са отразени в крайните цени на имотите.
Но движението на цените на жилищата през следващата година ще зависи и от редица фактори като промените на лихвите, ръста на доходите, ще влезе ли страната в рецесия.
И тъй като все още има неясни фактори, през 2023 г. се очаква или сделките с имоти да намалеят с между 5 и 10 на сто, или да задържат нивата си от 2022 г.

 

Какво ще бъде търсенето?


Жилищният пазар през миналата година преживя ръст на цените, какъвто не беше отчитан повече от десетилетие. Наред с високата инфлация, през цялата година имаше силно търсене на имоти, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулираше растежа на цените. Банковото финансиране остана достъпно - при все още исторически най-ниски лихвени проценти.
Съвкупността от тези фактори, както и инфлацията, неяснотата по отношение на цените на жилищата и лихвите по кредитите карат купувачите да изчакват, което води до ограничаване на търсенето на жилища. Но ако страната не влезе в рецесия, а доходите на хората продължат да нарастват, се очаква и силно търсене на имоти.

 

Най-предпочитаните квартали

Предвид, че това, което до голяма степен определя стойността на един имот е неговата локация, независимо дали се избира с цел инвестиция, или отдаване под наем, респективно добра доходност или печалба от препродажба на по-висока цена, най-предпочитаните квартали към момента в столицата са Малинова долина, Манастирски ливади и Кръстова вада – новоизграждащи се квартали, където се наблюдава интензивно предлагане на жилищни проекти и купувачите имат възможност да избират от качествени обекти.


Предлагането на имоти в тези квартали също е много активно с цени съответно  Малинова долина между 1500 и 2000 евро/кв.м., Кръстова вада от 1600 до 2300 евро/кв.м., като тези цени могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това, дали имотите са завършени или не.


Малинова долина


Наличието на много свободна площ, върху която да бъдат изградени модерни жилищни комплекси, естествено доведе до бързото развитие на райони като Малинова долина, който днес отчита най-голямо предлагане на имоти, както и значителен интерес от страна на потенциални купувачи.  
Както всеки район, предлагащ жилища ново строителство и Малинова долина се явява притегателна сила за млади семейства, които искат модерна и качествена среда на живот, но и спокойна и удобна локация. Малинова долина се намира в динамичен район с голям потенциал, който е изпълнен изцяло с нови, добре изглеждащи и качествени сгради. Кварталът дава възможност на живущите там за бърз достъп до ключови места в града и големи пътни артерии, Околовръстния път и центъра на София. Същевременно се намира в непосредствена близост до Витоша и ски лифта, като така съчетава удобствата на града с възможностите за отдих в района на столицата. Транспортът, преминаващ през Малинова долина все още не е напълно застъпен, но за сметка на това сградите ново строителство имат предвидени гаражи и паркоместа, така че собствениците на имоти да не се притесняват за колите си.  Плановете за развиване на квартала включват и построяване на детска градина и училище, които към днешна дата са в процес на изграждане, а за по-добро развитие на района се планира и откриване на метростанция.  


Поради перспективността си, Малинова долина е един от кварталите на София, който поддържа най-високи цени, а поради множеството активни проекти в строеж, предлага покупка „на зелено“. Освен за лично ползване, районът е изключително подходящ и перспективен за покупка на имот с инвестиционна цел, като колкото по-рано във времето и в хода на строителната дейност бъде сключена сделката, толкова по-висока възвръщаемост би имало жилище в Малинова долина за своите собственици.  

 

Манастирски ливади


Манастирски ливади е сред сравнително наскоро оформилите се столични квартали, които се радват на отявлен интерес от страна на купувачи и наематели. Районът предлага изцяло ново строителство, както и възможност за покупка на зелено, вследствие на все още достъпните предложения за проекти в процес на изграждане. В него се откриват жилища в кооперации и комплекси от затворен тип в среден клас, а също така и имоти, попадащи в луксозния сегмент.  


Поради удобството от преминаващите в близост транспортни средства, осигуряващи бърз достъп до централните части на столицата и до южната дъга на околовръстното, като предпочитана зона за живеене се очертава районът около бул. „България“. Основните предимствата в разположението на квартала е съседството с престижните южни квартали и наличието на училища и детски градини, които макар извън очертанията на Манастирски ливади, остават на близка дистанция. Несравнимо удобство е трамвайната линия, която не се влияе от трафика, поради своята независим от пътното движение маршрут.

Въпреки че кварталът все още е белязан от противоречив имидж, породен вследствие на някои инфраструктурни проблеми, потенциалът на района създава очаквания за динамично бъдещо развитие.

Кръстова вада

В последно време Кръстова вада постепенно се обособи като подходящ район за строителство на еднофамилни къщи, затворени комплекси, а също така и частично за изграждане на бизнес и промишлени сгради. Кварталът е предимно зает от новопостроени къщи, няколко жилищни кооперации и по-големи жилищни сгради. Въпреки това, не липсват масивни къщи, строени през 50-те и 60-те години на миналия век, съсредоточени в района на старата промишлена зона – между бул. “Черни връх”, ул. “Сребърна” и ул. “Филип Кутев”.


Инвеститорският интерес е съсредоточен в създаването на луксозни проекти на затворени комплекси с автентичен стил, издържани в най-високите норми и стандарти. На разположение на собствениците на жилища в тях са осигурени удобства и услуги на една ръка разстояние, зелени площи и не на последно място – спокойна и сигурна среда, поради възможността за контролиран достъп.