Покупката на имот в комплекс от затворен тип

Какво да очакваме от живота в затворен комплекс

Покупката на имот в комплекс от затворен тип става все по-предпочитан избор за купувачи, които търсят качествено строителство, уединение и спокойствие на едно място. Искате да научите повече за затворените комплекси? Нашите брокери на недвижими имоти ще Ви споделят всичко необходимо!

 

Характеристики на Затворения Комплекс

Затворените комплекси са обособени като самостоятелни обекти, с контролиран достъп на външни лица. Характеризират се с ниско етажно строителство и по-малка гъстота на застрояване. Съдебната практика доразвива понятието за жилищен комплекс от затворен тип, като приема, че за да се счита един комплекс за такъв, е необходимо да има обособени най-малко 4 самостоятелни обекта в режим на етажна собственост; да са налице и други обекти, които обслужват собствениците и обитателите.
Комплексите от затворен тип трябва да притежават просторни зелени площи, заведения за хранене, детски площадки и кътове за игри, фитнес центрове, спа, салони за красота, хранителни магазини и други удобства, намиращи се на територията на комплекса, където обитателите му могат да прекарват свободното си време, но и да са на „една ръка“ разстояние от уюта на жилището си в затворения комплекс.

 

Общи пространства

Животът в луксозен затворен комплекс е уреден във всеки смисъл на думата. Обмислен е всеки детайл, който да осигурява удобство и комфорт. Обърнато е специално внимание на площта, локацията, етажността, разпределението на апартаментите и стаите в тях, екстериора и интериора, цялостната архитектура на комплекса.

 

Охраняемост и сигурност

Безспорно предимство на затворените комплекси е сигурността. Както вече казахме, комплексите от затворен тип са с контролиран достъп на външни лица. Те разполагат както с жива охрана, така и с постоянно видеонаблюдение. Това прави живота в такъв тип комплекс изключително безопасен и защитен от всякакви криминални проявления. Фактор, който не е без значение особено за семействата с малки деца, които търсят своя спокоен лукс в нов дом. 

 

Социален живот в общност

Не бива да се подценява и факторът, че ежедневието в подобна среда позволява на хората по-лесно да опознаят своите съседи и да се сближат с тях. Това дава допълнителна гаранция, че при отсъствие, ще има още някого, на когото да разчитате да „наглежда“ имота ви.

 

Допълнителни услуги

Този „град в града“  разполага с допълнителни удобства като магазини, заведения, химическо чистене, фризьорски салони, студия за красота, фитнес зали, СПА центрове, басейни, тенис кортове, спортни зали, детски площадки, велоалеи и т.н.

Освен това, тъй като в днешно време голяма част от живеещите в големия град и по-конкретно в София, са изправени пред предизвикателството да намерят свободно паркомясто за личния си автомобил, притежаването на паркомясто или гараж се превърна в предимство и в задължителен елемент от офертата за продажба на жилище  в затворен комплекс. В комплексите от затворен тип често има и вътрешни паркинги-гаражи във всеки блок и те се продават с тях. В някои случаи комплексът разполага с възможност за достъп до повече от едно паркомясто на домакинство, което напълно удовлетворява млади семейства с повече от една кола.

 

Видове затворени комплекси

На идейно равнище с изграждането на жилищните комплекси от затворен тип се цели да се създаде не само едно спокойно и безопасно място за живеене, но и то да може да осигури максимален комфорт на обитателите му. Или с други думи казано да се създаде „град в града“.

 

Къщи в затворен комплекс

Обикновено къщите представляват ниски сгради, с един, два или дори 3 етажа, които разполагат със собствен двор. В зависимост от застрояването къщите се разделят на еднофамилни, двуфамилни и редови. Характерно за еднофамилните къщи е самостоятелността. Обикновено в еднофамилния тип къщи живее едно домакинство или семейство. Както подсказва и името им, двуфамилните къщи се обитават от 2 семейства или домакинства. Често те са т. нар. къщи близнаци. Редовите къщи представляват дълги редици от сгради, като във всяка една се помещава едно семейство. 
Къщите в затворени комплекси обикновено разполагат с допълнителните екстри като повече простор, множество зелени площи, фитнес и СПА центрове, салони за красота и други благоприятни условия за развлечения на територията на комплекса.

 

Апартаменти в затворен комплекс

Като се започне от общата площ на комплекса, която е добре съобразена с изискванията към затворените комплекси, а именно широки алеи и тротоари, озеленени градинки и пазещи сянка дървета, и се стигне до площите в самите апартаменти, в които всяко кътче е измерено с точност, за да бъде най-добре усвоено.
Апартаментите в затворени комплекси са светли и просторни, отговарящи на всички изисквания за високотехнологични и същевременно уютни домове, както за един обитател, така и за многочленно семейство, според нуждите и предпочитанията на купувачите. 

 

Ценообразуване и управление на разходите в затворен комплекс

Европа е изправена пред силна инфлация и ръст на лихвите. Отражението върху луксозния имотен пазар обаче е по-слабо.
Свободните жилища в завършени комплекси в София намаляват незначително от 3% на 2% от общия обем. Въпреки нарастването на предлагането, очертава се тенденция на недостиг на жилища в лукс сегмента.
 
Факторите, които определят един имот за луксозен, са вече познати и цените варират в приблизително един и същи диапазон, спрямо характеристиките на жилището. 
 
Средните  стойности на продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 180 000 – 300 000 евро за апартаменти и 320 000 – 486 000 евро за къщи.

 

Тенденции и развитие на затворените комплекси в България и света

Тенденцията, която се наблюдава през последните години е, че хората, живеещи в столицата имат интерес да мигрират в периферните зони на града. Причини за това обикновено откриваме в няколко водещи фактора – спокойствието, по-благоприятна среда и близостта до природата, както и модерността в строителството на нови строителни проекти, характеризиращи се с ниско строителство, каквито са затворените комплекси. Затворените комплекси се строят предимно в спокойни и отдалечени райони, където обитателите намират спасение от мръсния въздух и натоварения ритъм на големия град. Затова и търсенето на жилища в затворените комплекси е голямо. Близостта до паркове и зелени зони, надеждността и релаксиращата среда мотивират още повече хора да се ориентират към купуване на жилище в подобен тип комплекси.