идеалния апартамент под наем

Как да откриете идеалния апартамент под наем?

Ако търсите апартамент под наем и се чудите как да изберете най-подходящия за вас, прочетете повече в следващите редове кои са факторите, които да вземете предвид.

Неща, на които да обърнете внимание при търсене на апартамент

Преценете дали цената ви устройва

Сред критериите от най-съществено значение е размерът на месечния наем. Важно е да прецените дали той отговаря на финансовите ви възможности. Независимо колко уютен и приятен изглежда апартаментът, в който обмисляте да се нанесете, необходимо е наемът за него да бъде пряко съобразен с вашия бюджет. По този начин ще си спестите стресови моменти и неудобни ситуации в края на месеца. За да направите подробен разчет на разходите си освен за месечния си наем, трябва да предвидите средства за битовите сметки и допълнителните такси за вход и асансьор.
Добър подход е да заложите на сигурното, тоест не само да разполагате с финанси да покриете всички разходи като наем и поддръжка на апартамента, но и да сте подготвени и за неочаквани харчове. Въз основа на това е желателно да изберете жилище с наем, който да ви позволи резки „маневри“ в оползотворяването на вашия бюджет.

Имайте предвид локацията

Преди да се захванете с търсенето на подходящо за наемане жилище, е важно да проучите как вървят цените в различните райони на града. Това ще ви помогне да откриете най-оптималния вариант между достъпна наемна цена и удобна локация, а също така ще ви послужи като ориентир в каква посока да насочите търсенето си. Така например ако имате интерес към южните квартали на столицата, трябва да сте подготвени, че цената на едностаен апартамент под наем в Лозенец може да надвишава месечния наем на тристаен апартамент в крайните квартали на София.
Освен това трябва да имате предвид, че за сформирането на размера на наема отношение има не само конкретната локация, но фактори  като удобствата и услугите в непосредствена близост до жилището. В случай че се интересувате от двустайно жилище в София, но сред основните ви изисквания е то да бъде в близост до метростанция, трябва да сте наясно, че въпреки по-отдалечената от центъра локация, наемите могат да бъда по-завишени. В някои случаи роля имат дори на пръв поглед по-незначителни критерии като изложението на жилището и откриващата се от него панорама. Едностаен апартамент под наем във Варна или Бургас е напълно вероятно да бъде обявен на по-висока цена, в сравенение с жилище с по-голяма площ и брой помещения, но без изглед към морето.
Не бива да забравяте, че параметрите на предлагането до голяма степен са повлияни от спецификите на търсенето. Засиленият интерес към едностайни апартаменти в Стара Загора, продиктуван от концентрираното търсене на студентски квартири, позволява на наемодателите да повишат наемната цена на този тип жилища, без да има реален риск имотите да останат празни.

Типът строителство е от значение

Макар да не планирате покупката на жилище, при селекцията на имот, в който да се нанесете временно, типът строителство също е от значение. Традиционно за масовото строителство на пазара у нас са налични следните три типа – панел, тухла и ЕПК.
Лесно може да различите панелните блокове, тъй като обикновено те са широко разпространени, тяхната височина е не повече от 8 етажа и имат еднотипен облик. Предимството на апартаментите в панелни блокове е, че в повечето случаи наемите в тях са значително по-ниски, отколкото в останалите по вид сгради. Въпреки това не бива да подценявате фактори като местоположението и осъществените подобрения в имота.
При сградите от ЕПК стените и плочите са от бетон като при панелните блокове, но не се сглобяват, а се изливат монолитно, което прави този вид строителство по-устойчиво на земетресения.  Друго предимство на този тип сгради е, че вътрешните стени, които не са носещи, могат да бъдат изградени от различни материали. Това прави преустройството на жилищата по-достъпно, отколкото е при панелните блокове.
Тухлените сгради са най-предпочитани, но това влияе пряко върху цената им, което се отразява и върху размера на наемите в прилежащите към тях апараменти. Основно предимство при кооперациите от тухла е, че те са с най-добра топло- и шумоизолация.

Прочетете внимателно условията

Несъмнено един от най-важните фактори в избора на апартамент под наем са условията, вписани по договор, и отношенията със собственика на жилището. От значение е своевременно да бъдат детайлно описани всички подробности като периода на отдаване, размера на месечния наем и начина, по който да бъде изплатен, а също и правата и задълженията на двете страни. Не са излишни и допълнителните клаузи, които внасят яснота относно това кой е задължен да покрие разходите за ремонтните дейности и какви са изискванията на собственика относно отглеждането на домашни любимци. Напълно наложително е бъдещите наематели да се запознаят подробно с договора за наем и да прочетат внимателно условията, за да не се окажат в неизгодна позиция впоследствие. Освен това съсредоточеният прочит дава възможност да се идентифицират навреме спорните клаузи и да обсъдят евентуални промени в тяхното съдържание, за да бъде постигнато взаимно съгласие.

Устройват ли ви допълнителните удобства

Ако сте напът да се изнесете под наем, не пропускайте да се осведомите от бъдещия си наемодател за това на какви допълнителни удобства може да разчитате. Позаинтересувайте се дали собственикът на имота е сключил договор за телевизия и интернет. В случай че такъв абонамент е налице, проверете за какъв период от време е подписано споразумението и в какво се изразяват условията на договора (скорост на връзката, брой канали и т.н.). Тези детайли са от значение, тъй като може да се окаже, че макар и удобство за наемателя, разходите за този вид услуги могат да надхвърлят предварително зададения месечен бюджет. В допълнение към това може да се окажа, че нямате интерес към абонамент за телевизия, което ще ви отвори задължение да плащате за нещо, което реално не използвате.
При положение, че разполагате с личен автомобил, е силно препоръчително да проверите възможностите за паркиране в района. Има ли прилежащ към кооперацията гараж или паркинг. В случай че няма, е удачно да предвидите алтернативен вариант – платен паркинг в близост или паркомясто пред блока. Разбира се, ако се спрете на тези решения, трябва да проверите изрично дали може да си позволите още един разход за охраняем паркинг и дали кварталът не попада в синя или зелена зона, което би усложнило ежедневния ви ритъм на живот, превръщайки паркирането в мисия невъзможна.
Добре е да проявите интерес поддържат ли се общите части в сградата и кой отговаря за  тази дейност. В случай че е назначена фирма – проверете какво е възнаграждението ѝ и дали сумата се удържа от таксата за вход, или се начислява допълнително.

Интериорът също е от значение

Още докато трае огледът, е от полза да се вгледате в интериора и обзавеждането. Оборудвано ли с всички електроуреди и мебели жилището от първа необходимост, както и в какво състояние са те. В някои случаи може да се окаже, че липсват уреди като хладилник или печка, без които едно съвременно домакинство е немислимо. Това налага своевременно изясняване дали тяхното закупуване ще се осъществи чрез приспадане на сумата от наема, или отговорността ще бъде изцяло поверена в ръцете на собственика на жилището. Възможна е и друга хипотеза – имотът е претрупан с непотребни вещи, поради което е нужно да се намери решение, така че те да не влошават комфорта в жилището. Какъвто и казус да се разкрива пред вас, е важно да го обсъдите с вашия наемодател, за да се разрешат спорните точки още в зародиш, с което да се предотврати възникването на евентуални бъдещи конфликти.